Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gobergiškės darželio ir Endriejavo kultūros namų projektai toliau stringa: aiškėja naujų detalių

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Gobergiškės darželis (viršuje) ir vieta, kur turėtų stovėti modernizuoti Endriejavo kultūros namai. Redakcijos nuotr. Gobergiškės darželis (viršuje) ir vieta, kur turėtų stovėti modernizuoti Endriejavo kultūros namai. Redakcijos nuotr.

Gobergiškės ir Endriejavo kultūros centro projektai ir toliau stringa. UAB „Išskirtinio būsto statyba“, laimėjusi Savivaldybės skelbtus konkursus, kaltina užsakovą neveiksnumu, o pastarasis reikalauja pateikti sutarties įvykdymo užtrikrinimus, be kurio įmonė jau dirbo nuo praėjusių metų rudens. Be to, ketvirtadienį Klaipėdos rajono savivaldybės vadovai pateikė ir daugiau detalių dėl Endriejavo projekto – pasirodo, dar 2018 metais įmonei buvo sumokėtas 50 tūkst. eurų avansas už stogo konstrukcijas, kurių Savivaldybės atstovai dar nematė. Jeigu rangovas nepristatys medžiagų į statybvietę ir nepateiks pirkimo dokumentų, Savivaldybė planuoja kreiptis į teisėsaugos institucijas.

 

Dirbo be sutarties užtikrinimo garantų?

Meras Bronius Markauskas apgailestavo, kad dėl dviejų taip svarbių rajonui projektų situaciją tenka aiškintis per žiniasklaidą. Jis teigė, kad įmonės vadovas, užuot ieškojęs problemų sprendimų, ieško priežasčių nedirbti. Nors Gobergiškės darželio rekonstrukcijos darbai pamažu judėjo, gerų žinių darželio laukiantiems tėvams, panašu, nėra.

„Gobergiškės darželio atveju – vis dar neturime sutarties užtikrinimo garanto. Jis yra būtina sąlyga, norint rekonstruoti darželį ir yra reikalingas tam, kad būtume užtikrinti, kad rangovas pajėgus įgyvendinti projektą, o jam nepavykus to padaryti – draudimo kompanija arba bankas, žiūrint kas laiduoja, mums kompensuos nuostolius, patirtus dėl tokių veiksmų, – nurodė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas. – Negalime net paskutinių atliktų darbų aktuoti dėl paprastų priežasčių, nes yra neteikiamas sutarties vykdymo garantas, delspinigiai didesni nei atliktų darbų sąmata.“

UAB „Išskirtinio būsto statyba“ direktorius Mindaugas Citavičius informavo, kad šis sutarties užtikrinimo garantas buvo išduotas metams ir baigėsi praėjusių metų rugpjūčio 23 dieną.

„Užsakovas jau po garanto termino pasibaigimo atliko 11 mokėjimų už didesnę kaip 80 tūkst. Eur sumą. Niekam niekas neužkliuvo, viskas gerai, tačiau, kodėl sulaikomi būtent šie paskutiniai mokėjimai, užsakovas paaiškinti negali“, – sakė M. Citavičius.

Pasiteiravus, kodėl tik dabar Savivaldybei prireikė šio svarbaus dokumento ir kaip galėjo būti atlikti mokėjimai jo neturint, Administracijos direktorius A. Bogdanovas teigė, kad dėl susiklosčiusios situacijos bus pradėtas vidinis tyrimas.

„Situaciją aiškinsimės, kodėl taip įvyko, įvertins ir teisininkai, mūsų atsakingi darbuotojai turės pateikti paaiškinimus“, – nurodė A. Bogdanovas.

Sutartis dėl Kultūros pastato modernizavimo, keičiant paskirtį į mokslo Kaštono g. 4, Gobergiškės k., buvo pasirašyta 2019 metų liepos 22 d., o darbų atlikimo terminas 2 kartus buvo pratęstas, dabar – iki kovo 31 d.

