Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lietuvos viešosios bibliotekos nuo šiol pritaikytos turintiems autizmo spektro sutrikimų lankytojams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Nuo šių metų lapkričio šalies viešosiose bibliotekose pradėti taikyti infrastruktūriniai sprendimai, tobulinamos darbuotojų kompetencijos, kuriamos naujos paslaugos autizmo spektro ir kitų kalbos, komunikacijos bei elgesio sutrikimų turintiems lankytojams. Tai bibliotekose žymi specialus lipdukas – spalvota dėlionė „Biblioteka visiems“.

 

Skirtingos elementų spalvos ir jų susijungimas rodo gebėjimą priimti vieniems kitus, nepaisant mūsų skirtumų ir įvairumo bei simbolizuoja bibliotekų ketinimą didinti savo paslaugų prieinamumą įvairią negalią turintiems žmonėms, skatinti visuomenės informuotumą ir ugdyti toleranciją.

Autizmo spektras platus, tačiau dažniausios probleminės sritys apima socialinę sąveiką, kalbinį ir nekalbinį bendravimą, pasikartojantį elgesį ir ribotus pomėgius. Tyrimai rodo, kad asmenys, turintys autizmo spektro sutrikimų, biblioteką įvardija kaip relaksacijos ir edukacijos vietą. Apie 90 proc. apklaustųjų teigia, kad bibliotekose lankytųsi dažniau, jeigu šios pritaikytų savo fizinę aplinką.

Dauguma asmenų, turinčių autizmo spektro bei kitų kalbos ir komunikacijos sutrikimų, informaciją geriau supranta tada, kai ją mato, tokie asmenys nemėgsta nekonkretumo ir nežinomos aplinkos. Todėl visos Lietuvos viešosios bibliotekos nuo šiol turi parengtas vizualines socialines istorijas ir plakatus, padedančius šiems lankytojams pasiruošti vizitui į biblioteką. Socialinė istorija ir plakatas, kuriuos lankytojai ras bibliotekų interneto svetainėse, leidžia dar prieš atvykstant susipažinti su bibliotekos erdvėmis, taisyklėmis, darbuotojais, kurie čia pasitiks.

Vaikams su autizmo spektro sutrikimais būdingas jautrumas ir reakcija į sensorinius dirgiklius, sukeliančius nerimo, panikos priepuolius. Tad kiekvienai viešųjų bibliotekų parengtas specialus rinkinys („sensorinis gesintuvas“), kurį sudaro palapinė bei taktilinės, garsinės ir vizualinės priemonės, padedančios lankytojams suvaldyti kilusį nerimą, nusiraminti, atsipalaiduoti. Šios priemonės skirtos ne tik autizmo spektro, bet ir kitų kalbos bei komunikacijos sutrikimų turintiems lankytojams.

Bibliotekų specialistams, be jau minėtų priemonių, parengtas ir kvalifikacinis-pažintinis vaizdo filmas, supažindinantis su autizmo spektro sindromu, teikiantis patarimų, kaip elgtis, į ką atkreipti dėmesį bendraujant su autizmo spektro ir kalbos bei komunikacijos sutrikimų turinčiais asmenimis – tiek vaikais, tiek suaugusiaisiais.

Visos šios priemonės, kuriančios saugią aplinką minėtų sutrikimų turintiems lankytojams, parengtos glaudžiai bendradarbiaujant su autizmo spektro sutrikimo specialistais, kalbos ir komunikacijos sutrikimų turinčių vaikų šeimomis.

Barbora Suisse, asociacijos „Lietaus vaikai“ valdybos narė ir žurnalo „Lietaus vaikai“ vyr. redaktorė džiaugiasi bibliotekų proveržiu ir sako, kad vaikus su autizmo spektro sutrikimais auginančioms šeimoms tai yra labai svarbu: „Kaip asociacijos narei ir kaip mamai, auginančiai vaiką su autizmo spektro sutrikimu, man džiugu, kad bibliotekos dar plačiau atveria duris bendradarbiavimui. Priemonės ir žinios, kurias nuo šiol turi bibliotekos, yra labai svarbios – tai didelis žingsnis pirmyn, leidžiantis pažinti vaikus su autizmo spektro sutrikimais, domėtis jais ir susidraugauti. Autistiški vaikai mėgsta knygas, jiems patinka skaityti. Labai smagu, kad bibliotekos padeda griauti stereotipus. Tai keičia mąstymą.“

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,