Logo
 Spausdinti šį puslapį

Koalicija: darbų įgyvendinama daugiau nei buvo suplanuota

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Agotos Rimkuvienės nuotr. Asociatyvi Agotos Rimkuvienės nuotr.

Prabėgus kiek daugiau nei pusantrų metų nuo kadencijos pradžios Klaipėdos rajono koalicija skaičiuoja atliktus darbus ir dėlioja ateities planus. Iš trijų partijų – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio bei visuomeninio rinkimų komiteto „Bendrai geriau“ suformuota valdančioji dauguma sako, kad suplanuota darbų programa įgyvendinama sparčiau nei tikėtasi, be to, pradėti ir projektai, kurie kadencijos pradžioje net nebuvo numatyti.

 

Švietimas – viena iš prioritetinių sričių

Klaipėdos rajono mero teigimu, didžiulį proveržį koalicija padarė švietimo srityje. Priimta nemažai sprendimų, leidžiančių gyventojams užtikrinti geresnę ugdymo kokybę. Šiemet pradėtos Jakų mokyklos-darželio statybos, projektuojamas Priekulės gimnazijos priestatas, baigiamas rengti Sendvario daugiafunkcio centro investicinis projektas, pagal kurį seniūnijoje atsiras daugiau kaip pusės tūkstančio vietų pagrindinė mokykla, 12 grupių darželis, sporto ir laisvalaikio erdvė. Sklypas nupirktas, ieškomas privatus investuotojas, pastatysiantis šį objektą.

Apsispręsta ir dėl naujų darželių statybos Gargžduose, Dituvoje. Rajone šį rudenį darželinukams buvo sukurta beveik 300 naujų vietų. To pasiekta valdantiesiems sutarus dėl didžiausios šalyje – 200 eurų dotacijos tėvams, leidžiantiems vaikus į privačius darželius. Tai paskatino verslą kurti darželius Klaipėdos rajone.

Pertvarkius švietimo įstaigas ir mažesnes prijungus prie didesnių buvo sutaupyta administracinių išlaidų, kurios panaudotos šių įstaigų aplinkos gerinimui. Dar viena naujovė – atskiras krepšelis švietimo sistemai, kuris bendruomenei leidžia pačiai nusistatyti prioritetus ir priimti sprendimus, kuriems projektams finansavimo reikia labiausiai.

„Kalbant apie neformalųjį ugdymą, jau esame pasiruošę startuoti ir su elektronine apskaitos sistema. Jos nauda – tiksliai žinoti, kiek vaikų lanko vieną ar kitą neformaliojo ugdymo programą. Tai leistų mums efektyviau naudoti šiai sričiai skiriamas lėšas. Ateityje norime sistemą pritaikyti ir atsiskaitymui, kad pietus mokykloje būtų galima apmokėti tiesiog su registracijos kortele“, – sako meras Bronius Markauskas.

 

Programa – orientuota į svarbiausių rajono problemų sprendimą

Koalicijos programa sudėliota iš septynių esminių punktų, apimančių ne vieną sritį – švietimą, visuomenei svarbius projektus, verslo pritraukimą ir kitą. Pasak mero, rengiant koalicijos susitarimą, orientuotasi į esmines rajono problemas ir jų sprendimą, tačiau bėgant laikui atsirado ir naujų projektų, kurie nebuvo numatyti.

„Kai praėjusiais metais rengėme koalicijos susitarimą, natūralu, kad visų iššūkių nebuvo galima numatyti. Susitarime akcentavome sritis, kurioms labiausiai reikėjo pokyčių. Tai mokyklų, darželių trūkumas, neformalusis ugdymas, tokie projektai, kaip daugiafunkcis sporto centras, Gargždų kultūros centro renovacija, parko sutvarkymas. Tačiau kadencijai įsibėgėjant atsiranda ir naujų iššūkių, kuriuos sėkmingai imamės įgyvendinti“, – neabejoja Klaipėdos rajono vadovas.

