Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vėžaičių mokykloje – integruota diena „Mokslininkės Marijos Gimbutienės gyvenimas ir veikla“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Marija Gimbutienė Marija Gimbutienė

Sausio 22 dieną Vėžaičių pagrindinėje mokykloje vyko integruotos, nuotolinės pamokos, skirtos mokslininkės Marijos Gimbutienės 100 gimimo metinėms paminėti. 1–10 klasių mokiniai susipažino su Marijos Gimbutienės biografija ir veikla, sužinojo, kodėl ši asmenybė tokia svarbi ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui.

 

Penktos klasės mokiniai susipažino su Marijos Gimbutienės knygoje „Senovės lietuvių deivės ir dievai“ esančiomis dievybėmis. Šeštos klasės mokiniai šio dalyko pamokose kūrė pateiktis „Lietuvos vardo garsintoja – Marija Gimbutienė“, aptarė ir iliustravo mitologines būtybes. O štai devintokai dailyraščiu rašė tekstą iš Marijos Gimbutienės testamento. Džiaugiamės, jog šios integruotos dienos metu devintokai galėjo susipažinti su tokiu svarbiu tekstu. Tai tikrai didis palikimas.

Anglų kalbos pamokose mokiniai žiūrėjo ir aptarė filmus „Ženklai už laiko ribų“ ir „Voice of the Goddess: Marija Gimbutas“. Filmai mokiniams padėjo susipažinti su šios asmenybės biografija ir kūryba. Rusų kalbos žinias mokiniai pritaikė kalbėdami apie Marijos Gimbutienės vaikystės namus.

Istorijos pamokų metu mokiniai aptarė baltų atsiradimo hipotezes, prisiminė baltų simbolius, kalbėjosi apie Marijos Gimbutienės asmenybę, jaunystės laikotarpiu kilusį susidomėjimą lietuviškomis šaknimis, išleistas knygas ir mokslinę veiklą. Istorijos mokytojas paminėjo itin įdomių faktų, todėl ši patirtis mokiniams buvo labai įdomi ir naudinga.

Matematikos pamokose mokytoja buvo paruošusi neįprastų užduočių: 5 ir 10 klasės mokiniai išrinko ir surašė reikšmingas datas Marijai Gimbutienei. Su turimais skaičiais mokiniai atliko veiksmus.

Pradinių klasių mokinukai taip pat susipažino su šios žymios mokslininkės biografija ir darbais. 1–4 klasių mokytojos stengėsi, jog ši diena sudomintų mūsų mažuosius. 1a ir 2a klasės mokiniai baltiškais simboliais piešė gėlę, kurią skyrė mokslininkei Marijai Gimbutienei. Vaikai sužinojo, kad geometrinės figūros – trikampis, apskritimas ir keturkampis baltų kultūroje reiškė dangaus, saulės ir žemės simbolius.

2b ir 4a klasės mokiniai ne tik susipažino su senovės simbolika lietuvių liaudies mene, bet ir piešė saulės simbolį, kryžius. 3 klasės mokiniai įsivaizdavo esantys archeologai. Mokinukai dalijosi mintimis, kokiose vietose atliktų kasinėjimo darbus, ką ten rastų, kaip tie daiktai atrodytų ir ką mums galėtų pasakyti. Savo įsivaizdavimus iliustravo baltame popieriaus lape. Taip pat žiūrėjo filmukus apie baltus. Mokiniai kalbėjosi, kas yra mokslininkas, atliko kūrybines užduotis „Aš mokslininkas“, susipažino su svarbiomis datomis, kūrė uždavinius ir juos sprendė.

Mokytojos po šios ypatingos dienos pasidalijo patirtimis, kurios iš tiesų džiugina: pamokos vaikams labai patiko, buvo įdomios ir naudingos. Mokiniai neslėpė, jog juos sužavėjo Marijos Gimbutienės asmenybė ir didžiulis palikimas, kuris yra didelė vertybė. Juk ne kiekvienas žmogus galėjo atskleisti Europos tautų, tarp jų ir baltų, priešistorės evoliuciją ir sukurti senosios Europos kultūros sampratą. Visa tai padarė mūsų šalies didi moteris – Marija Gimbutienė.

Vėžaičių pagrindinės mokyklos pradinio ugdymo mokytoja metodininkė Lina Lapinskienė sukūrė knygą, kurioje nugulė šios dienos darbai. https://read.bookcreator.com/xR1xVJ7LsdgiCSkeDJpLdjDM5a72/p5a8OyUlRa-ZZYBkkgfE7Q

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,