Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dalyvaujamasis biudžetas – idėjų bus laukiama visą sausį

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gyventojų iniciatyvų projektams įgyvendinti Klaipėdos rajono savivaldybė skirs net 300 tūkstančių eurų. Gyventojų iniciatyvų projektams įgyvendinti Klaipėdos rajono savivaldybė skirs net 300 tūkstančių eurų.

Klaipėdos rajone metų pabaigoje startavo Dalyvaujamasis biudžetas. Gyventojų idėjų, kaip pagerinti savo gyvenamąją aplinką, bus laukiama dar visą sausį. Vėliau už jas balsuos visi rajono gyventojai, o išrinktas geriausiai finansuos ir įgyvendins Klaipėdos rajono savivaldybė. Pasak Šiaulių ir Kretingos savivaldybių atstovų, kuriose dalyvaujamasis biudžetas jau įsibėgėjęs, pirmieji žingsniai visuomet sudėtingiausi, tačiau gyventojų iniciatyvų nauda yra neabejotina – Šiauliuose ant Rėkyvos ežero tilto buvo įrengta apžvalgos aikštelė, viename miesto parkų bus įrengta riedučių ir dviračių trasa. Kretingoje – daugiausiai gyventojų palaikymo sulaukė iš žemės trykštantis fontanas, laisvalaikio bei poilsio zonos su treniruokliais.

 

Kretingą stebino idėjų gausa

Kretingos rajonas šiemet iniciatyvų projektų laukia jau antrus metus. Pernai paraiškas pateikė net 47 gyventojai iš visų 9 rajono seniūnijų. Trijose kategorijose buvo išrinkti net 4 įgyvendinami projektai – 2 mažesnės ir 2 didesnės vertės. Šiuo metu vienas mažos vertės projektas jau įgyvendintas. Vydmantų miestelyje įrengta poilsio ir laisvalaikio zona su lauko treniruokliais.

Tačiau projektavimo ir planavimo procedūros vyksta ir dėl kitų viešame balsavime laimėjusių projektų. Tad Kretingoje šalia bibliotekos atsiras interaktyvus, iš žemės trykštantis fontanas, bus apšviestas nuo Vydmantų iki Palangos einantis dviračių takas, prie Įpilties piliakalnio įrengtos medinės skulptūros, sūpynės, vėliavų stiebai, lauko suolai su skulptūrų figūrėlėmis, smėlio paplūdimys su persirengimo kabina prie tvenkinio, mediniai tilteliai, „basakojų takas“, įvairūs lauko treniruokliai.

„Žinoma, paraiškos autoriumi nurodomas tik vienas gyventojas, tačiau dėl idėjos tariasi kaimų, įstaigų bendruomenės. Galų gale, bendruomene juk gali būti ir mamų būrys, kurios nori mieste ar kaime įrengti vaikų žaidimų aikštelę“, – sako Kretingos rajono savivaldybės tarybos narė Vaida Jakumienė.

Pasak politikės, gyventojams yra svarbiausia patikėti, kad sprendžia jie, o ne už juos, kad jie gali pateikti tokią idėją, kuri, jei surinks daugiausia balsų, tikrai bus įgyvendinta.

„Tie patys vydmantiškiai iš pradžių netikėjo, kad nugalėti gali mažo miestelio projektas. Nes kam labiausiai aktuali treniruoklių aikštelė? Ko gero, tik vydmantiškiams, ir tai ne visiems. Tačiau reikia suprasti ir tai, kad pateikus paraišką darbas nesibaigia. Bendruomenė atliko išties milžinišką darbą: kvietė balsuoti, pasigamino ir miestelyje pastatė stendus su informacija apie pateiktą paraišką ir kokia idėja siūloma. Tokios pastangos davė rezultatą. Beje, Kretingos rajonas buvo aktyviausias tiek teikiant idėjas, tiek už jas balsuojant“, – šypsosi V. Jakumienė.

 

Nenaudojamoje teritorijoje prie Vydmantų gimnazijos įrengta nauja aktyvaus laisvalaikio ir poilsio zona.

 

Šiauliai idėjas rinko jau antrą kartą

Prieš pat didžiąsias metų šventes jau antrą kartą geriausias idėjas iš 14 dviejose kategorijose rinko ir Šiaulių gyventojai. Mažos vertės idėjų Saulės miesto kategorijoje daugiausiai gyventojų balsų surinko vienos gatvės kraštovaizdžio sutvarkymo projektas Rėkyvoje – išnaikinant krūmynus ir išvalant šalia esančius tvenkinius. Sutvarkytoje dalyje taip pat bus formuojamas pušynas.

