Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždiškė Areta Petrauskaitė: svarbiausia – rodyti pastangas, o visa kita ateis su patirtimi

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Areta Petrauskaitė. Asm. archyvo nuotr. Areta Petrauskaitė. Asm. archyvo nuotr.

17-metei gargždiškei Aretai Petrauskaitei šie metai – išskirtiniai. Rudenį mergina buvo išrinkta Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) Gargždų padalinio pirmininke, o vos prieš savaitę moksleiviai jai patikėjo ir Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos prezidentės postą. Apie tai, kokie ateities planai ir kaip ketinama veikti šiuo nelengvu pandeminiu laikotarpiu, gimnazijos vienuoliktokė sutiko papasakoti portalui mano-gargzdai.lt.

 

Kas tave skatina įsitraukti į įvairias veiklas?

Iki 8 klasės buvau labai neaktyvi, net mokyklos renginiuose nedalyvaudavau. Bet, kai iš „Minijos“ perėjau į gimnaziją, padidėjo draugų ratas. Pamačiau, kad labai daug kas savanoriauja. Nusprendžiau ir aš prisijungti, išmėginti save.

Nuo 9 klasės prisijungiau prie LMS, nuo 10 klasės – prie gimnazijos prezidentūros veiklų. Labai patiko – dar daugiau draugų, pažinčių, įvairūs nuotykiai. Sužinai vis kažką naujo, ką galėsi panaudoti ne tik dabar, bet ir ateityje.

 

Buvai išrinkta vadovauti LMS Gargždų padaliniui bei gimnazijos prezidentūrai. Kaip vertini tokį bendraamžių pasitikėjimą? Ką šiose organizacijose jau buvai spėjusi nuveikti?

Jaučiuosi įvertinta, pastebėta. Tai man – pasiekimas – galėsiu augti ir tobulėti. LMS Gargždų skyriuje priklausiau Renginių, Ryšių su visuomene, ir Savivaldų komitetams. Koordinavau Agluonėnų pagrindinės mokyklos savivaldą, rašiau straipsnius, bendravau su žmonėmis, padėjau organizuoti renginius.

Praėjusiai metais prezidentūros veikloje, nors gėda prisipažinti, buvau pasyvesnė. Visgi, teko dalyvauti renginiuose, pavyzdžiui, prieš Kalėdas dalinome sausainius mokiniams, prisidėjau prie prezidentūros organizuojamo tradicinio sveikinimo pedagogams Mokytojų dienos proga – pasitikome mokytojus su raudonu kilimu, ėmėme „autografus“.

 

Kokius pagrindinius tikslus keli LMS Gargždų padalinio veikloje? Kiek mokinių savivaldų vienija šis skyrius? Kiek savanorių dalyvauja veiklose?

Kol neapribojo situacija dėl COVID-19, LMS organizuodavo renginius, konferencijas. Dabar viskas vyksta nuotoliniu būdu. Esame suvaržyti, nes per renginius daugiausiai pritraukdavome naujų narių.

Mano tikslas – supažindinti su Lietuvos moksleivių sąjunga ir kam ji reikalinga: kad ji vienija mokinių savivaldas, atstovauja moksleivių interesams regioniniu bei nacionaliniu mastu. Sieksime pritraukti dar daugiau savanorių, kurie galėtų prisidėti prie veiklų, norėtume daryti didesnio masto renginius. Dėl pandemijos ir pristabdytų veiklų LMS yra labai primiršta. Atrodo, išsitrynėme kaip organizacija. Į naujų narių priėmimą atėjo tik trys žmonės.

Mes patys mokomės dirbti nuotoliniu būdu, norime, kad į komandą dar ateitų žmonių, suaktyvėtų viskas, kad galėtume kelti problemas, aktualijas ir augti.

Šiuo metu LMS Gargždų padalinys vienija 9-ias mokinių savivaldas ir vieną dar planuoja prisijungti, turi 17 narių savanorių. Organizacijoje nariai pasiskirsto trijuose komitetuose, o dėl mažo jų skaičiaus veikti ganėtinai sunku – moksleiviai dirba net keliuose komitetuose vienu metu.

 

Buvai išrinkta ir „Vaivorykštės“ gimnazijos prezidente. Aplenkei 3-is konkurentus. Kokie tavo pažadai moksleiviams?

Nenorėjau žadėti nerealių dalykų: mokyklos renovacijos, suoliukų, aikštelės. Aš sieksiu sutvirtinti ryšį tarp mokinių prezidentūros, administracijos ir pačių mokinių. Kad kiekvienas, iškilus problemai, nebijotų kreiptis ar į administraciją, ar į prezidentūrą. Šiuo metu jaučiasi susiskirstymas, nevyksta komunikacija.

Net, pavyzdžiui, dėl uniformų klausimo. Mokiniai pasisakė prieš, bet jų nuomonė nebuvo išklausyta, net buvo pradėjusi plisti peticija prieš uniformas. Noriu, kad visos pusės galėtų susėsti, bendrauti ir ieškoti to aukso viduriuko. Kitas tikslas – žinoma, spręsti moksleivių problemas.

