Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dėl vietų ligoninėse – planas: Gargždams tektų paruošti 48 lovas koronavirusu sergantiems

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Pagal Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovo parengtą planą, Respublikinė Klaipėdos ligoninė turėtų parūpinti COVID-19 sergantiems pacientams 123 lovas. Pastarosios ligoninės vadovo nuomone, tai nerealus lūkestis, ši gydymo įstaiga gali paruošti daugiausia 80 lovų. VE.lt nuotr. Pagal Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovo parengtą planą, Respublikinė Klaipėdos ligoninė turėtų parūpinti COVID-19 sergantiems pacientams 123 lovas. Pastarosios ligoninės vadovo nuomone, tai nerealus lūkestis, ši gydymo įstaiga gali paruošti daugiausia 80 lovų. VE.lt nuotr.

Klaipėda jau tapo trečiu pagal sergamumo rodiklius miestu Lietuvoje. Trečiadienį vykusiame Klaipėdos miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje buvo pristatytas Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vadovo Vinso Janušonio veiksmų plano projektas, jeigu užsikrėtimų COVID-19 virusu skaičius nemažės.

 

Ekstremalių situacijų komisija išreiškė norą žinoti, kokie planai yra parengti tam atvejui, jeigu sergančiųjų skaičius nepradės stabilizuotis.

„Svarbu žinoti, kur reikės guldyti sergančius ligonius. Ieškojome sprendimų, kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministeriją ir net į kariuomenės vadą. Tačiau aiškesnių atsakymų negavome“, – posėdžio pradžioje kalbėjo Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Taip pat direktorius pranešė, kad yra pasikeitę du Ekstremalių situacijų komisijos nariai.

„Vietoj į pensiją išėjusios Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės laikinai dirbs Marius Poimanskis. Įvertinę situaciją, į komisiją paskyrėme Sveikatos skyriaus vedėją Rožę Perminienę. Manome, kad jos kompetencijos yra gerokai svarbesnės šioje ekstremalioje situacijoje“, – situaciją aiškino G. Neniškis.

Posėdžio metu buvo svarstomas KUL vadovo V. Janušonio pateiktas veiksmų planas dėl sveikatos priežiūros paslaugų dėl koronaviruso (COVID-19) teikimo ir organizavimo Klaipėdos ir Tauragės apskrityse plano projekto. Planas pateiktas tam atvejui, jeigu esama pandemijos situacija mieste negerėtų ir šiuo metu turimų lovų ligoninėse nebeužtektų.

Plane numatoma, kad Gargždų ligoninė turi paruošti 48 lovas, Šilalės – 41 lovą, Šilutės – 46 lovas, Tauragės – 88 lovas, Klaipėdos jūrininkų – 58 lovas, Respublikinė Klaipėdos – 123 lovas, Klaipėdos universitetinė – maksimaliai bendroje sumoje, esant kritiniam poreikiui – iki 350 lovų su deguonimi, o Klaipėdos vaikų ligoninė – 46 lovas.

„Mano parengtas projektas buvo pateiktas Sveikatos apsaugos ministerijai. Visos ligoninės jam pritarė, išskyrus Respublikinę ligoninę. Dėl tam tikrų punktų pritarimo iš jos nesulaukėme“, – kalbėjo vadovas V. Janušonis.

Respublikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojas Zigmas Juzumas pažymėjo, kad planas turi būti realus, o ne toks, kuris neveiktų ir negaliotų.

„Situacija mūsų ligoninėje yra labai įtempta. Respublikinė ligoninė išdėliota per keletą korpusų, kuriuose nuolatos vykdoma veikla. Tuberkuliozės korpuse, kurį norima paruošti COVID-19 sergantiesiems, šiuo metu yra 58 ligoniai, sergantys tuberkulioze ir mes negalime jų išleisti“, – kalbėjo Z. Juzumas.

Gydytojo teigimu, ligoninė nuolatos teikia skubią pagalbą tomis dienomis, kai ligonių nepriima Klaipėdos universitetinė ligoninė.

„Pas mus atvežami ligoniai, kuriems reikalinga universali pagalba. Tokių pacientų priimame po 140–150 per parą“, – pasakojo Z. Juzumas.

Taip pat šioje gydymo įstaigoje gydomi ir COVID-19 užsikrėtę ligoniai. Anot mediko, nebėra kur sutalpinti žmonių.

„Kovidiniams ligoniams galime paruošti daugiausia iki 80 lovų, o ne 123. Todėl ir sakau, kad reikia kalbėti apie realius dalykus“, – teigė gydytojas.

Meras akcentavo, kad šio posėdžio tikslas yra pritarti pateiktam planui, ir priminė, kad situacija yra aktuali visiems vienodai, todėl ir spręsti ją reikia bendrai.

Klaipėdos miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija bendru sutarimu patvirtino parengto plano projektą, nors Sveikatos apsaugos ministerija to dar nepadarė. Plano projektas parengtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu „Dėl pavedimo asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą organizuojančioms ir šias paslaugas teikiančioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms ir savivaldybių administracijoms vykdymo“, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl Sveikatos priežiūros paslaugų dėl koronaviruso (COVID-19) organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro-valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu „Dėl dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų paskirstymo“.

Prognozuojama, kad didžiausias viruso plitimo pikas truks iki lapkričio 22 dienos.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,