Logo
 Spausdinti šį puslapį

Savivaldybės vadovai – apie stringančius rangovus ir laukiančias pertvarkas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kretingos pl. Redakcijos archyvo nuotr. Kretingos pl. Redakcijos archyvo nuotr.

Trečiadienio rytą Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos vadovai skyrė tradiciniam susitikimui su vietos žiniasklaida. Nuotoliniu būdu domėjomės, kaip sekasi vykdyti projektus Klaipėdos rajone.

 

Biudžetas tvirtinamas anksčiau, laukia pertvarkos

Pirmiausia Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas pasidžiaugė, kad jau šiandien vyksiančiame Tarybos posėdyje, mėnesiu anksčiau nei įprasta, bus tvirtinamas šių metų biudžetas. Tai esą galima padaryti, nes planuoti jis buvo pradėtas dar praėjusių metų viduryje.

Toks ankstyvas jo tvirtinimas, anot Administracijos direktoriaus Artūro Bogdanovo, padės anksčiau pradėti vykdyti procesus. Jis patikino, kad ir šiemet dėmesys bus skiriamas infrastruktūrai, nepamirštant ir darbuotojų motyvacijos. Meras užsiminė apie laukiančias pertvarkas, optimizavimą, nors tiksliau atskleisti, kokios įstaigos sulauks pokyčių dar nepanoro, esą reikalinga detalesnė analizė.

Taip pat B. Markauskas užsiminė, kad su koalicijos partneriais bus pasirašytas susitarimas dėl investicinių projektų: jame numatytos investicijos, laikas, kada projektuojama, planuojama statyti. Esą į šį dokumentą yra įtraukti visi stambiausi investiciniai projektai rajone, tokie kaip Gargždų daugiafunkcis sporto centras, Kultūros centras, Jakų mokykla ir pan. Iš viso – 18 projektų.

Taip pat susitikimo metu informuota, kad šiemet investicijos į infrastruktūrą, įskaitant ir svarbiausius objektus, sieks apie 9 mln. eurų.

„Biudžetas šiek tiek auga, galvojome, kad ir praėję metai baigsis daug liūdniau ir šie neprasidės taip optimistiškai. Tai nepasitvirtino. Nesurinkimas gyventojų pajamų mokesčio (GPM) – apie 1,8 mln. eurų, nors planuotas iki 3 mln. Paskutinėmis dienomis VMI pervedė nemažus pinigus, dėl to ir likučių liko, kurie persikėlė į šiuos metus, galėsime sklandžiau tęsti įsipareigojimus. GPM auga apie pora mln., gal augimas būtų ir didesnis, nes augo gyventojų skaičius, tikimės ir augs. Neblogi skaičiai, tam, kad galėtume judėti į priekį“, – įžvalgomis pasidalino A. Bogdanovas.

 

Gyventojų idėjų antplūdžio nesulaukta, vėliava suplėvesuos

Iki sausio 31-osios Klaipėdos rajono savivaldybė gyventojus kviečia teikti idėjas, o daugiausiai palaikymo sulaukusias Savivaldybė ketina įgyvendinti. Ši nauja iniciatyva – dalyvaujamasis biudžetas – rajone organizuojama pirmą kartą. Paraiškų teikimo terminui artėjant į pabaigą, mero patarėjas Jevgenijus Bardauskas informavo, kad šiuo metu yra gauta 20 paraiškų, 13 iš jų atitinka reikalavimus, likusios, derinant su specialistais, koreguojamos. Pateiktos 5 idėjos mažos apimties (iki 20 tūkst. eurų) projektams bei 8 didelės apimties projektai (iki 100 tūkst. eurų).

„Yra teikiančių. Nors norėtųsi daugiau, pirmas blynas nėra prisvilęs. Be to, dar liko iki sekmadienio laiko, manau, kad dar tikrai sulauksime idėjų. Dvi dešimtys projektų, balsuoti tikrai bus už ką“, – kalbėjo mero patarėjas, pridurdamas, kad idėjas gyventojai siūlo įgyvendinti Agluonėnų, Vėžaičių, Endriejavo, Sendvario, Gargždų seniūnijose.