Turėjau siekį paįvairinti valgyklos valgiaraštį, įtraukiant daugiau vegetariškų ar veganiškų patiekalų. Deja, kaip sužinojau vėliau – tai sunkiai įgyvendinama. Gal ieškosime kažkokių alternatyvų.

Neabejotinai, jeigu sąlygos leis, sieksime organizuoti renginius, išlaikyti tradicinius – tokius kaip krikštynos, kurias visi žino ateidami į gimnaziją, Šimtadienį.

A. Petrauskaitė sako, kad pandemija apsunkina LMS Gargždų padalinio veiklą, naujų narių pritraukimą. LMS Gargždų padalinio nuotr.

 

Kokių organizacijų veiklose dar dalyvauji?

Anos Frank jaunimo tinkle. Jis skirtas patyčių, diskriminacijos mažinimui. Prisijungiau 9-oje klasėje, kai buvo atvažiavusi paroda į mokyklą. Tada mes su grupe moksleivių tapome tos parodos gidais. Pristatėme Aną Frank, holokaustą, vėliau grįžome prie šių dienų problemų, su kuriomis susiduria dabartiniai paaugliai –diskriminacija, patyčios.

Vertėme mokinius pagalvoti, kokis jų veiksmai turi atoveiksmius. Gerą mikroklimatą galime sukurti patys. Mokiniai turi suvokti, kad kažkam galbūt yra blogai ir tu neturi teisės dar labiau skaudinti, berti druskos ant žaizdos.

Taip pat esu dalyvavusi „Erasmus“ mainų programoje, o, jeigu laiko bus, tikiuosi sudalyvauti ir savanoriškoje tarnyboje.

 

Ką mėgsti veikti laisvalaikiu?

Anksčiau žaisdavau futbolą, bet iširo komanda. Esu išmėginusi ir teatrą, bet savanorystė, darbas su bendruomene, pamačiau, kad man yra artimiausias.

Didžiulį dėmesį skiriu mokslams, ruošiu namų darbus, skiriu laiko ruošimuisi atsiskaitymams, plečiu žinias. O mano laisvalaikis – paprasti kasdieniški dalykai: laikas su draugais, turiu augintinį.

 

Kaip sekasi mokslai? Kokie dalykai mėgstamiausi ir su kuo sieji savo profesinę ateitį?

Praėjusių metų pažymių vidurkis – devyni, dabar truputį kritęs – bus aštuoni. Mano mėgstamiausios pamokos – chemija, taip pat biologija. Tėtis pametėjo mintį su studijomis – biochemija, bioinžinerija ar organinė chemija. Keletą metų jau gyvenu šia mintimi, nes yra didesnės karjeros perspektyvos, retas stoja.

Aišku, svarstau, ar tikrai neliūdėsiu laboratorijoje, nes patinka bendrauti su žmonėmis. Galbūt ateity gali kažkas pasikeisti. Gal baigusi šią specialybę, stosiu į pedagogiką? Negali žinoti.

 

Truputį papasakok, kaip moksleiviams sekėsi nuotolinis mokymasis. Panašu, kad ir vėl teks prie jo grįžti.

Kadangi pirmąjį mėnesį viskas buvo uždaryta, visą save skyriau mokslams, stengiausi padaryti kuo daugiau. Žinoma, mokytojams, kadangi nebuvo to „ragavę“, vėlgi buvo ganėtinai sunku dirbti. Tai – naujas išbandymas.

Išpopuliarėjo ir palengvėjo nusirašymas tarp mokinių, tai problema, kurią vis bandoma spręsti. Mes – technologijų karta – mums čia nėra ką veikti.

Man pačiai buvo keista grįžti į mokyklą po pusės metų, atrodo, kad ateini kaip pirmokas, juolab, kad viskas pasikeitę. Galiu pastebėti, kad kai buvo griežtas karantinas, mokiniai buvo labiau kibę į mokslus, dabar – kai viskas veikia, mokiniai rodo pasyvumą, atsipalaidavimą ir motyvacijos stoką.

Dauguma moksleivių nori eiti į mokyklą, taip žymiai paprasčiau. 12-okų nuomonė vienoda – tik kontaktinis mokymas, tik mokykloje, nes artėja egzaminai. Nenori, kad pasikartotų praėjusių metų situacija, kai mokiniai pasidalino į dvi grupes – vieni norėjo nelaikyti egzaminų. LMS taip pat prisijungė prieš šios problemos, svarstė, kaip būtų geriau mokiniams.

 

Ką patartum, tiems, kurie nori įsitraukti į veiklas, bet nedrįsta?

Visų pirma, reikėtų pasidomėti, ką organizacija daro. Jeigu galvojate prisijungti prie LMS, visada galite kreiptis ir į mane, į visus klausimus bus atsakyta. Reikia eiti, mėginti ir daryti. Niekas už tai per galvą neduos. Svarbiausia – rodyti pastangas, o visa kita ateis su patirtimi. Kol neišmėginsi, tol nesužinosi. LMS labai daug programų siūlo. Prezidentūroje laukiamas kiekvienas, nebėra griežtų atrankų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,