Logo
 Spausdinti šį puslapį

Griaus mitus apie autizmą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi organizatorių nuotr. Asociatyvi organizatorių nuotr.

Nors Lietuvoje kasmet nustatoma vis daugiau naujų autizmo sutrikimo atvejų, mūsų visuomenėje vis dar gajūs apie autizmą sklindantys mitai. Tad siekiant juos griauti, šį ketvirtadienį ir penktadienį Klaipėdos miesto gimnazijų auklėtiniai bus pakviesti į specialias nuotolines diskusijas „Nepatogios temos – autizmas mūsų visuomenėje“.

 

„Klaipėdos – Europos jaunimo sostinės 2021“ platformos „Spalvos“ projektų vadovo Jevgenijaus Sokolovo teigimu, tyrimai rodo, kad šiandien dažnas mūsų dar nesugeba atpažinti žmonių su įvairiapusiais raidos sutrikimais, nežino ir nesupranta jų specifinių poreikių. Tuo metu jaunos šeimos, turinčios vaikų su autizmo sutrikimu, patiria daug psichologinių bei socialinių sunkumų, o patys vaikai susiduria su diskriminacija ir patyčiomis.

„Vienoje klasėje su įprastais vaikais besimokinančių ypatingų vaikų uostamiestyje kasmet daugėja. Todėl tik griaudami mitus bei sklaidydami dėl paprasčiausio nežinojimo kylančias baimes, padėsime vaikams su autizmu mokytis, bendrauti bei tapti pilnaverčiais“, – pažymėjo J. Sokolovas.

Klaipėdos gimnazistai buvo pakviesti iš viso į 12 diskusijų „Nepatogios temos – autizmas mūsų visuomenėje“. Diskusijų dalyviai ne tik sužinos, kaip atpažinti autizmo spektro sutrikimą turintį žmogų, išgirs patarimų, kaip jį geriau suprasti, su juo bendrauti bei kaip jam padėti, bet ir galės atlikti specialų „Baubo testą“.

Diskusijas moderuoja Marius Drukteinis, o juose dalyvauja – VšĮ „ISADD Lietuva“ skyriaus vadovė Giedrė Skaisgirytė-Kairė, VšĮ „Ypatingas požiūris“ įkūrėja Mindvilė Kaušpėdaitė, jūrų skautas ir projekto „Draugystė veža“ dalyvis Gytis Lengvenis, irklenčių ir banglenčių mokyklos „Vandens SUP’ynės“ direktorius, Surfcamp.lt instruktorius Averjanas Asočakovas.

 

 

Beje, penktadienį, 13.10 val., rengiama ir speciali nuotolinė diskusija, kurioje galės dalyvauti ne tik uostamiesčio gimnazistai, bei ir visi norintieji. Daugiau informacijos ir diskusijos nuoroda:

https://www.facebook.com/events/389019215859198/

 

Diskusijos „Nepatogios temos – autizmas mūsų visuomenėje“ yra „Klaipėdos – Europos jaunimo sostinės 2021“ platformos „Spalvos“ dalis. Šiais ir kitais metais įgyvendinant platformos projektus, bus siekiama ugdyti visuomenės atvirumą ir sąmoningumą, suteikti saugią terpę bręsti visiems bei sudaryti galimybes atsiskleisti, dėmesį skiriant tiems bendruomenės nariams, kurie dėl Klaipėdai būdingo selektyvaus solidarumo, kai investuojama ir dirbama su „patogiais“, dažniausiai vis dar laikomi „neegzistuojančiais“.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,