Pavyzdžiui, šių metų pradžioje atsakingai suplanavus biudžetą atsirado galimybė didžiausių seniūnijų – Gargždų ir Sendvario – infrastruktūrai skirti rekordines lėšas, po 1,4 mln. eurų. Todėl pradėtos tvarkyti metų metus remonto nemačiusios gatvės, tiesiamos naujos, įrenginėjami šaligatviai, dviračių takai. Vasaros pabaigoje dar 400 tūkstančių papildomai skirti ir kitų seniūnijų kelių ir šaligatvių tvarkymui, ši eilutė bus papildyta dar 300-ais tūkst. eurų. Žengtas ir svarbus žingsnis dėl regioninių kelių. Su Automobilių kelių direkcija pasirašytos sutartys dėl Gargždų Kretingos plento, Tiltų gatvės tvarkymo, Priekulėje Klaipėdos gatvės, kur darbai vyksta jau pilnu tempu, Sendvaryje dėl Ežero, Kretingalėje ‒ Klaipėdos gatvių ir kitur.

Laukia ir rajono apšvietimo tinklo modernizavimas. Energetikos ministerija tam jau yra skyrusi 900-us tūkstančių eurų, tad per porą metų bus atnaujinta daugiau nei dviejų šimtų kilometrų gatvių atramos, šviestuvai, sumontuotos valdymo spintos.

Baigiama projektuoti Gargždų autobusų stotis, kitų metų pradžioje tikimasi gauti statybos leidimą, tad optimistinėmis prognozėmis naująją autobusų stotį turėsime kitų metų pabaigoje.

 

Sutelktas darbas leidžia įgyvendinti užsibrėžtus tikslus

Valdančioji dauguma sudaryta iš 4 skirtingų politinių jėgų, todėl natūralu, kad kartais nuomonės įvairiais klausimais gali ir išsiskirti. Tačiau kartu sudėliota ir patvirtinta bei šiuo metu sparčiai įgyvendinama koalicijos programa rodo, kad darbas vyksta sutelktai ir efektyviai.

„Jau išsikeldami tikslus siekėme užtikrinti, kad gyventojai pajustų proveržį svarbiausiose srityse. Šiandien matome, kad darbai sparčiai juda į priekį: daug įgyvendinta, daug vykdoma, dar daugiau suplanuota. Tad tikiuosi, kad tai, ką pavyko įgyvendinti per pusantrų metų, yra tik pradžių pradžia. Pavyzdžiui, Gargždų gyventojus piktina laikini nepatogumai dėl gatvių remontų, dėl kai kurių projektavimo sprendinių, tačiau mes į tai žiūrime pozityviai – geriau jau gauti kritikos už kai kurias klaidas, jas vėliau ištaisyti, nei stovėti vietoje ir nieko nekeisti“, – tikina Klaipėdos rajono Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Nerijus Galvanauskas.

„Su koalicijos partneriais nuolat diskutuojame visais svarbiais klausimais, siekdami kuo greičiau ir geriau įgyvendinti koalicijos programą. Klaipėdos rajonui labai reikia pokyčių ir ryžtingų sprendimų ‒ ir jie daromi. Manau, kad tai, kaip įgyvendiname užsibrėžtus tikslus, puikiai parodo, kad vieningas darbas – tiesiausias kelias į sėkmę. Klaipėdos rajonas turi didžiulį potencialą ir viliuosi, kad ir toliau efektyviai ir kryptingai dirbant pavyks jį išnaudoti“, – sako Klaipėdos rajono frakcijos „Bendrai“ pirmininkas Vaclovas Macijauskas.

 

Gyventojams – galimybė įgyvendinti savo idėjas

Artimiausiu metu startuoja ir dar vienas projektas – dalyvaujamasis biudžetas. Klaipėdos rajono gyventojai, ne jaunesni nei 16-os metų, galės siūlyti idėjas, kaip pagražinti ar pagerinti gyvenamąją aplinką. Žmonės patys siūlys, patys balsuos, patys rinksi geriausią, o Savivaldybė ją įgyvendins.

Siekiant kokybiškesnių ir greitesnių paslaugų gyventojams, Savivaldybėje pradėta diegti ir LEAN metodika, suteiksianti galimybę su kuo mažesniais ištekliais sukurti kuo didesnę vertę. Pasiteisino ir projektinis valdymas, kuris leido paspartinti svarbiausių projektų įgyvendinimą.

„Natūralu, kad mūsų darbotvarkę diktuoja gyvenimo sąlygos. Jei matome, kad reikia – darome. Štai, kad ir į pabaigą einantis Gargždų bažnyčios apšvietimo įrengimas arba vasarą iškilusi didžiulė miesto vėliava. Be abejonės, darbų likę dar nemažai. Tad neabejoju, kad koalicija ir toliau eis tuo keliu, kuris geriausias mūsų rajonui“, – įsitikinęs rajono meras Bronius Markauskas.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės valdančiosios koalicijos informacija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,