Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dar viena bendruomenės dovana Gargždams: duoklė žydų bendruomenės ir futbolo istorijai

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Menininkai piešti pradėjo lapkričio 20-ąją, penktadienį, ir, jeigu oro salygos leis, tikisi darbą užbaigti ateinantį savaitgalį. S. Ulvikienės nuotr. Menininkai piešti pradėjo lapkričio 20-ąją, penktadienį, ir, jeigu oro salygos leis, tikisi darbą užbaigti ateinantį savaitgalį. S. Ulvikienės nuotr.

Gargždų miesto bendruomenė meniškais darbais ir toliau gražina miestą. Daugelis jau spėjo pamilti berniuką su tulžiu, žvelgiantį nuo Klaipėdos g. 6 namo. Nuo šiol atgis dar viena erdvė – kino teatro „Minija“ siena prie krepšinio aikštelės penktadienį buvo pradėta dabinti piešiniu, kuriame vaizduojami žydų futbolo komandos nariai. Vieta pasirinkta neatsitiktinai – būtent čia prieš karą stovėjo sinagoga, o aplink ją buvo susiformavęs gyvenamasis žydų kvartalas, virė kultūrinis ir socialinis gyvenimas.

 

Kaip pasakojo šio projekto kuratorė, bendruomenės narė Roma Litvinaitė, bendruomenė tęsia savo kūrybinių akcentų projektą „Žaidžiantys“.

„Šiais metais bendradarbiaujant su Gargždų krašto muziejumi ieškojome miestui svarbių istorinių temų. Iš visos gausybės pasirinkome įprasminti bei prisiminti Gargždų žydų bendruomenę. Postūmis buvo pati miesto vieta ir joje esanti siena bei šiais metais minimi Lietuvos žydų istorijos metai. 1923 metais žydai sudarė beveik 50 procentų visų Gargždų gyventojų, miestui išaugus 1939 metais – apie 30 procentų (gyventojų apie 3 100, iš jų žydų – apie 1 000)“, – idėjos pasirinkimo motyvus dėstė bendruomenės narė.

Mintį realizuoti buvo pakviesti tie patys berniuką piešę „Gyva grafika“ menininkai su Tadu Šimkumi.

Kaip pasakojo R. Litvinaitė, parinkti piešinį nebuvo lengva užduotis, nes vaizdinės medžiagos iš Gargždų žydų bendruomenės gyvenimo turima labai mažai.

„Minčių ieškojome Gargždų štetlo istorijos puslapyje bei Gargždų krašto muziejaus archyvuose. Nuotraukoje, kurios motyvas panaudotas piešiniui, užfiksuota viena iš žydų futbolo komandų – greičiausiai „Makabi“. Jos autorius yra Gargžduose užaugęs George (Hirsch) Birman (1922). Daugelis iki šių dienų išlikusių tarpukario nuotraukų yra būtent darytos šio fotografo“, – pasakojo R. Litvinaitė.

Anot jos, tai tikrai ne paskutinis Gargždų miesto bendruomenės projektas: „Planuojame ir ateityje gyvinti miesto erdves, kultūriniais akcentais pasakoti miesto istoriją.“

Projektas finansuojamas iš Klaipėdos rajono savivaldybės Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2020 metų veiksmų plano įgyvendinimo 1.1.5 priemonės „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“.

Projekto bendra suma – 4 650 Eur.

 

Menininkai darbuojasi sutemus, įjungus projektorių matyti būsimojo piešinio vaizdas. Simos Ulvikienės nuotraukos:

 

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,