J. Bardauskas, atsakydamas į klausimą, kodėl vis dar neiškelta miesto vėliava ant neseniai įrengto stiebo skvere prieš autobusų stotį, nurodė, kad yra sugedęs pakėlimo mechanizmas. Esą rangovas pradžioje atsisakė savo lėšomis jį tvarkyti, tačiau po kelių pateiktų pretenzijų, pasižadėjo, kad tai padarys artmiausiu metu.

„Savaitgalį vėliava turėtų būti pakelta, jeigu rangovas nemelavo ir pažadai bus įvykdyti“, – situaciją komentavo mero patarėjas.

 

Sprendimai dėl Endriejavo kultūros centro ir bibliotekos – netrukus

Savivaldybės vadovai žada, kad artimiausiomis savaitėmis bus priimti sprendimai dėl Endriejavo kultūros centro ir bibliotekos modernizavimo projekto rangovo.

„Užtikrinau endriejaviškius, kad Endriejavo kultūros namai bus pastatyti ar su šiuo, ar kitu rangovu“, – sakė meras, negalėdamas įvardinti, kada tai galėtų būti padaryta.

Jis informavo, kad šiuo metu rangovas, UAB „Išskirtinio būsto statyba“, turi atsakyti į pateiktus klausimus ir tada bus sprendžiama dėl jo likimo: „Nutraukus sutartį projektas brangtų, būtų gerokai didesnė sąmata, tą turime vertinti. Rangovas turi vilčių, bent dalį darbų atlikti, kas mums būtų gerai.“

Kategoriškesnis šiuo klausimu buvo Administracijos direktorius, kuris teigė matantis, kad rangovas neturi nei finansinių, nei kitokių galimybių įgyvendinti projektą.

„Paaiškėjus ir naujoms detalėms apie projektą, istorija gali būti ir įdomesnė, bet apie tai šiek tiek vėliau. Naują rangovą turėsime rasti kuo skubiau, kad nedingtų europinės lėšos. Reikės įvertinti esamų darbų analizę, nes pirkimas vykdomas tik naujiems darbams“, – kalbėjo A. Bogdanovas.

Jis taip pat patvirtino, kad objekto įgyvendinimas su nauju rangovu tikrai pabrangtų, nes sutartis buvo pasirašyta prieš trejus metus, nupirkta dar praėjusios valdžios.

„Peržiūrėsime pirkimo salygas, kad ateityje išvengtume tokių nestiprių organizacijų mūsų statybiniuose konkursuose“, – dėstė Administracijos vadovas.

Gobergiškėje vaikų darželio renovacijos darbus taip pat atlieka tas pats rangovas, tačiau, anot A. Bogdanovo, ten viskas vyksta sklandžiau: netrukus bus betonuojamos grindys ir prasidės vidaus apdailos darbai.

„Ten aktavimas galimas mažesnėmis sumomis, nereikia rangovui didelių finansinių pajėgumų. Endriejave reikia didelės apimties darbus atlikti, kad galėtume aktuoti ir gauti europines lėšas“, – skirtumus aiškino Administracijos vadovas.

 

Gargždų kultūros centro modernizacija vėluoja, Kretingos pl. vertina atliktus darbus

Meras, kuruojantis Gargždų kultūros centro modernizacijos projektą, žiniasklaidai teigė, kad nuo darbų grafiko yra atsiliekama. Iki vasario pradžios projektuotojai yra pažadėję pabaigti techninį projektą, tada dar mėnesį užtruks ekspertizės procedūra, o kovo mėnesį ruošiamasi pirkti rangos darbus.

Dėl Kretingos pl. dviračių tako šiuo metu vykdomas statinio ekspertizės pirkimas, kad būtų įvertinti jau atlikti darbai ir nustatyta, kiek ir kokių darbų reikia atlikti, norint baigti darbus. Gavus ekspertų išvadas, bus skelbiamas konkursas, kurį laimėjęs rangovas atliks baigiamuosius darbus.

„Rangovas atliko darbų, kurių nesugebėjo užsiaktuoti, ir trinkelės liko. Keistas rangovas, įtraukėme į juoduosius sąrašus“, – situaciją Kretingos pl. komentavo A. Bogdanovas.

