Logo
 Spausdinti šį puslapį

Konservatoriai ir dvi liberalų partijos pasirašė koalicijos susitarimą – suformuota nauja valdančioji dauguma

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Josvydo Elinsko/delfi.lt nuotr. Josvydo Elinsko/delfi.lt nuotr.

Praėjus dviem savaitėms po antrojo Seimo rinkimų turo trys partijos: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir Laisvės partija pasirašė koalicijos sutartį.

 

Koalicijos sutartį pirmadienio rytą pasirašė TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis, Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė.

Visą koalicijos sutarties tekstą, kuriam nuo ketvirtadienio pritarė visos trys politinės jėgos galite pamatyti čia.

 

Aiškus tik vienas postas

Po koalicijos sutarties pasirašymo partijų lyderiai sakė besidžiaugiantys pirmuoju diskusijos etapu. Po ant sutarties sudėtų parašų seks antrasis – postų dalybos.

Kol kas nėra aišku, kada būsimos Vyriausybės pavardės jau bus paviešintos ir sutartos. Aišku tik tiek, kad dėl vienos konkrečios kandidatūros turi būti susitarta iki penktadienio – tada bus renkamas naujojo Seimo pirmininkas.

„Kai tik susitarsime, tai iš karto ir pranešime. Todėl, kad dabar pranešame, kas fiksuota parašais ir susitarta – bus siūloma mano kandidatūra į ministro pirmininko postą. Daugiau jokios kitos kandidatūros nėra sutartos“, – teigė I. Šimonytė.

„Tikiuosi, kad netrukus. (…) Tikiuosi, kad rasime tinkamą visoms trims partijoms laiką, vėl galėsime susitikti ir diskutuoti, kokiu keliu toliau dėliotis diskusijas dėl personalijų“, – sakė ji.

Būsima ministrė pirmininkė sakė, kad bus ieškoma tokių kandidatūrų, kurios bus priimtinos visoms koalicijos partijoms.

„Tai reiškia, kad mes dar turime susitarti. Ir kai susitarsime, kokios yra orientacinės proporcijos, vis tiek bandysime ieškoti tokio sprendimo, kuris tenkintų visas tris sutartį pasirašiusias partijas“, – sakė ji.

Apžvalgininkai prognozuoja, kad koalicijos sutartis buvo lengvoji susitarimo dalis, o pokalbiai dėl galimų ministrų pavardžių ir bus didysis konfliktas.

I. Šimonytė į tai atsakė paprastai.

„Nesulauksite. (…) Be jokios abejonės, diskusijų bus, jų buvo ir iki šiol. Bet tai, kad mes sutartį šiandien turime rodo, kad nepaisant to, kad kartais yra skirtingi požiūriai, galimybės prisiimti atsakomybę vienu ar kitu požiūriu, yra įmanoma rasti tokią formuluotę, kuri gerai užfiksuotų geriausią šalių valią siekti vieno ar kito varianto“, – teigė I. Šimonytė.

G. Landsbergis teigė, kad antrasis etapas ir bus pokalbiai dėl pozicijų.

„Dabar laukia kiti etapai – diskusija prasideda dėl pozicijų, asmenybių, kurios kandidatūros, kuriuos postus užims. Ir svarbiausias darbas yra Vyriausybės programa“, – po sutarties pasirašymo žiniasklaidai sakė G. Landsbergis.

V. Čmilytė-Nielsen teigė pasidžiaugianti, kad pirmasis derybų etapas praėjo sėkmingai, kartu su Laisvės partijos lydere A. Armonaite džiaugėsi, kad koalicijos sutarties projekte atsidūrė liberalių partijų rinkimų programų nuostatos.

A. Armonaitė teigė, kad kandidatei į premjeres yra pateikusi 10 sąrašą pavardžių, kurie galėtų būti ministrais.

„Mes nesame įsikibę ne į vieną kėdę, mes norime, kad kuo geresni kandidatai, kurie turėtų ir koalicijos partnerių, ir premjerės, ir prezidento palaikymą, kad jie užimtų tas pozicijas. Esame pasiruošę imtis darbo. Ir kas yra labai svarbu, iki penktadienio turime susitarti dėl Seimo vadovybės, nes ji renkama šį penktadienį“, – teigė Laisvės partijos lyderė.

V. Čmilytė-Nielsen taip pat teigė, kad Liberalų sąjūdis pateiks stiprius, kompetentingus kandidatus.

„Kandidatai įvardinti nepasikeitė, tai yra kompromisinis sprendimas, labai svarbu, kaip derybų metu pavyks sutarti su koalicijos partneriais“, – sakė politikė.

Paklausta, ar viešai išreikštas partijos noras gauti Seimo pirmininko poziciją yra nekeičiamas, parlamentarė nebuvo tokia kategoriška.

„Esame taip pasakę, remdamiesi tokia nusistovėjusia politine tradicija. Manau, kad turime pagrindo siekti šio posto. Bet visos pozicijos šiandien yra ant derybų stalo ir tikrai nenorėčiau užbėgti įvykiams už akių“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio vadovė.

Po koalicijos sutarties pasirašymo prasidės derybos dėl Vyriausybės programos ir ministrų portfelių bei pozicijų Seime.

Kaip rašo naujienų agentūra BNS, tikėtina, kad konservatoriai gali gauti premjero poziciją ir devynis ministrus, Liberalų sąjūdis – Seimo pirmininko poziciją ir du ministrų portfelius, nors gali bandyti siekti ir trečiojo, o Laisvės partija turbūt gaus tris ministrų portfelius.

Naujajai Vyriausybei turėtų vadovauti konservatorių sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė. Koalicija turės 74 atstovus Seime.

Naujasis Seimas prisieks šį penktadienį, lapkričio 13 dieną.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,