Logo
 Spausdinti šį puslapį

Socialinę riziką patiriantiems vaikams ikimokyklinis ugdymas bus privalomas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Seimas priėmė Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama užtikrinti kokybišką ikimokyklinį ugdymą visiems socialinę riziką patiriantiems vaikams ir palaipsniui, vertinant individualius vaiko poreikius, pereiti prie ankstyvesnio, tačiau lankstaus privalomo ugdymo.

 

Švietimo įstatyme nuspręsta įtvirtinti, kad socialinę riziką patiriantiems vaikams ikimokyklinis ugdymas nuo kitų metų rugsėjo 1 d. bus privalomas ir vykdomas švietimo, mokslo ir sporto ministro ir socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka. Kokybiškam ikimokykliniam ugdymui užtikrinti ir įgyvendinti bus skiriamas finansavimas iš valstybės biudžeto lėšų.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, įstatymo pakeitimai sukurs prielaidas savivaldybėms tinkamai pasirūpinti ir užtikrinti ikimokyklinį ugdymą socialinę riziką patiriantiems vaikams, taip jos į ankstyvąjį ugdymą įtrauktų papildomai apie 1 500 vaikų per metus.

Seimas taip pat sutarė patikslinti nuostatas dėl ikimokyklinio ugdymo. Pagal priimtas naujas pataisas nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. ugdymas pagal ikimokyklinio ugdymo programą taps visuotinis nuo 4 metų amžiaus, nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. – nuo 3 metų amžiaus, nuo 2025 m. rugsėjo 1 d. – nuo 2 metų amžiaus.

Kaip savo išvadoje pažymi Seimo Švietimo ir mokslo komitetas, visuotinis ugdymas reiškia, kad bus sudaromos sąlygos gauti ikimokyklinį ugdymą to pageidaujantiems ir jis nebus privalomas. Visuotiniam ikimokykliniam ugdymui, Vyriausybės nustatyta tvarka privalės būti skiriamos valstybės biudžeto lėšos visoms ugdymo reikmėms.

Seimas nusprendė lanksčiau reglamentuoti priešmokyklinio ugdymo pradžią. Pagal priimtas nuostatas nuo 2023 m. priešmokyklinis ugdymas galės būti pradedamas nuo penkerių metų. Tačiau, atsižvelgiant į kiekvieno vaiko raidą ir esant poreikiui, bus sudaromos galimybės priešmokyklinio ugdymo programoje praleisti dvejus metus ir pradinį ugdymą pradėti vėliau. Tėvų (globėjų) sprendimu priešmokyklinis ugdymas taip pat galės būti teikiamas vėliau, bet ne vėliau, negu vaikui tais kalendoriniais metais sueina 6 metai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,