Logo
 Spausdinti šį puslapį

COVID-19 situacija Klaipėdoje tragiška: skaičiai gerokai lenkia Lietuvos vidurkį, ieškoma dar bent 100 vietų ligoniams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vinsas Janušonis. Vitos Jurevičienės/ve.lt nuotr. Vinsas Janušonis. Vitos Jurevičienės/ve.lt nuotr.

Klaipėdoje sergamumo vidurkį paskaičiavę specialistai neslepia, kad uostamiesčio situacija prasčiausia tarp Lietuvos didmiesčių. Vos prasidėjus savaitei paskaičiuota, kad Klaipėdoje sergamumas COVID-19, lyginant su Vilniumi ir Kaunu, didesnis kone per pus.

 

Antradienio duomenimis, sergamumo vidurkis Klaipėdoje šiuo metu yra 1142,4 atvejo 100 tūkstančių gyventojų, o bendras Lietuvos COVID-19 sergamumo vidurkis yra 697,7 atvejo 100 tūkstančių gyventojų.

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vadovas profesorius Vinsas Janušonis sako, kad tyrimus atliekanti laboratorija veikia visu pajėgumu ir kasdien atliekama apie tūkstantį atvejų tyrimų.

„Kartais viršijama ir tūkstantį tyrimų, nustatome apie pusantro šimto teigiamų atvejų per parą, buvo ir 191 atvejis. Dauguma tyrimų atliekama gavus duomenis iš mobilių punktų. Šiuo metu regento turime maždaug dešimčiai dienų, dar yra rezervas Nacionalinėje laboratorijoje, tad neturėtume pritrūkti“, – sako V. Janušonis.

Apie situaciją ligoninėje prabilęs V. Janušonis neslepia, kad situacija išties nėra pati geriausia. Šiuo metu stacionare gydomi 121 pacientas. 18 žmonių reanimacijoje, iš kurių 13-kai atliekamas plaučių ventiliavimas. Nors ligoninė nedirba pilnu pajėgumu, būtinoji pagalba ir planinės operacijos vis dar atliekamos.

„Su personalu yra labai įtempta situacija. Mes nesustabdėme planinės pagalbos, nors ji šiek tiek sumažėjo dėl pacientų srautų sumažėjimo, nesustabdėme būtinosios, neatidėliotinos pagalbos, kadangi pacientams to reikia ir dar vykdome COVID-19 pacientų gydymą. Deja, yra labai įtempta padėtis“, – atvirauja V. Janušonis.

KUL vyr. gydytojas sako, kad personalo trūkumą medikai kol kas sprendžia geranoriškai susitardami tarpusavyje, be to, ligoninės situaciją gelbėja ir tai, kad čia gydymui paliekami tik sunkesnės būklės koronavirusu užsikrėtę ligoniai, o sergantieji lengvesne forma sergantieji yra perkeliami į kitas mieste ir regione esančias ligonines.

V. Janušonis vardija, kad regione vargu ar jau yra ligoninė, kuri neturi nė vieno COVID-19 virusu sergančio paciento: nemažai yra gydoma Šilutės, Šilalės, Kretingos ligoninėse.

„Pagal esamas galimybes, dar galime įvežti 20 lovų, jau viskas sutvarkyta, bet sprendžiame dėl personalo, čia yra maksimumas, ką galime dabar padaryti. Dar reikia vieno pastato, mažiausiai apie 100 lovų, kur galėtume iškelti ligonius, kuriems nėra reikalinga plaučių ventiliacija, tai yra, vidutinio sunkumo pacientus“, – dėsto V. Janušonis.

Sprendimo bus ieškoma trečiadienį, per jau numatytą Ekstremalių situacijų komisijos posėdį. V. Janušonis tikisi, kad į jų pateiktą sprendimo siūlymą bus atsižvelgta, nes esama padėtis reikalauja ilgai nedelsti su sprendimais.

Paskutiniais duomenimis, KUL ligoninėje saviizoliacijoje yra 21 medikas: 16 slaugytojų ir 5 gydytojai.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,