„Mes nenorime, kad sutartis nutrūktų ar būtume priversti ją nutraukti, norime, kad rangovas pateiktų garantą ir užbaigtume darbus, nes kitu atveju terminai dar nusitęstų. Norime, kad rangovas baigtų kaltinimus, atliktų užduotis, kurios pavestos, ir atliktų darbus. Jis prašomas pateikti užtikrinimą iki kovo 15 d. Jeigu nesulauksime, siūlysime nutraukti rangos sutartį, nes nematysime galimybės ją įvykdyti“, – informavo meras Bronius Markauskas.

 

Įžvelgia kerštą

Panaši situacija yra ir su Endriejavo bibliotekos ir kultūros namų rekonstravimo projektu, ten sutarties užtikrinimo garantas pasibaigė rugsėjo mėnesį.

„Lygiai taip pat jo laukiame. Situacija ten liūdnesnė, nes pagal darbų grafiką vėlavimas yra daugiau negu metai, apskritai kyla klausimas, ar iki rugpjūčio pabaigos spės pabaigti objektą. Turime nulinio ciklo – pamatų ir rūsio perdengimo stadiją, lyg ir įmanoma, bet laukiame užtikrinimo“, – situaciją apibūdino A. Bogdanovas.

Paklausus M. Citavičiaus, kodėl įmonė negali pateikti sutarties įvykdymą užtikrinančių dokumentų, rangovo atstovas teigė, kad jokia draudimo kompanija neduos sutarties įvykdymo garanto, kai nėra aišku, kada bus galima pradėti vykdyti darbus objektuose, o to padaryti negalima dėl Savivaldybės vilkinimo – esą nėra pateikiami atsakymai dėl projektinių sprendinių.

Be to, M. Citavičius aiškino, kad tarp abiejų pusių buvo žodinis susitarimas nereikalauti sutarties užtikrinimo garanto, kol nebus pateikti atsakymai į rangovo klausimus ir šio susitarimo buvo laikomasi pusę metų – taip buvo siekiama kuo greičiau užbaigti Gobergiškės darželio projektą.

Įmonės vadovas Savivaldybei siųstame rašte dėsto, kad susiduria ir su sunkumais dėl COVID-19 pandemijos: esą sumažėjo įmonės darbininkų skaičius, nes darbuotojai iš Ukrainos, Baltarusijos nebeįleidžiami į šalį, taip pat sutriko statybos medžiagų, įrangos tiekimo grandinės dėl tiekėjams taikomų ribojimų. Esą draudimo bendrovė prašo pateikti UAB „Išskirtinio būsto statyba“ balansus už 2020 metus, o dėl didelės dokumentų apimties tai bus padaryta kovo mėnesį, todėl prašoma leisti pateikti sutarties draudimo garantą vėliau, kai bus gautas atsakymas iš draudimo bendrovės bei prašoma leisti tęsti darbus objekte Gobergiškėje.

M. Citavičius svarstė, kad galbūt staiga atsiradęs reikalavimas pateikti sutarties užtikrinimo garantą yra „kerštas už rangovo principingumą nesutinkant „nunulinti“ Endriejavo objektą“ – t. y. nutraukti sutartį abipusiu susitarimu.

 

Gobergiškės darželio rekonstrukcija tęsiasi nuo 2019 metų vasaros.

 

Gali prireikti teisėsaugos institucijų įsikišimo

Sausio 26 d., anot Administracijos direktoriaus, paaiškėjo daugiau nerimą keliančių aplinkybių, susijusių su Endriejavo kultūros paskirties pastato modernizacijos projektu. Rangovui 2018 metais buvo atliktas 50 tūkst. eurų avansinis mokėjimas, skirtas stogo konstrukcijoms įsigyti, tačiau nei medžiagų, nei pirkimo dokumentų Savivaldybės atstovai kol kas nematė.

