Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gyventojai nenuleidžia rankų: dėl pakeltos rinkliavos už atliekų tvarkymą kviečia pasirašyti peticiją

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo ir Pixabay nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo ir Pixabay nuotr.

Sausio pabaigoje posėdžiavusi Klaipėdos rajono savivaldybės taryba pritarė vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą padidinimui. Ženklus – iki 39 proc. – mokesčio kėlimas išprovokavo visuomenės pasipiktinimą – rengtos ir įvairios protesto akcijos. Viena jų, pavadinimu „40%besmegenis“, kai prie Savivaldybės pastato buvo išrikiuota kelios dešimtys besmegenių su protesto šūkiais, sulaukė atgarsio ir šalies žiniasklaidoje.

 

Peticiją „Nepritariame nepagrįstam mokesčių už komunalinių atliekų tvarkymą didinimui Klaipėdos rajone“ trečiadienio popietę buvo pasirašę jau 1 364 asmenys. Ją patalpino Artūras Liutkus.

„Nepritariu mokesčių didinimui už komunalines atliekas“, „Tikrai ne laikas mokesčius kelti...“, „Protu nesuvokiamas kainas nori padaryti už šiukšlių išvežimą, daugeliui žmonių gali būti nepakeliamas mokestis“, – po peticijos tekstu komentavo su mokesčių kėlimu nesutinkantys gyventojai.

Merui ir Klaipėdos rajono tarybai adresuota peticija ragina atsakyti į gyventojams kylančius klausimus dėl rinkliavos pakėlimo pagrįstumo.

 

Pateikiame peticijos tekstą:

„Sunkmečiu, kai dėl pandemijos šalyje esanti finansinė padėtis nestabili, kai dėl karantino žmonės neteko pajamų ir neturi galimybės užsidirbti, mokesčių didinimas beveik 40 proc. už būtinąsias paslaugas, finansiškai jautriausioms žmonių grupėms, gali būti sunkiai pakeliamas.

Klaipėdos rajono savivaldybės Merą ir Tarybos narius prašome elgtis atsakingai prieš rinkėjus ir faktais pagrįsti priimtus sprendimus.

2020-01-28 vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės Tarybos posėdyje, priimtas sprendimas T11-27 „Dėl Klaipėdos rajono savivaldybės vietinės rinkliavos nuostatų, Klaipėdos rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo metodikos, Klaipėdos rajono savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisyklių patvirtinimo“.

Sprendimu patvirtinti Klaipėdos rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatai, vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo metodika ir Klaipėdos rajono savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisyklės.

Mes, Klaipėdos rajono gyventojai, pasirašę šią el. peticiją, kreipiamės į Klaipėdos rajono Merą ir prašome:

1. Viešose informacijos sklaidos priemonėse pateikti išsamų išaiškinimą, kokiu pagrindu didinami mokesčiai, kiek ir kur bus paskirstytos vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą surinktos lėšos.

Pagal naujai patvirtintos tvarkos 1 priede nustatytus metinius vietinės rinkliavos dydžius, kaina už atliekų tvarkymą gyventojams kyla apie 39 proc., už turto vienetą, viešbučiams apie 20 proc., pramonės paskirties objektams apie 33 proc.

2. Kokiu pagrindu 1 priedo 23 p. numatomas naujas 10 eurų metinis mokestis nenaudojamų gyvenamųjų ir negyvenamųjų patalpų (išskyrus sodų ir garažų paskirties objektai) savininkams.

3. Pateikti ir pakomentuoti VšĮ „Gargždų švara“ metinę veiklos ataskaitą, nurodant įstaigos pelną. Taip pat pakomentuoti įmonės KRATC veiklos 2019-2020 m ataskaitas, gaunamą pelną ir atsakyti, ar šių įstaigų veiklos tikslas pelnytis mokesčių mokėtojų sąskaita.

4. Pateikti komentarą, kaip atliekų tvarkymo dydžiai keitėsi kitose Klaipėdos regiono savivaldybėse, kurių atliekos vežamos į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą.

5. Pateikti duomenis, kokias lengvatas turi Klaipėdos rajono gyventojai kaip kompensaciją už tai, kad rajono teritorijoje deponuojamos Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo sistemoje dalyvaujančių savivaldybių atliekos.

6. Parengti ir teikti Tarybai nauja sprendimo projektą dėl „Dėl Klaipėdos rajono savivaldybės vietinės rinkliavos nuostatų, Klaipėdos rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo metodikos, Klaipėdos rajono savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisyklių patvirtinimo“ kuriame nustatyti pagrįstą vietinės rinkliavos kainą ir jei būtina, jos augimą bei atsisakyti 1 priedo 23 p.“

 

Norintieji pasirašyti peticiją tai padaryti galite čia.

Plačiau apie rinkliavos padidinimą rašėme ČIA.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,