Logo
 Spausdinti šį puslapį

Įsigalioja nauji reikalavimai dėl vežėjų izoliacijos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
VSAT nuotr. VSAT nuotr.

Į Lietuvą atvykstantiems vežėjams bus privaloma izoliacija, išskyrus atvejus, kai jie tik pristato ar pasiima krovinį arba vyksta tranzitu. Šie reikalavimai įsigalioja nuo šiandien, vasario 22 d.

 

Iki šiol ekipažų ir įgulų nariams, dirbantiems tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose įmonėse ar vykdantiems tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėmis, nereikėjo nei testo, nei izoliacijos, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija.

Nuo vasario 22 d. izoliacija jiems privaloma nuo atvykimo į Lietuvą iki išvykimo iš jos teritorijos dienos, bet ne ilgiau kaip 10 dienų nuo grįžimo ar atvykimo dienos. Išimtis taikoma, kai vežėjai pristato krovinį ar atvyksta jo pasiimti, nelikdami Lietuvoje ar vyksta tranzitu per Lietuvą.

Vežėjams atvykstant į Lietuvą nereikia turėti atlikto tyrimo dėl COVID-19 ligos ar atlikti jį atvykus. Vežėjų šeimos nariams izoliacijos reikalavimas netaikomas, t. y. jiems nereikia izoliuotis kartu nurodytam laikui.

Izoliavimo terminas vežėjams gali būti trumpinamas ne anksčiau kaip 7 izoliavimo dieną atlikus PGR tyrimą COVID-19 nustatyti ir gavus neigiamą rezultatą, jei asmeniui nepasireiškia ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomų, t. y. staiga prasidėjęs bent vienas iš tokių simptomų kaip karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas. Šis tyrimas atliekamas asmens lėšomis.

Tarptautinius komercinius vežimus Lietuvoje vykdančių įmonių vadovai įpareigoti patikrinti, ar iš tarptautinių reisų grįžusių ar atvykusių ekipažų ir įgulų nariai užpildė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) puslapyje esančią elektroninę anketą, o NVSC pareikalavus, pateikti tarptautinių reisų vežėjų sąrašus teisingo elektroninės anketos užpildymo patikrinimui ir izoliacijos kontrolei atlikti.

Darbdaviai taip pat įpareigoti užtikrinti tinkamą darbuotojų informavimą apie Lietuvoje nustatytus registracijos, izoliacijos ir izoliacijos kontrolės reikalavimus ekipažams ir įgulų nariams. Be to, tarptautinius komercinius vežimus Lietuvoje vykdančioms įmonėms rekomenduojama darbdavio lėšomis organizuoti darbuotojų testavimą dėl koronaviruso infekcijos.

Nuo vasario 22 d. numatyta pokyčių ir izoliacijos išimčių atvejais. Pasienio darbuotojai, taip pat kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantys Lietuvos ir kitos Europos Sąjungos valstybės sieną asmenys – vykstantieji darbo reikalais, mokiniai, studentai ir stažuotojai – turi turėti ne seniau nei prieš 7 dienas prieš grįžtant ar atvykstant į Lietuvą atliktą tyrimą COVID-19 nustatyti ir gautą neigiamą tyrimo atsakymą. Šiuo atveju serologinių antikūnų tyrimų atsakymas nepripažįstamas.

Jeigu šie asmenys neturi neigiamo tyrimo atsakymo, jie privalo per 24 val. nuo atvykimo į Lietuvą kreiptis į Karštąją koronaviruso liniją numeriu 1808 ar tyrimus koronaviruso infekcijai nustatyti atliekančią įstaigą, užsiregistruoti tyrimui atlikti. Iki šiol galiojusio reikalavimo turėti 48 val. testą nebelieka, tyrimas atliekamas paskirtu laiku.

  

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,