„Gavau pranešimą iš Statybos skyriaus, kad medžiagos galimai nupirktos, bet jų statybvietėje nėra. Mes pageidaujame, kad jos būtų atvežtos į statybvietę. Jeigu tos medžiagos artimiausiomis dienomis neatsiras, bus sprendžiamas klausimas dėl kreipimosi į teisėsaugos institucijas“, – informavo A. Bogdanovas.

Sprendimą skirti avansą tuomet pasirašė buvęs Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas.

„Nėra mūsų tikslas kažką apkaltinti, nes buvo sudaryta ir komisija, buvo jos parašai. Direktorius, turėdamas tas išvadas, jas pasirašo. Kaltinimams gal būtų per anksti, gal rangovas vis dar atveš konstrukcijas ir istorija tuo baigsis. Jeigu ne, bus perduota situacija nagrinėti teisėtvarkos institucijoms ir bus aiškinamasi visa grandinė, turėsime ir vidinį tyrimą atlikti“, – dėstė meras B. Markauskas.

Mero patarėjo Jevgenijaus Bardausko teigimu, avansinių mokėjimų atlikimas sutartyje apibrėžtas nebuvo.

„Yra akivaizdžių pavyzdžių, kad negalime mokėti iš anksto, nes įmonės bankrutuoja, tada lieka užsakovai ir be pinigų, ir be darbų,“ – situaciją komentavo mero patarėjas.

M. Citavičius teigė nesuprantantis, kokiu sutarties punktu yra remiamasi, kai prašoma pristatyti į objektą dalį medžiagų, kurios šiuo metu nebus naudojamos. Jo teigimu, taip daryti nėra logiška, nes stogo konstrukcijos yra medinės, negali būti „numestos ant sniego“, veikiamos drėgmės ir pan., jis klausė, kas bus atsakingas už šių konstrukcijų tinkamą laikymą ir saugumą.

Portalo žurnalistei pasiteiravus, ar stogo konstrukcijos yra nupirktos, M. Citavičius faktą patvirtino. Tiesa, į klausimą, kur jos yra sandėliuojamos ir ar Savivaldybės specialistai gali nuvykti jų apžiūrėti, atsakyti negalėjo.

 

Situacija Endriejave – liūdna

Viltys turėti modernius Kultūros namus endriejaviškiams dūžta. Nors dalinai Europos Sąjungos finansuojamo projekto (vertė 797,5 tūkst. eurų) sutartis buvo pasirašyta dar 2018 metų rugsėjį, o jos pabaiga numatyta 2021 metų rugpjūčio 21 d., miestelio centre nematyti naujo pastato kontūrų.

Problemos prasidėjo jau nuo pat pradžių – paaiškėjo, kad techniniame projekte, kurį atliko UAB „Progresyvūs projektai“, buvo neįvertinta daugybė dalykų, tad atlikus techninį darbo projektą teko iš esmės keisti sprendinius – pavyzdžiui, nebuvo galima statyti ant senų sienų, planuojamų gręžti polių ilgis, atlikus grunto tyrimus, pasikeitė nuo 3 iki 7 metrų. Tai lėmė ir papildomų išlaidų atsiradimą.

M. Citavičiaus teigimu, papildomiems darbams reikalinga suma išaugo iki 167 tūkst. eurų. Rangovas įsitikinęs, kad techniniame projekte remiamasi nepatikrintais duomenimis, sprendiniai prieštarauja esamai situacijai, o numatytų sprendinių įgyvendinimas kėlė grėsmę tiek rekonstruojamam pastatui, tiek jo naudotojui. Savivaldybė taip pat buvo užsakiusi statinio konstrukcijų dalinę ekspertizę, kurią atlikę UAB „Baltų būstas“ pateikė išvadas – statiniui ir jo elementams yra būdingi galimos avarinės būklės požymiai, būtina išardyti plytų mūro cokolį ir plytų mūro rūsio sienas iki betoninių rūsio sienų blokų.

