Logo
 Spausdinti šį puslapį

Karantino scenarijus C2: kaip gali laisvėti ribojimai kovą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
A. Ufarto/delfi.lt nuotr. A. Ufarto/delfi.lt nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė Vyriausybės posėdyje trečiadienį užsiminė, kad kitą savaitę bus sprendžiama, kurie ribojimai bus keičiami pratęsiant karantiną ir kovo mėnesiui. Ji teigė, kad jei dinamika ir toliau išliks palanki, kitą savaitę bus galima kalbėti apie visuotinį karantino scenarijų C2. Kurios karantino sąlygos galėtų keistis?

 

Visi sprendimai dėl karantino – kitą savaitę

Pirmadienį Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (VESK) pranešė, kad Vyriausybei siūlys atlaisvinti judėjimo ribojimus tarp Alytaus, Šiaulių ir Panevėžio miestų bei jų žiedinių savivaldybių.

Taip pat atnaujinti vairavimo egzaminus bei praktinį rengimąsi jiems. Tačiau visus sprendimus buvo nuspręsta perkelti į kitą savaitę, kai pratęsiant karantiną ir kovo mėnesiui būtų keičiami reikalavimai.

I. Šimonytė Vyriausybės posėdyje teigė, kad kitą savaitę visi klausimai bus išsamiai apsvarstyti, o judėjimo atlaisvinimai galėtų būti įvesti ir visose žiedinėse savivaldybėse.

„Kadangi kitos savaitės pabaigoje bus vasario 28 diena iki kurios galioja dabar karantino nutarimas ir kitos savaitės trečiadienį vis tiek turėsime spręsti, kokiomis sąlygomis, kokius apribojimus reikėtų pratęsti, o kurių galima atsisakyti. Tuo metu, jei viskas seksis gerai, galbūt galėsime kalbėti apie scenarijų C2, jei dinamika išsilaikys palanki. Tai tų veiklų, apie kurių vienokį ar kitokį atlaisvinimą galėsime kalbėti, matyt, bus ir daugiau, nei koks vienas klausimas“, – aiškino ji.

 

Kas keistųsi?

Pagal Vyriausybės praėjusią savaitę patvirtintą karantino ribojimų keitimo planą scenarijus C yra padalintas į tris dalis: C3, C2 ir C1.

Premjerės paminėtas karantino scenarijus C2 apibrėžiamas taip: 150–200 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, teigiamų tyrimų dalis – nuo 4 iki 10 procentų.

Vasario 18 dienos duomenimis, bendras sergamumas visoje šalyje yra 238,8 atvejai 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, teigiamų tyrimų dalis – 7 procentai. Pateikiame visus galimus pokyčius, kurie nurodyti būtent šiame karantino scenarijuje.

 

Žmonių judėjimas šalies viduje

Nurodoma, kad žmonių judėjimo priemonės būtų taikomos savivaldybių lygmeniu atitinkamai pagal kiekvienos savivaldybės sergamumo rodiklius ir (arba) nacionaliniu lygmeniu.

Kaip jau buvo minėta, gali būti, kad jau kitą savaitę bus nuspręsta atlaisvinti judėjimą visose žiedinėse savivaldybėse.

 

Sveikatos priežiūros veikla

Būtų ir toliau grįžtama prie planinių stacionarinių paslaugų teikimo, atsižvelgiant į atlaisvintas COVID–19 lovas.

 

Ugdymas

Kaip jau ir buvo skelbta, pirmieji į mokyklas turėtų sugrįžti pradinukai. Plane nurodoma, kad pradinis ugdymas organizuojamas kontaktiniu arba mišriu būdu, užtikrinant Operacijų vadovo sprendimų reikalavimus ir testavimą, vakcinuojant pedagogus prioriteto tvarka.

Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas būtų vykdomas užtikrinant visas Operacijų vadovo nustatytas sąlygas, įprastu būdu.

Visas kitas ugdymas šiame scenarijuje C2 turėtų būti vykdomas nuotoliniu būdu.

 

Neformalusis švietimas

Šiame karantino scenarijuje siūloma leisti praktinio vairuotojų mokymo ir vairavimo egzaminų atnaujinimą, kartu derinant su vairavimo mokymo atnaujinimu. Nurodoma, kad turės būti užtikrinti Operacijų vadovo sprendimų reikalavimai ir testavimas.

 

Prekyba

Šiame karantino scenarijuje siūloma leisti atsidaryti ir didesnėms parduotuvėms. Nuo šio pirmadienio buvo leista atsidaryti prekybos vietoms iki 300 kv. metrų. Būtent šis rodiklis C2 scenarijuje būtų didinamas.

Plane nurodoma, kad leidžiama veikti parduotuvėms, kioskams ir paviljonams (išskyrus kioskus ir paviljonus, esančius turgavietėse) vykdantiems veiklą patalpose, kurių bendras prekybos plotas neviršija 300–1500 kv. m, turintiems tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai, užtikrinant 20 kv. m prekybos plotą vienam lankytojui, užtikrinant Operacijų vadovo sprendimų reikalavimus ir testavimą.

 

Žmonių susibūrimai, kultūrinė veikla, sporto bei laisvalaikio renginiai

Taip pat būtų leidžiamas galerijų, muziejų, kitų ekspozicijų erdvių lankymas, bibliotekų skaityklų veikla užtikrinant grupavimosi 2 asmenys arba šeima, Operacijų vadovo sprendimo reikalavimus, testavimą.

Taip pat leidžiami renginiai, kai neišlipama iš automobilio. O tais atvejais, kai veikla vykdoma uždaroje erdvėje, užtikrinamas ne mažesnis kaip 20 kv. m vienam žmogui reikalavimas (atvejais, kai bendras plotas iki 20 kv. m. – vienas žmogus).

 

Įkalinimo įstaigos

Leidžiami trumpalaikiai pasimatymai, užtikrinant Operacijų vadovo sprendimo reikalavimus, testavimą.

 

Ko dar teks palaukti?

Karantino scenarijuje C2 nėra numatyta pokyčių dėl namų kontaktų, ir toliau galiotų sąlyga, kad jie draudžiami, išskyrus „socialinius palaikymo burbulus“.

Ir toliau būtų draudžiama sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslauga veikla, maitinimo įstaigų veikla ribojama, maistas tik išsinešimui.

Pagal šį planą tokia pati liktų ir kaukių dėvėjimo tvarka: jos privalomos vyresniems nei 6 metų asmenims viešose vietose, išskyrus numatytas išimtis.

Tačiau kaip jau buvo skelbta anksčiau, tam tikri kaukių dėvėjimo tvarkos pakeitimai galimi greičiau, nei numatyta plane.

Jame nurodoma, kad kaukes atvirose erdvėse galėsime pamiršti karantino scenarijuje A, kai 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų teks mažiau nei 25 atvejai.

Ir toliau liktų nurodymas darbą vykdyti nuotoliniu būdu, jei neįmanoma kitaip.

 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,