Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ekspertai nusprendė: siūlys tęsti karantiną, atsisakyti kaukių dėvėjimo lauke

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Po pirmadienio vakarą įvykusio susitikimo, antradienį surengtoje spaudos konferencijoje Vyriausybės Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos nariai teigė, jog ministrų kabinetui bus siūloma atsisakyti kaukių dėvėjimo lauke, bet uždarose patalpose turėtų būti dėvimos tik medicininės kaukės ar respiratoriai. Taip pat pranešta, kad karantiną ekspertai siūlo pratęsti.

 

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sveikatos vadybos katedros profesorius Mindaugas Stankūnas spaudos konferencijoje teigė, jog ekspertai apsisprendė ir Vyriausybei siūlo atsisakyti kaukių dėvėjimo lauke.

„Vakar vyko diskusijos būtent dėl vieno Vyriausybės nutarimo, kuris šiuo metu reglamentuoja mūsų karantiną. Jis susijęs su kaukių dėvėjimu. Mes peržvelgėme naujausią mokslinę literatūrą, rekomendacijas, įvertinę epidemiologinę situaciją Lietuvoje, manome, kad būtų galima peržiūrėti kaukių dėvėjimą. Siūlome, kad būtų pakeistas jų reglamentavimas dėl dėvėjimo lauke. Palikti tokią formuluotę, kad kaukės turi būti dėvimos atvirose erdvėse tik tada, kai šalia, 2 metrų atstumu, yra kiti asmenys. Tai netaikoma šeimoms asmenims. Jeigu galvojama, kad nepavyks išlaikyti 2 metrų atstumo atvirose erdvėje, siūloma dėvėti kaukes“, – sakė jis.

Taip pat rekomenduojama atsisakyti medvilninių kaukių, skydelių, turėtų būti dėvimos medicininės kaukės arba respiratoriai.

„Taip pat mes rekomenduojame, kad turėtų būti atsisakoma visų kitų veido kaukių pakaitalų: skarelių, skydelių. Ir turėtų būti dėvimos medicininės kaukės arba respiratoriai“, – sakė LSMU atstovas.

Paprašytas patikslinti, M. Stankūnas teigė, kad tam tikrais atvejais, teikiant asmens paslaugas, kurios trunka ilgą laiką, turėtų būti naudojami būtent respiratoriai.

„Bet kol kas detalaus atsakymo negaliu pateikti, vyksta diskusija. Vakar ji prasidėjo, kur ir kada. Ekspertai priėjo išvados, kad reikia gilesnių studijų, pasitarimo su kitais ekspertais, tada būtų prieita prie išgrynintos ir subrandintos minties“, – sakė jis.

M. Stankūnas teigė, jog atsakymai į šiuos klausimus turėtų būti pateikiami artimiausiomis savaitėmis.

 

Ekspertai karantiną siūlo pratęsti

Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas spaudos konferencijoje teigė, kad ekspertai pritaria karantino pratęsimui.

„Visa ekspertų taryba vienbalsiai pritarė, kad karantinas kaip priemonė turi būti pratęsta. Tai, kad pats atvejų skaičius nustatomas pasiekė tokį lygį, kad jis nebekrenta, net tam tikras pakilimas matosi. Tai tikrai nėra ta vadinama trečioji banga, kas buvo ištransliuota, tačiau tai kelia nerimą. Hospitalizacijų kiekis per dieną nėra sumažėjęs, kaip norėtųsi“, – sakė V. Grigas.

„Vyriausybė svarstys ir priims mūsų pasiūlymą, jį tęsti arba ne“, – sakė Molėtų ligoninės direktorius.

Jis teigė, kad karantiną bus siūloma pratęsti ne vienai savaitei, o ilgesniam laiko tarpui, bet tai palikta Vyriausybei apsispręsti.

Paklaustas, kokiomis sąlygomis žadama karantiną pratęsti, V. Grigas kalbėjo, jog tai nebūtinai bus sąlygų griežtinimas.

„Mes bendrai kalbame apie sąvoką karantinas. Bet kiekvieną savaitę ekspertų grupė tariasi, kurios sritis galima palengvinti. Natūralu, kad tas paskelbimas karantino pratęsimo nėra sąlygų griežtinimas. Nes jei mes paleistume visiškai laisvai, įsivaizduokite, kas būtų – viskas atsipalaiduotų vienu metu“, – kalbėjo Molėtų ligoninės direktorius V. Grigas.

Dėl visų šių pasiūlymų Vyriausybė apsispręs trečiadienį posėdyje.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,