Logo
 Spausdinti šį puslapį

Seimui pristatyta I. Šimonytės kandidatūra į Ministro Pirmininko pareigas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
I. Šimonytė. Seimo kanceliarijos nuotr. I. Šimonytė. Seimo kanceliarijos nuotr.

Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, vadovaudamasis Konstitucija, pristatė dekretą, kuriuo Seimui pateikė svarstyti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderės Ingridos Šimonytės kandidatūrą į Ministro Pirmininko pareigas.

 

Respublikos Prezidentas pažymėjo esantis įsitikinęs, kad kandidatė į Ministrus Pirmininkus mato šaliai tenkančius iššūkius ir kartu su komanda yra pasirengusi spręsti kylančias problemas.

„Šiandien mums tenka neatidėliotinas uždavinys bendromis jėgomis suvaldyti COVID-19 infekcijos plitimą. Privalome dirbti kartu, sumažinti neigiamus pandemijos padarinius sveikatos apsaugos sistemai ir ekonomikai, taip pat kultūrai bei kitiems labiausiai nukentėjusiems sektoriams.

Tai bus pirmasis naujosios Vyriausybės uždavinys, tačiau privalome žvelgti ir į tolesnę Lietuvos ateitį“, – sakė šalies vadovas.

Pasak Prezidento, ilgalaikis šalies klestėjimas turi remtis į stiprų pagrindą – nuosekliai augantį gynybos finansavimą, aktyvią užsienio politiką, energetinės nepriklausomybės stiprinimą, pagarbą teisės viršenybės principui.

„Taip pat turime siekti didesnio socialinio teisingumo – užtikrinti pakankamą viešųjų paslaugų finansavimą, naikinti neteisingas mokestines lengvatas, mažinti pajamų nelygybę, didinti savivaldos finansinį savarankiškumą“, – kalbėjo G. Nausėda.

Respublikos Prezidento įsitikinimu, naujoji Vyriausybė turėtų skirti deramą dėmesį ir žalios Lietuvos kūrimui – siekti klimatui neutralios ekonomikos, taip pat stiprinti mokestines paskatas taupiam ir tausojančiam aplinkos naudojimui.

„Galiausiai būtina pažymėti, kad tikras proveržis ateis tik užtikrinus palankias sąlygas inovacijoms. Todėl privalome orientuotis į skaitmeninę ir aukštos pridėtinės vertės ekonomiką, didinti mokslo tyrimų ir eksperimentinės plėtros finansavimą, pasiekti nacionalinį susitarimą dėl švietimo“, – tvirtino šalies vadovas.

Pradėdama savo kalbą kandidatė į Ministrus Pirmininkus I. Šimonytė pabrėžė, kad priešų paieškos, oponentų kaltinimai vietoj adekvačios reakcijos į kritiką nėra jos kelias ir tam ji nenorėtų eikvoti laiko. Ji tvirtino esanti už tai, kad būtų mažiau niekur nevedančių tyrinėjimų, kuriais turėtų užsiimti mokslininkai ar teisėsauga.

„Kelias į problemų sprendimą, mano nuomone, visų pirma slypi atvirume, nebijojime matyti tai, ką matome, nebijojime pripažinti, kad ne viską žinome ar išmanome, kad nesame stebukladariai, kurie gali visiems duoti ir iš nieko neimti“, – kalbėjo pretendentė.

Pasak I. Šimonytės, yra tik vienas klausimas, kuris jai yra absoliučiai nediskutuotinas – tai Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės, laisvo pasaulio, Lietuvos klausimas.

„Kitais klausimais, kad ir turėčiau išankstinę nuomonę, esu tikra – sugebu girdėti ir argumentus, ir pajusti kitų emociją“, – prisistatydama sakė kandidatė į Ministro Pirmininko pareigas.

I. Šimonytė atkreipė dėmesį, kad Vyriausybės keičiasi sudėtingu metu, kai reikia apsaugoti visuomenės sveikatą ir sveikatos sistemą nuo koronaviruso iššūkių kartu išsaugant, kiek įmanoma, daugiau įprasto gyvenimo ritmo, verslo ir darbo vietų.

„Jau dabar reikia matyti, kad labai dideliu šios pandemijos liekamuoju reiškiniu (ir tai ne vien Lietuvoje) taps pasekmės žmonių psichinei sveikatai, jų emocinei būklei. Apie tai reikia galvoti jau dabar, kai atrodo, kad šiandien daug svarbiau susiskaičiuoti mėgintuvėlius ir laisvas lovas“, – pabrėžė TS-LKD lyderė.

Kalbėdama apie ateinančių metų biudžetų tvirtinimą, pretendentė tvirtino, kad jos asmeninis sėkmės kriterijus tiems biudžetams būtų tiesiog tikras ir teisingas vaizdas, kurio pasigendame šįmet; be jokių sąlyginių pajamų ir didelio optimizmo, bet ir be paskutinės minutės mokesčių, be milijardinių sumų, skirstomų be Tautos atstovybės mandato.

Kartu ji pažymėjo, kad laikas sprendimams, kurie stiprina ekonomikos potencialą, didina pridėtinę vertę ir leidžia mums ne šiaip gaminti pagal kitų brėžinį, o parduoti idėjas ir intelektinio darbo rezultatus.

„Man asmeniškai svarbiausias matas, kuriuo norėčiau matuoti mūsų visų sėkmę yra pasitikėjimas, nes tik jo stiprėjimas leidžia geriau spręsti tuos klausimus, kurie yra mūsų bendri, paliekant kiekvieno asmeninius klausimus spręsit pačiam žmogui ir jo šeimai. Tik stiprėjantis galvojimas, kad ne vien tu, bet ir kitas žmogus gali būti vertas pasitikėjimo, nebent jo jau įrodyta priešingai, leistų mums ropštis iš užburto visi vagiai rato. Mane stiprina, kad nepriklausomybės karta negąsdinta totalitarinio sekimo žymiai atviriau priima kitokį ar kitaip manantį, drąsiau sako, ką išties galvoja ir mažiau galvoja, kokiu šventu melu paslėpti tikrąsias mintis. Tai teikia vilties, kad vieną dieną nebus taip, kad išrinktos valdžios imsime nekęsti jau rytoj po išrinkimo. Gal net ateis tokia diena, kai mums išvis nelabai rūpės, kokia yra nauja Ministro Pirmininko vardas ir pavardė, nes dalykai valstybėje tiesiog vyks, kaip turi vykti“, – sakė I. Šimonytė.

Po kandidatūros pristatymo Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko kandidatūros“ projektas bus svarstomas Seimo statuto nustatyta tvarka. Su kandidate į Ministrus Pirmininkus numato susitikti Seimo frakcijos. Kandidatūros tvirtinimas numatomas lapkričio 24 d.

Remiantis Konstitucija, Ministrą Pirmininką Seimo pritarimu skiria ir atleidžia Respublikos Prezidentas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,