Logo
 Spausdinti šį puslapį

Paskolos Lietuvoje: kas ir kaip gali pasiskolinti mūsų šalyje?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Lietuvos paskolų prieinamumu skųstis tikrai negalima. Užtenka atitikti kelis reikalavimus ir neturėtų kilti jokių problemų paskolai gauti. Prie to prisideda ir kreditorių pasiūla: be bankų, Lietuvoje taip pat galima oficialiai pasiskolinti iš kredito unijų bei greitų vartojimo kreditų bendrovių.

 

Tą padaryti galima ir įvairiais būdais: nuvykus į kreditoriaus aptarnavimo saloną (kai kurie jų paskolas teikia ir per prekybos centrus) arba per internetinius kreditorių puslapius. Dalis kreditorių taip pat siūlo galimybę gauti paskolą grynais. Todėl galimybėmis pasiskolinti lietuviai skųstis tikrai neturėtų.

Žinoma, būtų galima pastebėti, kad šiandien gauti kreditą nebėra taip lengva, kaip buvo prieš keturis metus ar daugiau. Tam tikri skolinimo ribojimai Lietuvoje yra įvedami kas keletą metų (nors dabar jau neatrodo, kad artimiausiu metu sulauksime daugiau jų). Tačiau net atsižvelgus į juos, paskolų prieinamumas Lietuvoje vis tiek yra labai geras. Tą atspindi ir statistika: atmetus būsto paskolas ir žiūrint tik į vartojimo kreditus, net keli šimtai tūkstančių lietuvių turi bent vieną kreditinį įsipareigojimą. Tai – reikšmingas skaičius, sudarantis apie dešimtadalį šalies gyventojų.

Tačiau dėl kitusių įstatymų bei skirtingų pačių kreditorių keliamų sąlygų, kartais gali nebūti iki galo aišku kas ir kaip gali pasiskolinti Lietuvoje. Tai labai tiksliai apibūdina tuos, kurie niekada nėra susidūrę su greitais kreditais ar kitomis paskolomis vartojimui. Todėl čia jums pateiksime sąrašą sąlygų, kurias turėsite patenkinti norėdami gauti paskolą iš bet kurio kreditoriaus.

 

Pagrindinės sąlygos kreditui gauti

Reikėtų pradėti nuo paaiškinimo, kodėl sąlygos paskolų gavėjams apskritai yra keliamos. Gali atrodyti, kad tai tik jų pačių reikalas: jei paskolos gavėjas pasiskolintų pinigų ir palūkanų negalės grąžinti laiku, tada jis mokės visus sutartyje numatytus mokesčius, o nepavykus to padaryti – pinigų vis tiek išieškos antstoliai.

Toks požiūris yra teisingas, jei galvosime apie vieną, individualų klientą. Tačiau jei su paskolos grąžinimo problemomis susiduria daugiau – galbūt net dauguma, klientų, tada tokie įsiskolinimai yra jau ne tik šių žmonių, bet ir pačio kreditoriaus problema, kuri turi įtakos jo pačio mokumui. Atsižvelgdami į tai, ir patys kreditoriai, ir valstybė stengiasi iškelti tokias sąlygas sandorio sudarymui, kad šis tenkintų visas puses ir nekeltų per didelių rizikų nė vienai iš jų.

To pasekoje, šiandien yra numatoma, kad kiekvienas norintis gauti paskolą privalo patenkinti šitas sąlygas.

Paskolos gavėjas privalo būti pilnametis;

Paskolos gavėjas privalo būti Lietuvos Respublikos pilietis, kuris yra deklaravęs savo oficialią gyvenamąją vietą Lietuvoje. Tai reiškia, kad paskolos dirbantiems užsienyje bus suteiktos tik tokiu atveju, jei užsienyje dirbama tik laikinai ir tai nėra nuolatinė gyvenamoji emigranto vieta;

Paskolos gavėjas privalo turėti nuolatines pajamas, o jei jos gaunamos tik iš darbo santykių, bent vienoje įstaigoje būtina būti įsidarbinus bent 4 mėnesius. Tai reiškia, kad paskolos bedarbiams ir tiems, kurie neturi stabilaus darbo, negali būti išduotos;

Galima pasiskolinti jau turint kitų įsipareigojimų. Nėra atsižvelgiama nei į jų skaičių, nei į jų forma. Svarbu tik tiek, kad bendrai paėmus visų įsipareigojimų dengimas nesudarytų didesnės nei keturiasdešimties procentų dalies pajamų.

Tai yra pagrindinės ir svarbiausios sąlygos, kurios yra keliamos kreditorių Lietuvoje. Skirtingai nei yra paplitę manyti, bloga kredito istorija neužkerta kelio paskolai gauti. Priešingai, labai dažnai jos vertinimas yra antraeilis arba beveik neegzistuojantis. Į ją atsižvelgia tik maža dalis kreditorių ir dažniausiai tik tais atvejais, kai paskolos suma yra didesnė nei įprasta.

Todėl jei jūsų poreikis apsiriboja greitu kreditu ar kita vidutinės vertės vartojimo paskola, tuomet pasiskolinti problemų nekils – reikės tik atitikti aukščiau išdėstytas sąlygas. Bet net jei jas atitinkate, atminkite – skolintis reikia atsakingai ir tik įsivertinus savo finansinę padėtį.

 

Reklama

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,