Logo
 Spausdinti šį puslapį

Karantinas keičiamas: įsigalios išimtys dėl kaukių dėvėjimo mokyklose

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė taisyti visuotinio karantino sąlygas. Apsispręsta leisti darželius ir pradines mokyklas lankantiems vaikams jose būti be apsauginių veido kaukių. Kaip rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) registruotame dokumente, šie pakeitimai daromi siekiant aiškumo patikslinant visoje Lietuvoje paskelbto karantino režimo sąlygas.

 

Kas keičiasi?

Nutarimo projektu nustatoma, kad vaikams, vyresniems nei 6 metai, ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo proceso metu Vyriausybė trečiadienį apsisprendė taisyti visuotinio karantino sąlygas. Apsispręsta leisti darželius ir pradines mokyklas lankantiems vaikams jose būti be apsauginių veido kaukių. (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones). Klausimą ministrų kabinetui pristatęs ministras Aurelijus Veryga sakė, kodėl pokyčiai siūlomi ir dėl visuomenės pasipiktinimo.

„Surinkome tikrai daug informacijos iš įvairių valstybių, kaip tokia priemonė yra naudojama. Praktika yra labai skirtinga, pradedant, kad privaloma kaukė visoms amžiaus grupėms, kartais – visai nenustatoma. (…) Matydami visuomenės susipriešinimą siūlome koreguoti nutarimą“, – sakė ministras.

Taip pat nustatoma, kad tais atvejais, kai atitinkamos darbo funkcijos atliekamos valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse, turi būti užtikrinamos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos (toliau – būtinosios sąlygos).

Taip pat būtinosios sąlygos būtų nustatomos ir aukšto meistriškumo sporto varžyboms, kai jos vyksta be žiūrovų. Pakeista nuostata ir dėl viešojo maitinimo įstaigų veiklos – papildyta, kad viešojo maitinimo paslaugos būtų teikiamos ne tik įmonių, įstaigų ar organizacijų, kuriose vykdomas pamaininis darbas, darbuotojams, bet ir ugdymo, socialinių paslaugų, asmens sveikatos priežiūros, krašto apsaugos, pataisos įstaigose, tardymo izoliatoriuose, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Užsieniečių registracijos centre ir kitose įstaigose, kuriose būtina užtikrinti maitinimą pagal įstaigos veiklos specifiką.

Pagal šiuo metu galiojančią nuostatą, draudžiamas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas, fizinis lankytojų aptarnavimas, išskyrus tam tikras išimtis. Todėl buvo nuspręsta uždrausti laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigoms nuomoti, subnuomoti ar perduoti neatlygintinai naudotis (panaudos pagrindais) šių įstaigų nuosavybės teise ar kitais teisėtais pagrindais valdomas patalpas privatiems renginiams, šventėms ir kitiems susibūrimams organizuoti.

Delfi primena, kad karantinas Lietuvoje buvo įvestas lapkričio 7 dieną, jis turėtų tęstis tris savaites, iki lapkričio 27 dienos.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,