„Labai ilgą laiką ten darbai nevyko dėl projektavimo, rangovo ir projektuotojo santykių, ten vyko ilga derinimo procedūra, dalį laiko ir buvome sustabdę darbų vykdymą, tuo metu tas garantas nebuvo aktualus. Kai pamatėme, kad darbo projektas eina į pabaigą ir galėtų rangovas tęsti darbus, bent jau konstrukcinė dalis galėtų būti baigta, tada paaiškėjo, kad garantas nėra pratęstas“, – situaciją aiškino A. Bogdanovas, atskleidęs, kad tai buvo pastebėta praėjusių metų pabaigoje.

Jis nurodė, kad daliniai mokėjimai rangovui, įskaitant ir už papildomus griovimo darbus, buvo atlikti – įmonei sumokėta 225 tūkst. eurų.

UAB „Išskirtinio būsto statyba“ vadovas atkreipė dėmesį, kad į Savivaldybę, prašydami pritarti ilgesnių pamatų polių įrengimui, remiantis darbo projektu ir geologinių tyrimų išvada, kreipėsi dar praėjusių metų liepos 20 d., tačiau jokio atsakymo ir patvirtinimo esą sulaukta nebuvo iki šiol.

 

Endriejavo kultūros namų modernizacijos sutartis turėtų baigtis šių metų rugpjūtį, tačiau naujo pastato dar net nematyti.

 

„Nuo liepos 20 d. neturime jokių sprendimų. Darbai vis sustabdomi, prašome pratęsti sutartį, sako negalima, nes maksimaliai 3 metai. Ką mums daryti? Kas už viską atsakingas? Kodėl užsakovas nepriima sprendimų? Čia yra visiškas Direktoriaus neveikimas“, – kritiką Savivaldybei ir Administracijos vadovui žėrė M. Citavičius, paminėdamas ir faktą, kad liepos 20 d. užsakovas net neturėjo pasamdęs objekto techninę priežiūrą atliekančių specialistų, dėl to darbai nebūtų įmanomi.

Mero patarėjas J. Bardauskas informavo, kad sutartis yra sudaryta maksimaliam laikotarpiui, be galimybės pratęsti, o apie tai rangovui ją pasirašant buvo žinoma, todėl rizika turėjo būti įvertinta. Pasiteiravus, kodėl tiek ilgai nebuvo priimtas sprendimas dėl papildomų pamatų polių įrengimo darbų, mero patarėjas aiškino, kad specialistai turėjo įvertinti pateiktus skaičiavimus, visa procedūra užtruko: „Kai jau norėta priimti sprendimą dėl papildomų darbų, pamatyta, kad nepateiktas sutarties įvykdymo užtikrinimas.“

UAB „Išskirtinio būsto statyba“ direktorius atkreipė dėmesį, kad Savivaldybė nesiima jokių veiksmų dėl nekokybiškai atliko techninio projekto, kuris išaugino projekto sąmatą. Čia jis įžvelgia Administracijos vadovo sąsajas su projektavimo įmone UAB „Progresyvūs projektai“ – A. Bogdanovo įkurta UAB „Geosmart“, kurios direktoriumi jis buvo 2010–2016 metais, ne viename viešajame konkurse esą su Endriejavo kultūros centro modernizacijos techninį projektą atlikusia bendrove dalyvauja kaip partneriai.

„Apie metus laiko pradelsta, neskaitant, kad užsakovas nesumokėjo 69 dienas pinigų, nors 30 dienų numatyta sutartyje, ir, kai nesumoka, galima stabdyti. Kad būtų pakeitimai su stogu susiję, mes visas perdangas iki stogo galėtume daryti, o čia nuo pamatų polių, tad negalime pradėti darbų, automatiškai nieko negalime daryti tame objekte“, – keblią situaciją Endriejave apibūdino rangovo atstovas.

