Logo
 Spausdinti šį puslapį

Jaunieji šachmatininkai kovėsi nuotolinėse Lietuvos šachmatų pirmenybėse

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Varžybų prizininkė Auksė Zonytė Varžybų prizininkė Auksė Zonytė

Pasibaigė tris dienas trukusios įvairių amžiaus grupių moksleivių Lietuvos nuotolinės šachmatų pirmenybės. Visuose Lietuvos kampeliuose 185 jaunieji šachmatininkai nuo trečiadienio ryto buvo prikaustyti prie kompiuterių. Gal per stipriai pasakyta „prikaustyti“, bet įtampos buvo pakankamai. Mat, dėl sukčiavimo prevencijos techniniai reikalavimai buvo ganėtinai dideli, tai reikėjo viską išpildyti.

 

Nurimus aistroms, išnagrinėjus visas apeliacijas, skelbiami galutiniai rezultatai, ir mes galime pasidžiaugti BĮ „Sporto centras“ šachmatų grupių 12 ugdytinių pasiekimais.

Visų pirma skubame paskelbti, kad Lietuvos M10 pirmenybių sidabras pas mus, Gargžduose! Gargždų „Minijos“ progimnazijos trečiokė Auksė Zonytė sugebėjo užlipti ant nugalėtojų garbės pakylos. Nors pakeliui buvo visko – ir fantastinis startas, ir apmaudūs du pralaimėjimai gerose pozicijose pirmenybėms artėjant į pabaigą, ir užtikrintas finišas. Tiesa, buvo galimybė tapti ir Lietuvos čempione. Bet tai palikime ateičiai. Auksės sąskaitoje – 6 taškai iš 9 galimų, ir šiandiena tarp M10 ji Lietuvoje antra. O tai mums svarbiausia.

Mažųjų turnyre, bet B8 grupėje kovojęs Oskaras Kušlikis prie lentos surinko 3,5 taško, buvo dešimtas tarp aštuonmečių berniukų. Tai vertiname kaip labai gerą pasiekimą, mat Oskarui tik kovo 1 dieną sukaks šešeri. O jis jau kaip lygus su lygiais kovojo aštuonmečių turnyre.  

Atkaklios kovos dėl vietų pirmame dešimtuke B10 grupėje vyko tarp Lietuvos pajėgiausiųjų. Iš mūsiškių šiose kovose dalyvavo Šarūnas Juknius bei Dominykas Kušlikis. Abu jie surinko po 5,5 taško prie lentos. Tarp 34 dalyvių Šarūnas buvo septintas, o Dominykas aštuntas. Tai – labai aukštos vietos. Turėjome galimybių net pakilti aukščiau, bet likimas pašmaikštavo – burtai varžybų pabaigoje ėmė ir suvedė mūsiškius kautis tarpusavyje. Šioje grupėje dar kovojęs Domantas Juknius buvo 29-toje vietoje (3 taškai prie lentos).

Kitas mūsiškis Matas Valaika įnirtingai kovėsi B12 grupėje. Jis surinko 5 taškus, buvo 14-toje vietoje tarp 36 šios grupės dalyvių. Varžybų viduryje, turėdamas 4 taškus iš 5 galimų, Matas balansavo ties prizininkų riba, bet link finišo, grumiantis su pačiais pajėgiausiais, jo rezultatas šiek tiek suprastėjo. Nepaisant to, jo pasiekimas vertinamas kaip ganėtinai aukštas, nes daugiausia buvo kovojama su viršutinėje lentelės dalyje likusiais šachmatininkais.

Ypatingai stipri kompanija susirinko B14 grupėje. Tarp 28 dalyvių čia kovėsi 4 mūsiškiai: Dovydas Spevak, Domas Andrijauskas, Arvydas Žiūra ir Raigardas Sermontis. Po keturių turų Dovydas Spevak turėjo 4 taškus ir buvo išsiveržęs į lyderius. Bet tolimesnė varžybų eiga susiklostė ne pagal mūsų scenarijų, nepavyko išsilaikyti grupės viršūnėje. Nepaisant to, Dovydas paskutiniame ture iki pat pabaigos pretendavo į B14 bronzos medalius. Deja, nepalankūs pagrindinių konkurentų rezultatai mus nustūmė į šeštąją vietą. Gerai kovojo šioje grupėje ir kiti, ypač Domas Andrijauskas. Tik nepasisekė jam su varžybų finišu. Domas surinko 4,5 taško ir buvo šešioliktoje vietoje. Arvydas Žiūra su 4 taškais – 19-toje vietoje. O varžybų debiutantas Raigardas Sermontis surinko vieną tašką ir varžybas baigė 27-toje vietoje.

Septintoje vietoje tarp visų M14 grupės dalyvių buvo Dovilų pagrindinės mokyklos moksleivė Jogailė Paliulytė. O kadangi tai buvo jungtinis turnyras su M12 grupės merginomis, tai Jogailė su 4 taškais iš 9 galimų buvo 17-toje vietoje tarp visų 27 dalyvių.

Na, o pats stipriausias turnyras tai buvo jungtinis BM16-BM18 grupių turnyras. Tarp 28 dalyvių vienintelis mūsiškis Domantas Antužis bandė atlaikyti visos Lietuvos pajėgiausių žaidėjų spaudimą. Sakykime, Domantui puikiai pavyko. Jis prie lentos surinko 4 taškus, buvo bendroje 21-oje vietoje, o tarp B18 jam pripažinta šeštoji vieta Lietuvoje.

Pirmenybėse dalyvavo beveik visi aktyviausieji Sporto centro grupių jaunieji šachmatininkai – nuotolinio žaidimo mėgėjai. Jie bemaž visą karantino laikotarpį šioms varžyboms ruošėsi, todėl kai kurie rezultatai tikrai puikūs. Nepasisekė tiktai vieninteliam Danieliui Antužiui, kuris buvo užregistruotas varžyboms, bet paskutinėmis dienomis sugedo jo kompiuteris. Telefonu ar planšete žaisti buvo draudžiama. Operatyviai pakeitus į kitą kompiuterį, prieš pat varžybų startą ėmė ir nesuveikė vaizdo kamera, nors iki šiol normaliai veikė. Tokia dviguba nesėkmė, ir nebuvo leista Danieliui startuoti. Apmaudo buvo daug, nes Danielius varžyboms buvo gerai pasirengęs, ir laukėme gero jo pasirodymo.

Pirmenybės įvyko. Bet ugdymo procesas tęsiasi. Bemaž kiekvieną vakarą renkamės vis į naujus turnyrus ir žaidžiame. Tarp mūsų ugdytinių karantino metu vyksta savotiškas nuotolinių turnyrų maratonas, kur nugalėtojų irgi laukia apdovanojimai. Ir, žinoma, laukiame tos dienos, kada galėsime susitikti gyvai. O tai žymiai smagiau, nes vieni kitų jau ganėtinai pasiilgę.

 

Nuotraukose – Sporto centro ugdytiniai varžybų metu:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,