 

Baigtas darbuotojų vertinimas – komanda dirbo dvigubai

Administracijos vadovas nurodė, kad pagal Valstbės tarnybos įstatymą valstybės tarnautojai turi būti įvertinti iki sausio 20 dienos.

„Procesas baigtas. Detalesnę statistiką pateiksime, kai bus baigta skaičiuoti. Praėję metai – ne tik pandeminiai, bet ir rekordiniai. Pavyzdys – 2019 metais viešųjų pirkimų atlikome už 9 mln. eurų, o 2020 m. – už 18 mln. eurų. Komanda dirbo dvigubu tempu ir neįvertinti to neturėčiau teisės“, – komandos pasiekimus gyrė Administracijos direktorius.

Per praėjusį posėdį meras paskelbė, kad prie „valstiečių“ frakcijos Savivaldybėje prisijungė du opozicijos atstovai – Raimondas Simonavičius ir Rūta Cirtautaitė. Į klausimą, galbūt atsiras ir dar daugiau norinčiųjų prisijungti prie valdančiosios koalicijos, meras sakė, kad džiaugtųsi, jeigu taip atsitiktų.

„Gal be opozicijos dirbti būtų nelabai įdomu. Tačiau nebūčiau meras, jeigu neturėčiau tikslo turėti kuo stipresnę ir didesnę koaliciją. Šiandien greitų pasikeitimų ar prisijungimų nebus. Bet politinė arena visada yra atvira – ir pokalbiai, pašnekesiai vyksta. Koalicija stabili, o kalbamės su visais“, – atviravo B. Markauskas.

 

Savivaldybės įmonėse – dideli tikslai

Pasiteiravus, kaip sekasi Savivaldybės įmonėms, A. Bogdanovas atkreipė dėmesį, kad privatizavus UAB „Stotis“, Savivaldybei priklauso tik dvi – UAB „Klaipėdos rajono energija“ ir UAB „Gargždų turgus“.

Prieš pora mėnesių UAB „Klaipėdos rajono energija“ direktoriaus pareigas pradėjusiam eiti Mariui Žiliui keliamas uždavinys – kad įmonė išsilaikytų pati, taip pat esą perduotos paviršinių lietaus nuotekų, aplinkos tvarkymo funkcijos.

„Pirmą komandą dėl lietaus tinklų yra suformavęs: vyksta darbas, renkama informacija iš juridinių asmenų apie nuotekų tinklus, nes ūkis yra labai apleistas. Visi senieji tinklai, nei žinojome kiek turime, nėra registruoti Turto registre, tai užima daug laiko. Tikimės patvirtinti įkainį ir įmonė pradės veikti kaip paviršinių lietaus nuotekų tvarkytojas“, – nurodė A. Bogdanovas.

Jau beveik metus UAB „Gargždų turgus“ direktoriaus pozicijoje besidarbuojantis Remigijus Budginas, pasak Administracijos vadovo, įgyvendino savo pirmąją užduotį ir metus įmonė baigė nenuostolingai, nepaisant ir pandemijos iššūkių.

„Vadovas atliko ir struktūrinę pertvarką, ir rado papildomų uždarbio galimybių, metai teigiami“, – situaciją apibūdino valdžios atstovas.

Ji teigė, kad šiemet keliama užduotis atlikti analizę, įvertinant, kiek būtų norinčių prekiauti po turgaus rekonstrukcijos. Taip pat esą pradedamas ir teritorijos aplink turgų pertvarkymo projektas, perskirstomos ribos, tariantis su savininkais, dėl to gali kisti ir turgaus ribos.

„Tai nebus daugiaaukštis pastatas, greičiausiai vieno aukšto. Per daug metų šioje teritorijoje yra atsiradę chaoso, skirtingi paviljonai. Reikia tvarkyti ir požeminius tinklus, elektros ūkį, angaras iki šiol nebaigtas statyti, nors jau naudojamas dešimtmetį“, – pokyčius vardijo Administracijos direktorius, pridurdamas, kad turgus turės pasikeisti neatpažįstamai.

Jis paneigė viešojoje erdvėje sklandančias kalbas apie galimą UAB „Gargždų turgus“ privatizaciją, esą tokia teorinė galimybė yra, bet ji svarstoma nebuvo.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,