Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Klaipėda ir pasaulis“: Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos progai paminėti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
KKS nuotr. KKS nuotr.

„Per Klaipėdą veriasi pasaulis. Per Klaipėdą jis atrandamas, – savo gimtojo miesto Klaipėdos jubiliejui skirtoje esė rašė filosofas, eseistas, politikas ir pedagogas Leonidas Donskis. – Klaipėda – ne tik jūros ir europietiškas istorijas pasakojančio vėjo miestas. Ji – aktorių, džiazo meistrų, menininkų ir eseistų miestas.“

 

Su Klaipėda susiję nemažai žymių kultūros ir meno asmenybių, tačiau apie kai kurias iš jų visgi nedaug žinome. Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos progai paminėti skirta Klaipėdos kamerinio orkestro programa tikisi nubraukti užmaršties dulkes nuo praeities ir dabarties kūrėjų muzikos partitūrų bei istorinių koncertų įrašų.

XVIII a. pradžioje Klaipėdoje, kuri tais laikais buvo vadinama Memeliu, gimė Johanas Danielis Berlinas.

„Nors jo nuopelnais ir kūrybiniu palikimu šiandien didžiuojasi Norvegija, būtų neteisinga, jei šio kompozitoriaus, atlikėjo kūryba, kaip ir pats gyvenimo Memelyje faktas, liktų užmarštyje. Pastaraisiais dešimtmečiais vis labiau populiarėjant baroko muzikai, jo kūryba turėtų susilaukti didesnio dėmesio, ypač Koncertas smuikui ir kameriniam orkestrui A-dur“, – teigia smuikininkė Jurgita Bačkuvienė, griešianti minėto kūrinio solo partiją.

Antrąjį to paties autoriaus kūrinį – Simfoniją trimitui ir styginių orkestrui D-dur – klausytojai išgirs iš istorinio vaizdo įrašo, kuris užfiksavo 2018 metais Klaipėdos koncertų salėje vykusį renginį, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Solo groja trimitininkas Sigitas Petrulis, diriguoja David Geringas. Šio iškilaus menininko ir pedagogo vardas šiemet suteiktas Tarptautiniam Klaipėdos violončelės konkursui.

Klaipėda yra ir dabarties kompozitorės Loretos Narvilaitės gimtasis miestas. Jos kūrinys styginių orkestrui. „Į krantą jūra krenta“ pavadintas pagal poeto Antano A. Jonyno eilėraštį.

„Jūra – tai judėjimas, energija, krantas – statika. Jūra – galinga jėga, ji keičia krantą, išplauna kopas. Rašant kūrinį iškildavo vaizdinys – Olandų Kepurės kalnas, nuolat ardomas bangų mūšos“, – pasakoja mieste prie jūros gyvenanti kompozitorė.

Šiandien L. Donskis į Klaipėdą žvelgia jau iš aukštybių... Anksčiau minėtoje esė, jo nuomone, „be Vilniaus Lietuva nebūtų Vidurio Europoje. O be Klaipėdos Lietuva nebūtų Baltijos valstybė. Be Vilniaus ir Klaipėdos Lietuva glūdėtų giliai Rytų Europoje. Ateities Lietuva bus tiek šiaurės vakarų Europos valstybė, kiek joje bus Klaipėdos, kiek joje skleisis Klaipėda.“

„Nes per Klaipėdą veriasi pasaulis. Per Klaipėdą jis atrandamas.“

Koncertą bus galima nemokamai stebėti internetu Facebook https://fb.me/e/ysA0oeRk arba Youtube platformoje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,