Logo
 Spausdinti šį puslapį

B. Markauskas: kodėl didėja mokestis už atliekas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Dar prieš porą metų valstybiniame plane buvo numatyta, kad kiekvienais metais perdirbamų atliekų kiekį privalėsime didinti, jog jų į sąvartynus patektų kuo mažiau. Pavyzdžiui, jau po gero dešimtmečio reikės perdirbti iki 65 procentų tokių atliekų, o pakuočių perdirbimas turės siekti net 70 procentų. Tokia – ne tik mūsų valstybės, bet ir visos Europos sąjungos politika. Žiedinė ekonomika yra vienas iš pagrindinių tikslų, mažinant atliekų patekimą į sąvartynus. O tokios politikos įgyvendinimas reiškia ir didesnius kaštus, nes atliekų perdirbimas reikalauja investicijų.

 

Kai gavome „Gargždų švaros“ prašymą didinti mokestį už atliekas, žinojau, kad tai sukels gyventojų nepasitenkinimą. Niekam nepatinka didinami mokesčiai. Nepatinka ir man. Tad nenuostabu, kad emocijų daug. Bet dabar norėčiau pakalbėti apie argumentus ir kodėl mokesčio augimui turėjome pritarti.

2016 metais Taryba patvirtino 1 tonos atliekų sutvarkymo kainą. Ji – 79 eurai. Atsižvelgiant į šią nustatytą kainą, skaičiuojamas ir atliekų mokesčio dydis mums visiems. Tačiau jau 2018 „Gargždų švaros“ sąnaudos už toną atliekų išaugo iki daugiau nei 82 eurų, dar po metų ji pakilo iki 87, o pernai priartėjo prie šimto ir siekė beveik 97 eurus. Visą tą laiką gyventojams kaina nesikeitė, ji buvo skaičiuojama nuo 2016 m. Tarybos patvirtintos 79 eurų už toną.

Tad „Gargždų švarai“ kainos skirtumą visus tuos metus dengė tik augantis gyventojų skaičius ir dėl rūšiavimo mažėjantis atiduodamų atliekų kiekis į sąvartyną. Tačiau sąvartynas šiais metais „vartų“ mokestį išaugino dar 28 procentais. Didinti jį planuoja ir kitąmet. Plius, per tuos penkerius metus augo ir minimali alga, ir vežėjų imamas mokestis, reikia investuoti ir į konteinerius, surinkimo aikšteles.

Visi šie faktoriai ir lėmė, jog mokestis už atliekas, deja, didėja ir mums. Tarybos nustatyta 1 tonos atliekų sutvarkymo kaina dabar sieks 110 eurų 29 centus. Dalį šios kainos sudaro būtent sąvartyno „vartų“ mokestis – daugiau kaip 40 procentų, mokestis vežėjams per 31 procentą, toliau rikiuojasi darbo užmokestis, investicijos ir kitą.

Noriu pabrėžti, kad „Gargždų švara“ visus surenkamus mokesčius naudoja tvarkyti tik atliekoms. Niekam kitam. Už šias lėšas perkami, plaunami konteineriai, steigiamos naujos stambiagabaritės aikštelės, planuojama pirkti konteinerius žaliosioms atliekoms, tekstilei, o nuo 2023-ųjų reikės surinkti ir maisto atliekas, nes tokia prievolė įsigalios dėl įstatymų pasikeitimo.

Tai kaip keisis kainos? Jos priklausys nuo turimo turto ir per mėnesį didės nuo 25 centų iki kiek daugiau nei 2 eurų. Sakykim, individualiuose namuose mieste gyvenantys už atliekų išvežimą mokėdavo 5 eurus ir 35 centus, dabar – 7 eurus ir 43 centus. Kaimiškose vietovėse nuosavame name gyvenantys mokėdavo 3 eurus ir 63 centus, o dabar ‒ 5 eurus ir 5 centus.

Butą mieste turintis gyventojas už atliekų išvežimą per mėnesį mokėdavo 4 eurus ir 68 centus. Dabar ta pati paslauga jam kainuos – 6 eurus ir 51 centą. Kaimiškose vietovėse butuose gyvenantys gyventojai iki šiol mokėdavo 3 eurus ir 72 centus, o dabar – 5 eurus ir 5 centus. Na, o būstus turintiems soduose kaina už atliekų išvežimą augs nuo 1 euro 92 centų iki 2 eurų ir 67 centų.

Taip, mokesčio padidėjimas tikrai nemalonus, bet tuo pačiu įmonė įsipareigojo mažiausiai trejus metus nebeteikti prašymų didinti kainos. Taip pat ji yra įpareigota išdėstyti mokėjimus kuo patogiau gyventojams, pavyzdžiui, kas ketvirtį. Nereikia pamiršti ir kompensacinių mechanizmų. Nes jei mokestis už atliekas sudarys bent vieną procentą gaunamų pajamų, bus galima prašyti mokestį perskaičiuoti.

Ir kaina didės ne tik mūsų rajone. Jau artimiausiuose posėdžiuose mokesčio už atliekas didinimą svarstys ir kitos savivaldybės – Kretinga, Klaipėda, Palanga, Neringa.

 

Užsakymo nr. SAV-2021-02-06-2

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,