Logo
 Spausdinti šį puslapį

Startuoja unikali programa onkologiniams pacientams: psichologinė pagalba bus teikiama tada, kai jos reikės labiausiai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
S. Birbilaitė ir S. Jarmalaitė S. Birbilaitė ir S. Jarmalaitė

Lietuvoje, išgirdę vėžio diagnozę, šiandien gyvena daugiau kaip 100 tūkst. žmonių. Ir pati diagnozė, ir ligos gydymas – didelis išbandymas sergantiesiems. Neretai vien savo vidinės stiprybės neužtenka.

 

Pandemijos apimtoje šalyje psichologinės pagalbos stingant ne tik kaimuose, bet ir didžiuosiuose miestuose, startuoja unikalus Psichosocialinės onkologijos asociacijos įgyvendinamas projektas – nemokama psichologinės terapijos internetu programa „Gyvenk – Nepergyvenk“. Onkologų bendruomenė viliasi, kad ji gali tapti patrauklia ir prieinama tradicinės psichoterapijos alternatyva onkologiniams pacientams.

„Vėžiu sergantys pacientai šiuo įtemptu laikotarpiu reikalauja ypatingo dėmesio. Jiems turi būti suteikta ne tik apsauga nuo viruso, bet ir sudarytos galimybės konsultuotis su specialistu dėl sveikatos būklės būnant namuose, gauti psichologinę pagalbą telefonu. Nacionaliniame vėžio institute (NVI) nuolatos teikiame bendrąsias konsultacijas telefonu ir e–linija „Pagalba gyvai“. Taip pat įvedėme karantino liniją, tačiau matome, kad to nepakanka – realios pagalbos poreikis yra be galo didelis. Todėl labai sveikiname tokias profesionalias iniciatyvas, kurios užpildo sistemines spragas. Džiaugiamės, kad kiekvienas vėžiu sergantis pacientas, pasinaudojęs šiuolaikinėmis technologijomis, turi galimybę būti išgirstas, suprastas, nelikti vienas su liga, abejonėmis, baimėmis“, – kalbėjo NVI vadovė prof. Sonata Jarmalaitė.

 

Neigiamus jausmus ir baimes įveikti drauge su specialistais

Jau kone metus trunkanti naujoji COVID–19 pandemija kelia vis daugiau iššūkių ne tik įvairių profesijų atstovams, bet ir ligų gydymui ir susisiekimui su specialistais. Situacijai tik rimtėjant, žmonės nerimauja, kad negaus reikiamų paslaugų, sudėtinga užtikrinti tai, kas buvo lengvai prieinama iki pandemijos. Todėl net aštuonerius metus brandinta ir šiemet pasaulį išvydusi idėja – internetinė terapijos platforma – dabar kaip niekad aktuali: ji suteikia galimybę nepriklausomai nuo vietos gauti psichologinę pagalbą tada, kai pacientui jos labiausiai reikia.

Ir užsienio, ir Lietuvoje atliktų tyrimų duomenimis, daugiau nei pusė onkologinių pacientų patiria vidutinio ir aukšto lygio distresą. Kaip pabrėžia naujosios programos iniciatorė psichologė Sandra Birbilaitė, laiku gauta profesionali psichologinė pagalba mažina emocinę įtampą, nuovargį, nerimo bei depresijos simptomus, pagerina bendrą sergančiųjų vėžiu gyvenimo kokybę, taip pat sutrumpėja pacientų buvimo ligoninėje trukmė.

„Psichologinės pagalbos onkologiniams pacientams poreikis Lietuvoje tik auga, todėl svarbu, jog tokia pagalba būtų lengvai pasiekiama. Net didžiuosiuose šalies miestuose profesionali onkopsichologinė pagalba yra sunkiai prieinama, o pacientai apgailestauja, kad sunkiausiu laikotarpiu (sužinojus diagnozę ar gydymo metu) buvo vieni. Tačiau mažų miestelių ir kaimo gyventojams, taip pat sunkiai vaikštantiems paliatyviems, neįgaliems pacientams psichologinė pagalba apskritai neprieinama“, – pasakojo daugiau nei 15 metų šioje srityje dirbanti specialistė.

Pats onkologinės ligos gydymas nėra lengvas, taikoma chemoterapija dažnai sukelia įvairius šalutinius poveikius. Pacientas po gydymo kurso dar kurį laiką gali nesijausti fiziškai gerai, todėl jam sunku reguliariai lankytis psichologo kabinete.

Būtent todėl internetinėje programoje „Gyvenk – Nepergyvenk“ įdiegta galimybė bet kuriuo metu susisiekti su psichologu. Pacientas, nagrinėdamas kiekvieną temą, galės aptarti svarbius jam iškilusius klausimus, pasidalinti savo emocijomis bei problemomis, kurios jam šiuo metu kelia daugiausiai iššūkių (negalvodamas apie tai, kaip ir kada atvykti pas specialistą, bei kaip vėliau sugrįžti namo).