Jis teigė, kad įmonė, užsakovui leidus, dar galėtų spėti atlikti sienų mūrijimo, cokolių šiltinimo, fasadų šiltinimo ir apdailos, durų ir langų keitimo darbus.

Šiuo metu Savivaldybė laukia prašomų dokumentų iš rangovo, taip pat tikisi, kad į objektą bus atvežtos ir stogo konstrukcijos.

Paklausus, koks terminas yra duotas rangovui, A. Bogdanovas, patikino, kad nenori užtęsti sutarties iki jos pabaigos: „Tikrai nereikės laukti iki rugpjūčio pabaigos, tarsimės anksčiau.“

 

UAB „Išskirtinio būsto statyba" projektai Klaipėdos rajone stringa.

 

Trūksta bendradarbiavimo

Gobergiškės darželio rekonstrukciją vykdančios įmonės direktorius įžvelgė Savivaldybės nenorą bendradarbiauti, esą rangovas jau vien šiais metais kreipėsi į užsakovą 9 raštais, prašydamas pateikti reikalingus atsakymus ir sprendimus dėl projekto netikslumų, tačiau visų atsakymų negauna ir negali sklandžiai planuoti savo darbų eigos.

„Atitinkamai lėtėja darbų atlikimo tempai objekte, ilgėja darbų atlikimo terminas. <...> Susidaro paradoksali situacija – rangovas negali atlikti, o atlikęs aktuoti dalies objekto darbų, nes užsakovas nepateikia reikalingų atsakymų ar suderinimų, tačiau užsakovo yra spaudžiamas pateikti sutarties garantą, nepratęsiant darbų terminų. Šiuo visiems sunkiu COVID-19 pandemijos laikotarpiu visi statybos dalyviai turėtų bendradarbiauti ir visais įmanomais būdais padėti vieni kitiems, kad šis Dauparų bendruomenei ypač svarbus objektas būtų įgyvendintas kaip galima greičiau ir nesivadovauti asmeninėmis ambicijomis, prisidengiant sutarties formalumais,“ – įmonės poziciją dėstė M. Citavičius.

Jo teigimu, dėl susidariusios situacijos darželio projekte kalti ir projektuotojai, palikę klaidų, ir atsakymų į klausimus nepateikianti Savivaldybė. Įmonės vadovo teigimu, visos suinteresuotos šalys dirbo, kad darželis būtų pabaigtas, jau viduje vyko glaistymas ir dažymas, lauke dėl šalčio darbų nebuvo galima atlikti.

Objekto sutarties kaina – 649 tūkst. eurų, darbų atlikta už 342 tūkst. eurų.

Anot M. Citavičiaus, nors likusi suma dar atrodo didelė, tačiau didžioji dalis lėšų keliautų perkamiems įrengimams, medžiagoms – šildymo, vėdinimo sistemoms, durims. Vadovo manymu, likusiems darbams tenkanti suma būtų 40–50 tūkst. eurų ir jie būtų pasiryžę baigti darbus.

„Dauparuose mes galėtume judėti, dirbome partizaniniu būdu – t. y. derinami dalykai su užsakovu, su technine priežiūra ir tada užsakovas „kariauja“ su projektuotojais. Mes padarome, dokumentaliai viskas sutvarkoma“, – darželio rekonstrukcijos atlikimo specifiką apibūdino pašnekovas.

M. Citavičiaus manymu, užsakovas negalės reikalauti draudimo išmokos, nes pati Savivaldybė leido toliau tęsti darbus. Visgi, įmonės vadovas atviras – jeigu būtų nutraukta sutartis, planuojama kreiptis į teismą, mat Savivaldybė žada įmonę įtraukti į nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Teisminiai procesai vilkintų situaciją dėl šių rajono objektų greičiausiai dar ne vienerius metus.

 

Endriejavo kultūros namų ir Gobergiškės darželio objektai – redakcijos nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,