Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ožio dienos dešimtmečiui Endriejave – netradicinė paroda

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Į parodą atvyko ir P. Puidokas su ožiu Meisonu. R. Žadeikytės nuotr. Į parodą atvyko ir P. Puidokas su ožiu Meisonu. R. Žadeikytės nuotr.

Savaitgalį Endriejave minėta jau 10-oji Ožio diena. Tiesa, dėl karantino šiais metais šventė buvo kiek kitokia – tradicinę mugę, žaidimus ir muziką pakeitė paroda.

 

Kaip pasakojo Veiviržėnų kultūros centro Endriejavo skyriaus renginių organizatorė ir bibliotekininkė Rita Žadeikytė, mintį surengti parodą padiktavo šalyje paskelbtas karantinas – pavasarį, pirmojo karantino metu, miestelyje buvo surengta virtuali velykinių margučių paroda, tad jau tada gvildenta mintis ir rudenį, Ožio dieną, surengti panašią parodą.

„Taip ir buvo, kad karantinas pakoregavo viską savaip. Po vieną ožį gamindavome kasmet, bet juos degindavome. Prieš du metus šiaudinį ožį pagamino seniūnijos darbuotojai. Ožys buvo toks gražus, kad nusprendėme pasilikti jį kitiems metams. Nugriovus mūsų kultūros namų pastatą, 2019 metais nusprendėme daryti šventę Žadeikiuose, nes, esant nepalankioms oro sąlygoms, mugę darome patalpose. O kaip tą didelį ožį gabensi ten į Žadeikius? Todėl gražų ožiuką (iš siūlų, medžio) pagamino Žadeikių seniūnaitė Angelė Srėbalienė. Na, o šiais metais, turėdami jau du ožius, nusprendėme, kad gal būtų gerai ir daugiau jų“, – parodos idėjos gimimą prisiminė organizatorė.

Norėdami jaukesnės ekspozicijos, organizatoriai atsivežė vartus, gamintus Ližių seniūnaitijos seniūnaičio Alfredo Rimkaus, dar miestelio 240-ojo jubiliejaus šventei. Juos papuošė tikrais, Petro Puidoko ožio Meisono tėvo ragais.

„Labai džiugu, kad įsijungė visa bendruomenė – ožiukus gamino Endriejavo vaikų darželio kolektyvas kartu su vaikais (ožiukas iš medžio ir kankorėžių); Rudgalvių seniūnaitė Rasa Šiaulytienė su vyru Laimonu, draugėmis Laura ir Sonata turėjo ožį emigrantą (juodas ožys – iš medžiagų, rūbų, su batais); patį mažiausią ožiuką (iš maistinės plėvelės) pagamino Paežerio seniūnaitė Ilona Jurgutienė kartu su dukra Ema; dar mažą ožkytę padarė Endriejavo seniūnaitė Aldona Paulauskienė, o jos vyras Antanas pagamino medinį ožį su visu vežimu; Gėlių g. 24 daugiabučio gyventojų Romo, Laimos, Rasos ir Ritos ožys buvo iš medinio karkaso ir tikrų vilnų“, – parodos eksponatus pristatė R. Žadeikytė.

Iš viso parodoje, kurią Endriejavo miestelyje galima aplankyti visą šią savaitę, ar pamatyti virtualiai, eksponuojami aštuoni ožiukai.

„Dešimtasis, jubiliejinis Ožio dienos renginys buvo kitoks, bet, manau, pavykęs. Į parodą atvykęs ožys Meisonas gavo daugybę dovanų, kurias sunešė taip pat Endriejavo seniūnijos gyventojai. Dovanos buvo įvairios: moliūgai, cukinijos, burokai, obuoliai, kukurūzų burbuolės, avižų maišas, kopūstai, morkos ir t.t. Vaišinomės tradiciška kiaušiniene, o iš gautų Klaipėdos rajono savivaldybės lėšų įsteigėme dovanėles visiems gaminusiems ožiukus bei atnešusiems vaišių Meisonui“, – pasakojo pokalbininkė.

Ožio diena kasmet minima lapkričio 12 d. Senovėje lietuviai šią dieną kviesdavo žiemą. Kad greičiau pasnigtų, piemenys aplink beržą tris kartus apvesdavo baltą ožką. Ši diena, anot etnologų, – rudens palydos, padėka derliaus dievams, kur švenčiama paskutinė rudens šventė, ganymo sezono užbaigimas.

 

Ritos Žadeikytės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,