Logo
 Spausdinti šį puslapį

Bus sutvarkytas Gargžduose esantis žydų memorialas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Pavasarį prasidės Gargždų žydų žudynių ir užkasimo vietos sutvarkymo darbai. Ne kartą žydų bendruomenė buvo atkreipusi dėmesį, kad šio memorialo rekonstrukcija yra svarbi ir būtina. Darbai turėtų prasidėti kovą ir baigtis iki rugsėjo mėnesio. Bus atnaujintas ne tik paminklas, bet ir pasodinti nauji želdiniai.

 

1941 m. birželio 24 d. nacistinė Vokietija šioje vietoje nužudė ir užkasė per du šimtus Gargždų miesto žydų. Paminklinis akmuo, atminti aukoms, buvo pastatytas 1989 m. gruodžio 17 dieną, o šiemet šią vietą ruošiamasi sutvarkyti, tam skiriami beveik 35 tūkstančiai eurų.

Gruodį buvo pasirašyta rangos sutartis su UAB „Vikva“. Bendrovė įsipareigojo per septynis mėnesius atnaujinti granitinio paminklo betoninį pamatą, atraminę sienelę. Teritorija bus aptverta metaline tvorele, sutvarkyti želdiniai, pėsčiųjų takas.

„Akivaizdu, kad prieš daugiau nei tris dešimtmečius įamžinta atminimo vieta jau seniai reikalauja dėmesio, nes per tiek metų aptrupėjo ir paminklinio akmens pamatas, ir sienelė iš betono, be to, tuo pačiu atstatysime ir metalinę tvorelę, kuri čia buvo ir anksčiau. Projektas yra suderintas ir su Klaipėdos žydų bendruomene, juos jau esame informavę ir apie būsimų darbų pradžią. Tad pagaliau jau rugsėjį šis memorialas bus sutvarkytas“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Praėjusiais metais Klaipėdos rajono taryba pritarė ir bendradarbiavimo sutarties pasirašymui su Lietuvos žydų bendruomene. Taip atvertas kelias rajone esantį ir su žydų istorija susijusį kultūros paveldą įtraukti į žydų bendruomenės įgyvendinamą Europos žydų kultūros paveldo kelią.

Šiuo metu jau yra sukurta atkarpa, geografiškai apimanti teritoriją tarp Vilniaus‒Kauno‒Druskininkų‒Vilniaus. Lietuvoje Europos žydų kultūros paveldo kelią įgyvendinanti mūsų šalies žydų bendruomenė siekia į šį projektą įtraukti kuo daugiau savivaldybių, kuriose išlikęs kultūrinis žydų paveldas. Tad prie šio projekto prisijungus Klaipėdos rajonui bus plačiau skleidžiama žinia ir apie Klaipėdos rajone esantį žydų paveldą. Į Europos žydų kultūros paveldo kelią planuojama įtraukti buvusią sinagogos vietą Gargžduose, žydų kapines prie Minijos bei Veiviržėnų miestelyje, žydų sušaudymo ir užkasimo vietas Vėžaitynės miške ir Gargžduose bei Veiviržėnų žydų žudynių vietą ir kapą Trepkalnių kaime.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,