Ne veltui pasirinktas ir pavadinimas „Gyvenk – Nepergyvenk“. Tai – vienos pacientės konsultacijų metu pasakyti žodžiai, kuriuose telpa ne tik pažadas, kad onkologinės ligos diagnozė reiškia ne gyvenimo pabaigą, o naujo gyvenimo etapo pradžią, bet ir viltį, kad visos šiuo metu jaučiamos sunkios, tamsios ir nepakeliamos emocijos ilgainiui sumažės, užleisdamos vietą šviesesniems jausmams. Jei visgi stiprus stresas bei neigiamos emocijos nesitraukia, pagalbą galima rasti naujojoje platformoje.

 

Kas savaitę – po žingsnį emocinio ir psichologinio stiprėjimo link

Psichologinės terapijos internetu programą www.nepergyvenk.lt sukūrė ilgametę darbo patirtį su onkologiniais pacientais turinčios Psichosocialinės onkologijos asociacijos psichologės Sandra Birbilaitė ir Marija Turlinskienė. Visa 10 savaičių terapijos programa pateikiama taip, kad ja lengva ir paprasta naudotis bet kokio amžiaus dalyviui. Be to, kiekvienos savaitės tema skirtinga ir temų eiliškumas sudėliotas taip, kad naujai diagnozę išgirdęs žmogus gautų daugiausiai naudos.

„Pavyzdžiui, pirmą savaitę prisijungęs asmuo ras informacijos apie ligos sukeltą stresą ir kaip su juo tvarkytis. Šioje temoje bus aptariami klaidingi įsitikinimai, susiję su vėžiu ir jo gydymu, o temos pabaigoje žmogus susikurs savo individualų asmeninio sveikimo planą, kurį koreguodamas ir papildydamas galės įgyvendinti per visas 10 savaičių“, – projekto koncepcija dalijosi S. Birbilaitė.

Kiekvieną temą sudaro informacinė ir praktinė dalys, kai pateikiamos užduotys, įvairūs pratimai, padedantys mažinti išgyvenamą įtampą, gerinantys prisitaikymą prie pasikeitusios gyvenimo situacijos.

„Kai kūrėme šią psichologinės terapijos internetu programą, pirmiausiai galvojome apie patį pacientą – kas jam susirgus taptų paramos ir palaikymo šaltiniu. Dirbame tam, kad prisijungusieji prie šios programos rastų atsakymus į tokius dažnai kylančius klausimus, kaip kad „kaip tvarkytis su emocijomis – depresine nuotaika, nerimu ir pykčiu?“, „kaip pranešti apie ligą aplinkiniams?“, „kaip sustiprinti santykius su man svarbiais asmenimis?“, „kaip bendrauti su gydytojais?, „ar mano gyvenimas gali būti prasmingas sergant vėžiu?“, „kas yra meilė sau ir kaip ją sustiprinti?“ bei kt.“, – klausimus vardijo S. Birbilaitė.

Pirmųjų programoje dalyvavusių pacientų atsiliepimai liudija, kad naujoji platforma – ne tik be galo reikalinga, bet ir patogi, įdomi, lengvai perprantama ir suteikianti daug naudingos informacijos apie ligą ir save patį.

„Šioje programoje radau daugelį man svarbiausių klausimų, kurie kilo susirgus onkologine liga. Labiausiai patiko bendravimo su gydytojais tema. Aš pats visada jausdavau nerimą, jaudulį prieš kiekvieną vizitą, atrodo, įėjęs į kabinetą viską pamiršdavau... O dabar, peržiūrėjęs gydytojų vaizdo patarimus, jaučiuosi ramesnis. Taip pat buvo labai naudinga pasidaryti savo klausimų sąrašą iš pateiktų pavyzdžių“, – atviravo pacientas Remigijus.

Kita programos dalyvė dalinosi, kad išgirdusi onkologinės ligos diagnozę ji jautėsi tarsi praradusi savo gyvenimą. Moteris baiminosi pranešti savo artimiesiems apie ligą, nenorėjo jų skaudinti ar užkrauti savo rūpesčių.

„Dalyvaudama šioje programoje supratau, kad artimiesiems verta viską atvirai pasakyti, nes jie gali suteikti tau būtiną pagalbą. Ypač dėkoju už informaciją, kaip apie ligą kalbėtis su partneriu ir vaikais – man tai kėlė didelį rūpestį“, – dėstė Laura.

Projektą „Psichologinės terapijos internetu onkologiniams pacientams modelio sukūrimas ir pilotinis testavimas“ įgyvendina Psichosocialinės onkologijos asociacija drauge su partneriais Nacionaliniu vėžio institutu ir VšĮ „Tėviškės namai“. Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, tad 10 savaičių programa ir nuotolinės onkopsichologo konsultacijos internetu bus nemokamos. Informaciją apie tai, ar atitinkate sąlygas ir galite prisijungti prie unikalios programos, rasite svetainėje www.nepergyvenk.lt.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,