Logo
 Spausdinti šį puslapį

Sieks apsaugoti Kuršių nerijos gamtą – keturračių savininkams didesnė rinkliava už įvažiavimą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Neringos sav. ir asociatyvi nuotr. Neringos sav. ir asociatyvi nuotr.

Sausio 28 d. Neringos savivaldybės taryba patvirtino kelis vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą pakeitimus. Vienas jų ypač aktualus ketinantiems įsivežti triračius ir keturračius.

 

Nuo š. m. vasario 1 dienos, siekiant dar labiau tausoti Kuršių nerijos gamtą ir apsisaugoti nuo neatsakingų šių transporto priemonių vairuotojų, įvedama 500 eurų dydžio vienkartinė rinkliava, galiojanti ne tik atvykstantiems poilsiautojams, bet ir vietiniams gyventojams.

Tokia priemonė buvo inicijuota, atsižvelgiant į situaciją, kai vis dažniau miškuose pastebimi zujantys keturračiai, triračiai ar jų vėžios, kurios žaloja gamtą - miško paklotė yra labai plona ir jautri. Be to, tai kelia grėsmę ne tik saugomam Kuršių nerijos kraštovaizdžiui, bet ir žmonių ramybei bei saugumui.

Siekiant efektyviau reguliuoti transporto priemonių srautus rudenį ir pavasarį, buvo pakoreguoti ir vietinės rinkliavos dydžių laikotarpiai. Įvedamas 10 eurų įvažiavimo mokestis lengvajam automobiliui, galiosiantis nuo gegužės 1 iki gegužės 31 dienos ir nuo rugsėjo 16 iki spalio 30 dienos.

Anksčiau šie pavasario ir rudens laikotarpiai buvo trumpesni ir įvažiavimo rinkliava siekė 5 eurus, tačiau situacija rodo, kad šiltasis metų periodas išsiplėtė. Vis daugiau poilsiautojų į kurortą atvyksta ne sezono metu, todėl būtina į tai atsižvelgti ir skatinti keliavimą alternatyviomis transporto priemonėmis ar kooperuojantis kartu su draugais, giminaičiais atvykti vienu automobiliu.

Vasaros sezono rinkliavos dydis lengvajam automobiliui išlieka toks pats, 30 eurų, tik pailgėja jo taikymo periodas - dabar jis truks nuo birželio 1 iki rugsėjo 15 dienos. O 5 eurų rinkliava bus taikoma nuo lapkričio 1 iki balandžio 30 dienos.

Taip pat keičiamas vietinės rinkliavos dydis automobiliams, tempiantiems gyvenamąją priekabą. Jis nustatomas toks pats kaip ir transporto priemonių grupei „automobilis-gyvenamas namas”. Šiuo pakeitimu siekiama vienodai apmokestinti tuos mokėtojus, kurie įvažiuoja į Neringą su automobiliais, skirtais gyvenimui (kemperiais), ir apsistoja kempinge.

Dar viena korekcija susijusi su neįgaliųjų įvažiavimu – nuo vietinės rinkliavos bus atleidžiami tie judėjimo negalią turintys asmenys, kurių pateiktuose transporto priemonių registracijos liudijimuose bus nurodyta žyma SV, reiškianti, kad automobilis yra su rankiniu valdymu. Šiuo pakeitimu siekiama aiškiai įvardinti specialios paskirties transporto priemonę, kad kontrolės posto kasininkams nekiltų abejonių dėl atleidimo nuo vietinės rinkliavos mokėjimo.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,