Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kiekvieno šildymo tipo privalumai ir trūkumai: radiatoriai, elektriniai radiatoriai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Nesvarbu ar esate tik vedimi smalsumo, ar norite renovuoti būstą, statyti naują, o gal ruošiatės pakeisti šildymo sprendimus dabartiniuose namuose, turime jums naudingos informacijos. Šiame straipsnyje pasistengsime paprastai, bet tuo pačiu ir išsamiai apžvelgti dažniausiai sutinkamų šildymo sprendimų Lietuvos namuose privalumus ir minusus. Vadovaudamiesi šia informacija galėsite priimti jūsų namams naudingesnį sprendimą.

 

Šildymas karšto vandens radiatoriais

Radiatoriai yra turbūt pats dažniausias šildymo sprendimas mūsų šalyje. Jis populiarus dėl to, kad buvo įrengiamas turbūt visuose Sovietmečio daugiabučiuose ir prie jo priprato dauguma mūsų šalies gyventojų. Užsienyje, ypač JAV būdavo populiarūs karštų garų radiatoriai, pas mus pavyktų rasti ir tepalinių radiatorių, tačiau dažniausiai radiatorių viduje teka vanduo, kuris yra šildomas.

Radiatorių kainos yra įvairios, bet jie laikomi ganėtinai nebrangiais. Užsukę į https://www.varle.lt/radiatoriai/ galėsite įvertinti kainas.

Privalumai

Bene didžiausias radiatorinio šildymo privalumas ir priežastis, kodėl jie taip paplito – žema kaina. Tai yra vienas ekonomiškiausių šildymo sprendimų ilguoju laikotarpiu, be to jis veikia tyliai ir nereikia per daug stengtis nieko reguliuojant. Tačiau tikrai verta investuoti į išmanius radiatorių reguliatorius, kad pavyktų temperatūras koreguoti individualiai, kiekviename kambaryje.

Trūkumai

Turbūt vienintelis trūkumas, kurį galima pabrėžti – netolygus ir gana lėtas įšilimas. Reikia nemažai laiko, kol karštis pradeda sklisti iš radiatoriaus į kambarį ir kol pasiskirsto visoje patalpoje. Be to, reikia tinkamai išstatyti baldus, kad pastarieji neužstotų radiatorių, todėl tenka planuoti.

 

Šildymas elektriniais pečiukais/radiatoriais

Radiatoriai, kuriuos minėjome anksčiau – šildomi dujų arba vandentiekio pagalba. Tačiau dar yra ir elektra šildomi radiatoriai. Toks šildymo sprendimas tinka ir yra naudojamas mažesniuose kambariuose arba patalpose, kur tam tikru metu trūksta šilumos. Elektriniai radiatoriai yra mobilūs ir dėl to jos patogu naudoti.

Juos įsigyti galite paspaudę čia.

Privalumai

Modernus radiatorius turėtų greitai įšilti ir leisti sušilti nedidelėje patalpoje arba atskirtoje vietoje, kur kitoks sprendimas paprasčiausiai per brangus.

Trūkumai

Kaip ir būdinga elektriniam šildymui – didokos elektros sąnaudos, palyginti su šildymo efektyvumu.

 

Grindinis šildymas

Moderniuose, naujos statybos namuose nuolat populiarėja grindinis šildymas. Tai yra be galo modernus ir inovatyvus sprendimas, kuris ko gero leidžia pajusti didžiausią komfortą namų erdvėje. Juk kiekvienas žinome tą jausmą, kada namuose galbūt ir yra šilta, tačiau grindys vis tiek yra šaltos ir dėl to tenka avėti storomis kojinėmis.

Privalumai

Grindinis šildymas yra universalus ir be galo komfortiškas. Jį galima suderinti su beveik bet kokiu šilumos šaltiniu, net saulės ar vėjo jėgaine.

Trūkumai

Gedimų atveju remontas bus sudėtingas ir brangus. Tiesa, grindinis šildymas tinka ne visiems namams. Yra tokių grindų tipų, kur jo paprasčiausiai negalima montuoti.

 

Kieto kuro katilai

Šalia radiatorių, kieto kuro (medžio, anglies) katilai turbūt yra antras populiariausias šildymo sistemos sprendimas. Šildyti kietu kuru apsimoka tada, kai šildomas didelis objektas ar patalpa, tačiau tada reikia skirti laiko ir vis papildyti katilą, jį valyti ir taip toliau.

Privalumai

Galima deginti įvairias biomasės medžiagas, pigų kurą, medžio granules ar specialias formules, kurios nėra taršios. Suderinus su kitomis šildymo sistemomis tai gali būti puikus ir efektyvus sprendimas.

Trūkumai

Jeigu šildoma malkomis, jas reikia įsigyti, sandėliuoti, nunešti į katilą ir rūpintis dozavimu. Šildymas deginant malkas ar anglis taip pat sukuria gana nemažai atliekų – reikia pasirūpinti kaminu ir katilo valymu. Toks katilas taip pat reikalauja atskiros patalpos – katilinės.

 

Dujiniai katilai

Dujiniai katilai taip pat yra dažnas šildymo sprendimas. Visgi jam įrengti reikia laiko ir atitikti tam tikrus keliamus reikalavimus. Pačio katilo paruošimas naudojimui yra specialus procesas, kurį gali atlikti tik sertifikuoti specialistai.

Privalumai

Bene didžiausias privalumas – maža šildymo kaina, didelis šildymo efektyvumas, paprastumas, galimybė pritaikyti prie bet kokios kitos šildymo sistemos.

Trūkumai

Dujinius katilus reikia prižiūrėti, jie užima nemažai vietos. Juos sumontuoti galima tik turint specialų leidimą, tai atlikti gali tik autorizuoti specialistai, o pačiam katilui reikia reguliariai atlikti apžiūrą/patikrą.

 

Šildymas oru

Šildymas oru arba naudojant šilumos siurblį (dar gali tikti oro kondicionierius) yra modernus sprendimas. Šios šildymo sistemos yra ganėtinai nebrangios, užtenka pakabinti oro kondicionerių ir nereikia išvedžioti daug vamzdžių ar keisti išplanavimo.

Privalumai

Turbūt paprasčiausias būdas šildytis.

Trūkumai

Gana didelės elektros sąnaudos, neefektyvu kai lauke temperatūra nukrenta žemiau -20 laipsnių Celsijaus, gali būti triukšminga.

 

radiatoriai

https://www.varle.lt/radiatoriai/

https://www.varle.lt/radiatoriai/

elektriniai radiatoriai

čia

https://www.varle.lt/sildytuvai-radiatoriai/

 

Reklama

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,