Logo
 Spausdinti šį puslapį

Naujas siūlymas Vyriausybei – riboti automobilio keleivių skaičių keliaujant į kitą savivaldybę

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
 D. Pipo/delfi.lt nuotr. D. Pipo/delfi.lt nuotr.

Pirmadienį įvyko pirmasis naujos sudėties Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (VESK) posėdis, kuriame buvo įvertinta epidemiologinė situacija šalyje bei jos suvaldymas. Vyriausybei bus teikiami du pasiūlymai. Pirmasis dėl žmonių skaičiaus automobiliuose ir dėl patikros punktų tarp savivaldybių keitimo.

 

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė po posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad praėjęs savaitgalis buvo kaip repeticija prieš ateinančias šventes, žmonių judėjimo ribojimo klausimais.

Vyriausybei VESK siūlys nurodyti, kad automobilyje, kuris važiuoti į kitą savivaldybę, galėtų būti tik 2 asmenys arba vieno šeimos ūkio nariai.

„VESK pirmasis pasiūlymas: pirmiausia klausimas susijęs su žmonių skaičiumi automobiliuose. Mes šiandien suformulavome siūlymą Vyriausybėje, kad automobilyje turėtų būti ne daugiau kaip 2 žmonės, arba vieno šeimos ūkio nariai“, – pasiūlymą pristatė A. Bilotaitė.

Tam pritarė Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Kas mums nepatiko – mūsų laukia darbas su vežėjais, jų atstovais. Nes, deja, kelios dešimtys keleivių, kurie vyko maršrutiniais autobusais buvo priversti išlipti ir nepasiekė kelionės tikslo, nes negalėjo pagrįsti savo kelionės tikslo“, – apie savaitgalį naudotas priemones kalbėjo R. Požėla.

 

Gali keistis judėjimo ribojimų sąlygos

A. Bilotaitė teigė, kad galimi ir kiti pokyčiai dėl judėjimo ribojimo.

„Kitas siūlymas susijęs su problemomis, kurios iškilo žiedinėse savivaldybėse. Matydami tuos iššūkius žmonių, kurie gyvena rajono savivaldybėse ir vykstančių į miestą, teikiame siūlymą koreguoti šitą tvarką, kad tai nebekeltų iššūkių tokių“, – sakė ministrė.

R. Požėla juos paaiškino.

„Matome, kad žmonės yra masiškai susiję, miesto gyventojai su rajonu, turi nekilnojamo turto, tie patys sodai. Matėme masinį legalų vykimą iš miestų į rajoną. Matome, kad daug gyventojų gyvena rajone, bet dirba mieste, tai legalus judėjimas, jiems reikalingos paslaugos. (…) Pasiūlėme per VESK kreiptis į Vyriausybę, gal galbūt miestas ir rajonas būtų traktuojamas kaip vienas teritorinis darinys, jame galiotų tos pačios karantininės sąlygos, tai būtų daugiau logikos“, – aiškino R. Požėla.

„Tos patikros būtų atliekamos, postai įrengti prie Vilniaus rajono ir kitų savivaldybių ribos“, – galimą tvarką aiškino R. Požėla.

Jis teigė, kad vidinių patikrų tarp Vilniaus miesto ir rajono nebeliktų.

 

Karantino rezultatas po truputį matomas

Kaip po posėdžio sakė vidaus reikalų ministrė, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininkė A. Bilotaitė, kad griežtesnio karantino rezultatą jau galima matyti, yra sumažėjęs judumas.

„Pirmasis klausimas apie koronaviruso epdemiologinę situaciją. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pristatė situacijos įvertinimą, bei galbūt jau galimų mūsų naudojamų priemonių galimus rezultatus. Kaip ir buvo pažymėta, laikas yra pernelyg trumpas, kad būtų galima daryti kažkokias išvadas, bet akivaizdu, kad gyventojų mobilumas yra sumažėjęs ir tai davė nežymią įtaką viruso plitimui Lietuvoje“, – spaudos konferencijoje teigė A. Bilotaitė.

„Šiandien iš SAM pateikto vertinimo ir pranešimo, galima sakyti, kad galbūt, nors dar ankstoka daryti kažkokias išvadas, bet stebint patį mobilumą, matomos aiškios tendencijos, kad jis yra sumažėjęs“, – kalbėjo politikė.

Ji teigė, kad tikrąją padėtį pamatysime po 2–3 savaičių.

„Apie skaičiaus susirgimų didėjimo tempą, bet jie darosi mažesni. Bet rezultatus pamatysime po 2–3 savaičių ir dar sunku yra vertinti. Juolab, kad mes matėme ir tam tikrus veiksmus, neatsakingą elgesį mūsų žmonių, kai buvo masiškai lankomasi prekybos centruose, tai irgi gali duoti rezultatą, kuris nebus džiuginantys“, – spaudos konferencijoje kalbėjo vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Anot jos, remiantis šiais duomenimis, VESK priimtas sprendimas prašyti reguliarios informacijos apie karantino valdymo priemonių efektyvumą, ir tai leistų komisijai priimti tolesnius sprendimus „dėl situacijos sugriežtinimo arba atlaisvinimo“.

„Taip pat apsvarstytas klausimas, susijęs su iš UK atvykstančių asmenų sausumos keliu problema. Pirmiausia aptarta situacija, kaip tai būtų kontroliuojama ir kaip tai būtų reguliuojama. Šiuo metu, dabartinė tvarka, jau ir dabar iš UK atvykstantiems asmenims teikia reikalavimą, kad jie turėtų pasidarę testą, o jei ne, turėtų būti saviizoliacijoje“, – sakė ministrė.

Anot jos, sutarta ir dėl tam tikrų Valstybės sienos apsaugos tarnybos kontrolės priemonių, kad pasieniečiai galėtų prašyti atvykstančiųjų pateikti COVID–19 rezultatus.

Delfi primena, kad praėjusią savaitę karantinas visoje Lietuvoje buvo sugriežtintas.

Sekmadienio vakarą Vyriausybė dėl naujos atmainos koronaviruso Jungtinėje Karalystėje nuo ankstyvo pirmadienio rytą stabdyti visus keleivinius lėktuvus iš šios šalies į Lietuvą.

Per praėjusią parą Lietuvoje buvo nustatyta 2 130 naujų susirgimų koronavirusu, užfiksuota 20 mirčių.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,