„Didelės vertės projektų kategorijoje iš 4 pasiūlytų projektų daugiausiai palaikymo sulaukė „Pump track“ dviračių ir riedučių trasos įrengimas viename iš miesto parkų. Kaip sako idėjos autorius Arūnas Šatas, „Pump track“ dviračių ir riedučių trasa taps saugia vieta vaikams leisti laisvalaikį, erdve pažengusiems sportininkams tobulėti, aukšto lygio varžybų traukos centru Šiaulių mieste bei parką puošiančiu objektu, puikiai derančiu su gamta. Ir aš tuo nė kiek neabejoju“, – sako Šiaulių mero patarėjas Justinas Švėgžda.

Gyventojai, pasak Šiaulių miesto mero patarėjo, siūlė įvairias idėjas: graikinių riešutų giraitės, japoniško sodo, diskgolfo aikštelės įrengimas, vaikų žaidimų aikštelės atnaujinimas arba įrengimas, modernios informacinės sistemos įrengimas gatvėje ir t. t.

Rėkyvos gyventojai prie dalyvaujamojo biudžeto projekto iniciatyvos prisijungė jau antrą kartą. Pirmajame idėjų atrankos konkurse mažos vertės projektų kategorijoje laimėjo taip pat rėkyviškių pateikta idėja. Ant Rėkyvos ežero tilto buvo įrengta apžvalgos aikštelė. Taip pat viename iš miesto parkų pradėta kurti rekreacinė zona – jau nutiestas pėsčiųjų ir dviračių takas.

 

Apžvalgos aikštelė ant Rėkyvos ežero kranto. V. Lebedžio nuotr.

 

Klaipėdos rajonas gyventojų iniciatyvų lauks visą sausį

Klaipėdos rajone dalyvaujamasis biudžetas startavo praėjusių metų pabaigoje. Gyventojai jau nuo gruodžio gali teikti idėjas, kurios pagerintų gyvenamąją aplinką.

Projektų idėjų pasiūlymai gali būti teikiami trijose projektų kategorijose:

1. Gargždų seniūnijoje – mažos apimties iki 20 000 Eur projektai. Šios kategorijos biudžetas – iki 30 000 Eur.

2. Savivaldybės teritorijoje, išskyrus Gargždų seniūnijos teritoriją, – mažos apimties iki 20 000 Eur projektai. Šios kategorijos biudžetas – iki 90 000 Eur.

3. Savivaldybės teritorijoje – didelės apimties iki 100 000 Eur projektai. Šios kategorijos biudžetas – ne mažiau kaip 180 000 Eur.

Paraiškų su idėjomis laukiama iki sausio 31 d. Jas reikia siųsti el. paštu . O jau kovą visos pagal reikalavimus užpildytos idėjos bus pristatytos viešai. Idėjas gali teikti visi Klaipėdos rajono gyventojai, kuriems ne mažiau nei 16 metų, o geriausios ir daugiausiai balsų surinkusios įgyvendins savivaldybė.

Šią iniciatyvą kuruojantys specialistai pastebi, kad labai svarbu paraišką užpildyti tinkamai, pateikti visus reikalingus dokumentus. Taip pat ragina atkreipti dėmesį į vizualų idėjos pristatymą – kuo patraukliau bus pristatytas projektas, tuo didesnė tikimybė, kad balsavimo metu jis atkreips daugiau dėmesio. Jei kyla neaiškumų dėl paraiškos formos pildymo, sąmatos rengimo – patariama kreiptis dėl konsultacijos. Gyventojai savo užklausą gali pateikti el. paštu

Svarbu atsiminti, kad negalima teikti gatvių / kelių apšvietimo įrengimo, rekonstrukcijos ir remonto, pėsčiųjų, dviračių takų įrengimo, rekonstrukcijos ir remonto projektų. Taip pat siūlomos idėjos įgyvendinimas neturi prieštarauti siūlomoje teritorijoje galiojantiems teritorijų planavimo dokumentams, jau patvirtintiems kitiems savivaldybės projektų sprendiniams, taip pat netrukdyti esamiems inžineriniams tinklams ir komunikacijų sistemoms eksploatuoti.

 

Kitose savivaldybėse balsavimui teiktų projektų pavyzdžius ir paraiškos formą bei visą išsamią informaciją galima rasti Klaipėdos rajono savivaldybės interneto svetainėje www.klaipedos-r.lt, pasirinkus skiltį „Gyventojams“ – „Tavo idėja“.

 

Užsakymo nr. 2021-01-09

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,