Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vienkartinio plastiko gaminių naudosime vis mažiau – laukia pokyčiai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Aplinkos ministerijos nuotr. Aplinkos ministerijos nuotr.

Ketvirtadienį Aplinkos ministerijoje su socialinių ir ekonominių partnerių – gamybos, prekybos, atliekų tvarkymo įmonių, nevyriausybinių organizacijų – atstovais buvo aptarti su mažinamu vienkartinio plastiko gaminių naudojimu susiję būsimi pokyčiai.

 

Atliekų politikos grupės specialistai susitikimo dalyvius supažindino su Vienkartinio plastiko mažinimo direktyvos reikalavimais, kurie turi būti perkelti į nacionalinę teisę iki 2021 m. liepos 3 d. Nuo tos datos įsigalios draudimas teikti rinkai kai kuriuos vienkartinius plastikinius gaminius: stalo įrankius (šakutes, peilius, šaukštus, lazdeles), lėkštes, šiaudelius, gėrimų maišiklius, oro balionėlių lazdeles, plastikinius kosmetinius krapštukus, iš politireninio putplasčio (angl. expanded polystyrene) pagamintą gėrimų tarą, gėrimų puodelius, įskaitant jų kamštelius ir dangtelius, maisto tarą, taip pat visus iš aerobiškai skaidaus plastiko pagamintus gaminius.

Be to, nuo liepos 3-osios turės būti paženklinti rinkai teikiami gėrimų indeliai, tabako gaminiai su filtrais, higieniniai įklotai, tamponai ir jų aplikatoriai, drėgnosios servetėlės ir buitinės šluostės, kad vartotojai žinotų, kaip juos tvarkyti ir kad juose yra plastiko.

Susitikimo dalyviams buvo pateikta aktualiausia informacija apie Europos Komisijos parengtus ir vis dar rengiamus direktyvos lydimuosius teisės aktus, kurie detalizuoja, kokie gaminiai ir pagal kokius kriterijus laikytini vienkartinio plastiko gaminiais. Aptarta direktyvos perkėlimo į nacionalinę teisę eiga ir terminai, taip pat veiksmai, kurių reikės imtis mažinant šių gaminių vartojimą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,