Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vertimų biuras – paslauga, itin aktuali globalaus gyvenimo kontekste

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Kai vienas žmogus, bendraudamas su kitu, dėl tam tikrų priežasčių negali susikalbėti ir rasti bendro sutarimo, vaizdingai sakoma, jog šie bendrauja skirtingomis kalbomis. Nors iš tiesų, kaip supratote, abu kalba ta pačia kalba.

 

Tačiau kiekvieno mūsų gyvenime gali pasitaikyti situacijų, kai tenka akis į akį susidurti su viena ar kita užsienio kalba: tiek rašytine, tiek žodine. Tiek tuo atveju, kai ta kalba nesuprantate, populiariai tariant, nei „bum bum“, tiek ir pakankamai gerai šią valdant, aktualūs gali tapti vertimo biurai bei jų teikiamos paslaugos. Apie šios paslaugos aktualumą globalios visuomenės kontekste bei konkretaus vertimo biuro pasirinkimą šiame straipsnyje plačiau ir pakalbėsime.

 

Kodėl vertimai – svarbi ir aktuali paslauga?

Vaizdžiai tariant, kai turi liežuvį, susikalbėti gali net ir gerai nemokant vienos ar kitos kalbos. Skaitant tekstą ir radus kelis nežinomus žodžius, šių reikšmė neretai tampa aiški iš bendro konteksto arba į pagalbą gali būti pasitelkiamas internetinis žodynas (aišku, ir popierinis – jei tik jums patogiau). Tačiau kiekvienas iš mūsų galime susidurti su situacija, kai teksto esmę suprasti neužtenka: kiekvienas žodis, sakinys privalo būti išverstas tiksliai. O, kai kuriais atvejais, tas tikslumas privalo būti patvirtintas ir vertimo paslaugą suteikusio asmens/įmonės parašu.

Vadinasi, net jei ir galite teigti, jog vieną ar kitą kalbą gana gerai mokate, to ne visuomet pakanka. Reikia pabrėžti ir tai, jog dauguma mūsų yra įvaldę žodinę kalbą (taip taip, emigracijos rezultatas), tuo tarpu rašytinės „perkąsti“ taip lengvai nepavyksta: pasipila rašybos, logikos, stiliaus klaidos. Kalbant apie techninio pobūdžio tekstus, šie gali būti tokie sudėtingi, „prifarširuoti“ specifinių terminų, jog reikia ne tik konkrečios kalbos žinių, bet ir patirties vienoje ar kitoje srityje. Vadinasi, akivaizdu, jog profesionalūs vertimai yra tiesiogiai susiję su kokybišku, tiksliu tekstu, kurį pripažįsta ir tam tikros įstaigos.

Kalbant apie vertimų paslaugas, būtina pabrėžti ir šių svarbą verslo pasaulyje. Kad ir kokios šaunios ir apsukrios barbės devyndarbės būtų administratorės, nereikia tikėtis, jog jos, tarsi poliglotai, idealiai mokėtų vieną ar kitą kalbą. O ypač – tais atvejais, kai komunikuojama ne bendrinėmis vadinamomis kalbomis, tačiau kur kas egzotiškesnėmis. Kiekvienas vadovas, gerbiantis savo užsienio partnerius ir besirūpinantis savo įmonės reputaciją, privalo skirti dėmesį ir komunikacijos, o tiksliau – bendravimo užsienio kalba kokybei. Dėl šios priežasties kai kurie vertimo biurai atskirai išskiria tokias paslaugas, kaip bendravimas elektroniniu paštu ar telefonu. Nors, kaip sakoma, svarbiausia kalbėti (tik taip ir galima išmokti!), tačiau verslo pasaulyje demonstruoti pradinukų lygį nederėtų. Jei jūsų įmonėje nėra žmogaus, galinčio kokybiškai bendrauti užsienio kalba su partneriais, klientais ar kitais asmenimis, derėtų investuoti į vertimo biuro paslaugas.

 

Renkamės konkretų vertimų biurą

Vertimai – populiari paslauga, tad, natūralu, ir šios paslaugos teikėjų yra ne vienas. Išskyrėme esminius niuansus, galinčius padėti lengviau priimti sprendimą šiuo klausimu.

Vertimo rūšys. Vertimas raštu, žodžiu, telefonu, elektroniniu paštu ir panašiai. Siūlomos vertimų rūšys, priklausomai nuo skirtingo paslaugų teikėjo, gali skirtis.

Kalbų pasirinkimas. Galioja tendencija, jog, kuo vertimo biuras yra didesnis, tuo ir siūlomų kalbų įvairovė didesnė.

Paslaugų teikimas klientui patogiu būdu. Vienas iš prioritetų, kuriuo savo veikloje vadovaujasi UAB „Lisnora“ – teikiamų paslaugų prieinamumas. Pavyzdžiu, išverstus dokumentus galima atsiimti ne tik biure, tačiau taip pat šie gali būti siunčiami paštu (įprastu ar elektroniniu).

Papildomos paslaugos. Natūralu, jog klientui patogu visas paslaugas, susijusias su vertimu (pavyzdžiui, dokumentų tvirtinimą, legalizavimą ir panašiai) gauti vienoje vietoje.

 

Reklama

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,