Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Gargždų švara“: šalikėlėse maišų su žaliosiomis atliekomis kitąmet turėtume nebematyti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Skaitytojos nuotr. Skaitytojos nuotr.

Portalas mano-gargzdai.lt sulaukė gyventojos skundo, kad Vasario 16-osios g. Gargžduose vis neišvežami maišuose sukrauti lapai. Pasidomėjus situacija, paaiškėjo, kad dėl šiuo metu itin didelių žaliųjų atliekų kiekių VšĮ „Gargždų švara“ šiek tiek atsilieka nuo išvežimo grafiko.

 

Kaip patikino įstaigos direktoriaus pavaduotojas Raimundas Daubaris, situacija žinoma ir atliekos jau yra išvežtos, bet kai kur galimi vėlavimai. Jis patikino, kad nuo kitų metų, vaizdo, kai visame rajone pakelėse mėtosi maišai su žaliosiomis atliekomis nebeturėtume matyti.

Įstaiga planuoja įvesti naują paslaugą ir individualių namų gyventojams dalinti žaliųjų atliekų konteinerius.

 

Paimami kiekiai – nedideli

Kaip informavo VšĮ „Gargždų švara“ vyr. vadybininkė-kontrolierė Asta Juškienė, įstaiga rūpinasi žaliųjų atliekų surinkimu iš individualių namų valdų.

„Miesto teritorijoje daugiabučių namų kiemuose tokias atliekas tvarko seniūnija ar privačių daugiabučių namų bendrija, ar administratorius“, – nurodė ji.

A. Juškienė priminė, kad žaliosios atliekos yra surenkamos vieną kartą per mėnesį, gyventojai jas turėtų palikti šalia kitų mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių.

„Kiekis nėra didelis, Gargždų mieste iš vienos valdos gali būti vieno išvežimo metu ne daugiau nei 9,6 kg žaliųjų atliekų, kaime – 6,8 kg, sode – 1,41 kg“, – informavo darbuotoja.

Jos teigimu, gyventojai puikiai žino, kad didesnį žaliųjų atliekų kiekį galima nemokamai priduoti žaliųjų atliekų aikštelėje Vėžaičiuose, Ąžuolo g. 54.

„Rudenį – labai dideli kiekiai, lapai krenta. Kas žino, nelaukia grafiko, išsigenėja medžius ar gyvatvorę ir veža į Vėžaičius“, – nurodė A. Juškienė.

Primename, kad žaliąsias atliekas draudžiama mesti į mišrių komunalinių atliekų, antrinių žaliavų ar kitus šioms atliekoms neskirtus konteinerius.

Visus žaliųjų atliekų išvežimo grafikus galima rasti „Gargždų švara“ tinklalapyje – ČIA

 

Kitąmet – nauji konteineriai

Įstaigos direktoriaus pavaduotojas informavo, kad kitąmet gyventojai turėtų sulaukti naujovės – bus galima nauja paslauga, kai individualių namų gyventojų žaliosioms atliekoms bus dalinami specialūs konteineriai.

„Kadangi negalime sukontroliuoti, kiek žmogus padės maišų tų žaliųjų atliekų, ar tikrai buvo išvežta ir pan., nuo naujų metų mes įvesime naują paslaugą – bus išdalinti konteineriukai žaliosioms atliekoms, jie turės savo BAR kodus, paslauga bus mokama. Kiekvienas gyventojas, kuris užsisakys paslaugą, civilizuotai galės susitvarkyti su savo žaliosiomis atliekomis. Tokio vaizdo, kai mėtosi maišai po visą rajoną, kitais metais nebeturėtumėte pamatyti“, – dėstė R. Daubaris, pridurdamas, kad kol kas nėra aišku, koks bus mokestis už naująją paslaugą.

Pašnekovas nurodė, kad gyventojai visada gali rinktis ir iš kitų alternatyvų, kaip tvarkytis su savo žaliosiomis atliekomis: nemokamai vežti į surinkimo aikštelę, kompostuoti namų valdoje.

„Ne visiems, bet kai kuriems žmonėms, matome, kad poreikis yra didesnis. Viskas priklauso nuo to, kokio dydžio yra žemės sklypas, ar valda aptverta tvora ar gyvatvore“, – pridūrė vyr. vadybininkė-kontrolierė.

Gyventojai, kurie norės gauti žaliųjų atliekų konteinerius, informaciją turėtų sekti įstaigos tinklalapyje, vietinėje žiniasklaidoje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,