Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vienišų pensinio amžiaus asmenų pensijos – visiems senjorams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Siekiant pagerinti pagyvenusių vienišų žmonių situaciją, siūloma nuo kitų metų liepos mėnesio senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems asmenims mokėti 28 eurų vienišų asmenų pensijas. Tokią išmoką gautų visi vieniši asmenys, nesvarbu, ar jie yra našliai, išsiskyrę ar niekada nesukūrę šeimos.

 

Našlių pensiją pakeis vienišų žmonių pensija

„Skurdas paliečia vis dar per daug senyvo amžiaus žmonių. Tikimės, kad vienišų pensinio amžiaus asmenų papildomos pensijos įvedimas padės sumažinti ne tik senjorų našlių, bet ir vienišų mūsų senjorų skurdą ir atskirtį“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Iki šiol panaši – našlių pensija – buvo mokama tiems senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, kurių miręs sutuoktinis turėjo bent minimalų pensijų draudimo stažą arba iki mirties dienos gavo netekto darbingumo ar senatvės pensiją.

Šiuo metu vidutinė našlio pensija siekia 28 eurus, ją gauna apie 210 tūkst. našlių pensijų gavėjų. Vienišų asmenų pensiją gautų dvigubai daugiau – virš 400 tūkst. žmonių.

2019 metų Statistikos departamento duomenimis, beveik 40 proc., t. y. apie 500 tūkst., visų Lietuvos namų ūkių yra tokie, kuriuose gyvena vienas žmogus. Iš jų vieni gyveno 230 tūkst. 65 metų amžiaus ir vyresni asmenys. Dauguma vienišų senjorų susidūrė su skurdo rizika.

 

Augs ir kitos pensijos

Planuojama, kad 2021 metais socialinio draudimo pensijos didės 9,58 proc. Tiek procentų didės ne tik senatvės pensija, bet ir išankstinės pensijos, netekto darbingumo pensijos, našlių ir našlaičių pensijos.

Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu 2021 metais pasieks 440 eurus, o vidutinė pensija – 413 eurus. Šiuo metu vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu sudaro 400 eurus, o vidutinė pensija – 377 eurus.

Pačių mažiausių pensijų gavėjams, kurių visų gaunamų pensijų, išskyrus šalpos pensijas, suma nesiekia minimalių vartojimo poreikių dydžio, mokamos pensijų priemokos. Šiemet šis dydis siekia 257 eurus, kitąmet – 260 eurų. Konkreti priemoka asmeniui priklauso nuo per visą gyvenimą įgyto stažo. Būtinąjį stažą įgijusiam pensijos gavėjui bendra visų gaunamų pensijų suma negali būti mažesnė nei minimalių vartojimo poreikių dydis. Mažiau stažo įgijusiems asmenims mokama proporcingai mažesnė pensijų priemokos dalis.

Lietuvoje iš viso yra apie 615 tūkst. senatvės pensininkų, apie 5 tūkst. išankstinių senatvės pensijų gavėjų, apie 160 tūkst. netekto darbingumo pensijų gavėjų, apie 30 tūkst. našlaičių pensijų gavėjų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,