Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždų parke sodinamas Vyšnių sodas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Jau šią savaitę Gargždų parke prasidės nauji darbai. Bus sodinamas vyšnių sodas, klevai, juodalksniai. Tuo pačiu parko šlaite bus įrengtas ir pakopinis takas, kad iš parko būtų galima kuo patogiau pasiekti Minijos slėnį. Šiais metais dar barono Renės kurtame parke jau įgyvendinta daug darbų, gražinančių šią gyventojų pamėgtą vietą.

 

Jau šią savaitę Gargždų parke pradėtas sodinti Vyšnių sodas. Jam pasirinkta erdvė šalia naujųjų laiptų. Iš retų ir net į genofondą įtrauktų vyšnių veislės sukurtas sodas bus nauja erdvė, kuri džiugins jau po kelerių metų. Tuo pačiu bus atsodinama ir per šešios dešimtys juodalksnių, kurie neprigijo pasodinti pavasarį.

Parke bus sodinami ir klevai. Jiems numatyta vieta šalia „Kranto“ mokyklos stadiono. Jie sodinami, kaip dar vienas akcentas, papuošiantis parką. Ekspertų teigimu, sodinti medžius žiemą, esant nedidelei oro temperatūrai, galima, nes šiuo metu yra ne vegetacijos laikotarpis, tad medžiai mažiau reaguoja į aplinką ir jos pasikeitimus, o atgiję pavasarį lengviau prisitaiko prie savo naujos nuolatinės vietos. Taip pat šiame etape bus įrengiamas ir pakopinis takas šlaite. Medinės pakopos bus įrengtos toje vietoje, kur jau gyventojai yra pramynę taką. Atsiradus šiam naujam objektui iš parko į Minijos slėnį bus galima patekti dar patogiau.

Atliktas ir miesto parko medžių būklės vertinimas. Vertinimą atliko dr. Lina Straigytė, šiame etape įvertinta kanadinių tuopų būklė parko šiaurinėje dalyje ir miesto parko šlaituose augančių medžių masyvai. Tuopų, esančių parko šiaurinėje dalyje, ekspertinis vertinimas parodė, kad čia augančios kanadinės tuopos senos, visos su vidiniu medienos puviniu, apatinės šakos sausos, lūžinėja.

Viena iš eilėje augančių tuopų griuvo šių metų pavasarį, todėl siekiant apsaugoti parko lankytojus ir šalia augančius medžius nuo sužalojimo tikslinga jas šalinti. Pasak ekspertės, tokios būklės medžiai jau neperspektyvūs, peraugę, dėl puvinių pavojingi, todėl siūloma šalinti 24 tuopas, ‒ tas ir bus daroma. Taip pat planuojami tvarkymo darbai ir parko šlaituose: šalinamas augantis trakas ir pavojingi želdiniai – 16 medžių. Dalis jau išvirto per pastarąją savaitę kilus stipriam vėjui.

 

Kad iš parko būtų galima kuo patogiau pasiekti Minijos slėnį – įrengiamas pakopinis takas. Redakcijos nuotr.

 

Pokyčiai parke per mažiau nei metus

Šių metų pradžioje prasidėję parko tvarkymo darbai jau duoda rezultatų. Minijos slėnyje įrengti nauji pažintiniai takai, kuriais galima pasiekti vadinamąjį „karvių pliažą“. Lankytojų patogumui buvo išvalyta Minijos pakrantė, gruntas, atvežtas naujas smėlis, įrengti suolai-gultai. Taip pat čia jau galima ir sportuoti ‒ Sporto centras šalia sutvarkytos maudyklos įrengė tinklinio aikštelę.

Tvarkant parką buvo išvalyti ir viršutinėje jo dalyje esantys krūmynai, pašalinti seni ir pasodinti nauji medžiai, krūmai, tvarkomi želdiniai. Parko laukia ir antrasis darbų etapas, kuris, planuojama, prasidės jau kitąmet. Jo metu bus rekonstruojamas takų tinklas, įrengtas apšvietimas, praplėsta vaikų žaidimų aikštelė, įrengtas amfiteatras. Ateityje ten galbūt bus sukurta ir nauja erdvė sportuojantiems. Klaipėdos rajono savivaldybė ateinančius dvejus metus parko tvarkymui planuoja kasmet skirti po 400 tūkst. eurų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,