Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tiems, kas negali dirbti nuotoliniu būdu, NVSC primena: prevencija – ir poilsio metu

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Nacionalinio visuomenės centro (NVSC) specialistai, įvertinę epidemiologinės diagnostikos metu surenkamus duomenis, atkreipia įmonių, įstaigų, organizacijų vadovų dėmesį, kad neretai infekcija darbovietėse plinta darbuotojų poilsio metu, nesilaikant infekcijos prevencijos priemonių.

 

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, jeigu žmonės negali dirbti nuotoliniu būdu, labai svarbu, kad jie visur tinkamai laikytųsi infekcijos prevencijos priemonių, ypač – poilsiui ar valgymui skirtose erdvėse.

„Neretai paaiškėja, kad dažnai infekcijos prevencija, pavadinkime, baigiasi poilsio, valgymo patalpose. Tai reiškia, kad taip „nubraukiame“ tas visas pastangas, kurias tiek darbdaviai, tiek darbuotojai įdeda darbo vietose naudodami asmens apsaugos priemones, užtikrindami paviršių, patalpų valymą“, – sako R. Lingienė.

Todėl, jos teigimu, labai svarbu, kad darbdaviai atkreiptų dėmesį į poilsio laiko organizavimą, taip pat paragintų darbuotojus saugoti save ir aplinkinius.

Primygtinai rekomenduojame buvimo tokiose erdvėse išvis atsisakyti, kad darbuotojai, kurie dėl savo atliekamų funkcijų tampa „socialinio burbulo“ dalimi, jame ir liktų, į tą burbulą neįsileidžiant daugiau žmonių. Jei tokių galimybių nėra, NVSC rekomenduoja nustatyti lankstesnį poilsio ar valgymo pertraukų režimą, kad, jei yra bendrų tam skirtų erdvių, jose būtų kuo mažiau žmonių.

Taip pat patariama nuolat valyti, dezinfekuoti patalpas, užtikrinti tinkamą patalpų vėdinimą. Be to, labai svarbu, kad darbuotojai dėvėtų tinkamas ir laiku pakeistas asmenines apsaugos priemones – vienkartinę veido kaukę būtina keisti kas 3–4 valandas, jai sudrėkus – iškart.

Tuos, kurie gali dirbti nuotoliniu būdu, NVSC ragina būtent taip ir daryti. NVSC primena, kad darbas nuotoliniu būdu leidžia užtikrinti, kad į vieną vietą nesusiburtų žmonės, namų ar socialinėje aplinkoje turintys kitų kontaktų, ir taip būtų išvengta galimo infekcijos išplitimo. Koronavirusinei infekcijai neslūgstant, ypač svarbu, kad būtų sumažinti žmonių fiziniai kontaktai. Jeigu kontaktų nebus, nebus ir rizikingą sąlytį turėjusių asmenų. Tai reiškia – nutraukiama infekcijos plitimo grandinė.

Vyriausybės sprendimu, išimtis dėl nuotolinio darbo ir nuotolinio klientų aptarnavimo taikoma tais atvejais, kai atitinkamas funkcijas (darbą) būtina atlikti darbo vietoje, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,