Logo
 Spausdinti šį puslapį

A. Bilotaitė: matant dabartinius skaičius ir mutacijas, jokie atlaisvinimai nebesvarstomi

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
A. Bilotaitė. Vidaus reikalų ministerijos nuotr. A. Bilotaitė. Vidaus reikalų ministerijos nuotr.

Pirmadienį Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (VESK) aptarė naujausią epidemiologinę situaciją šalyje, svarstyti ir tolesni pandemijos valdymo veiksmai. Kaip po posėdžio žurnalistus spaudos konferencijoje informavo vidaus reikalų ministrė, VESK pirmininkė Agnė Bilotaitė, epidemiologinė situacija šalyje nėra gera, neramina ir testavimo apimtys.

 

„Šiandien mūsų posėdyje aptarėme, kaip mums sekasi darbuotis ir kovoti su šia pandemija. Šiaip situacija, žvelgiant bendrai, ji nėra gerėjanti, jau kuris laikas požymių, kad skaičiai būtų geri nėra. Bet žvelgiant į Europos Sąjungos (ES) kontekstą, Lietuvoje susirgimų skaičius yra mažesnis nei ES. Gera žinia, kad mirčių skaičius mažėja. Bet kitas dalykas, kuris kelia nerimą – testavimo apimčių dydis, jis netenkina“, – sakė ministrė.

Būtent todėl posėdyje buvo pasiūlyta sudaryti ekspertų formatą, kad būtų parengtas testavimo apimčių didinimo planas. Jis turėtų būti parengtas iki penktadienio.

Kaip rašoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime spaudai, anot Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) būtina testuoti žmones grįžtančius į darbus.

Vasario 25 d. Operacijos vadovo sprendimu buvo išplėstas galinčių tirtis profilaktiškai dėl COVID–19 sąrašas, į jį pateko visi socialiniai darbuotojai, pedagogai ir dėstytojai, pareigūnai, kultūros atstovai, taip pat, dėl koronaviruso profilaktiškai galės tirtis asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai bei jose dirbantys studentai ir savanoriai bei visi socialines paslaugas teikiantys asmenys.

Greičiau tirtis galės ir pareigūnai: pasieniečiai, policininkai, ugniagesiai gelbėtojai, viešojo saugumo, Finansinių nusikaltimų tyrimų ir Specialiųjų tyrimų tarnybų, Muitinės, Valstybės saugumo departamento pareigūnai, turintys tiesioginį kontaktą su žmonėmis. Taip pat dirbantys įkalinimo įstaigose bei jų ligoninėje, strategiškai svarbių įmonių darbuotojai.

Posėdyje kalbėta ir apie vairavimo egzaminų „Regitroje“ atnaujinimą.

„Šiandien mes aptarėme situaciją, kuri yra susijusi su „Regitros“ egzaminų organizavimu. Pasižiūrėjome, kaip mes esame pasiruošę, jei būtų galima egzaminus organizuoti, matome, kad visi saugumo dalykai gali būti užtikrinti. Bet sprendimą leisti ar neleisti priims Vyriausybė“, – sakė A. Bilotaitė.

 

Karantino švelninimai šiuo metu nesvarstomi

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė spaudos konferencijoje teigė, kad šiuo metu nėra svarstomi jokie karantino atlaisvinimai.

„Šiuo metu tikrai nėra svarstomi siūlymai dėl atlaisvinimų, nes situacija nėra tokia, kad mes galėtume galvoti apie atlaisvinimus. Matome skaičius, matome ateinančias mutacijas, kad testavimo apimtys nėra pakankamos. Kol neturėsime geresnių rodiklių, tol ir nebus dedami ant stalo svarstymai“, – sakė ministrė.

 

Svyravimai nežymūs

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė teigė, kad Lietuvoje sergamumas yra mažesnis nei bendras ES vidurkis.

„Lietuva pagal sergamumo rodiklis šiuo metu yra mažesnis nei vidutinis ES šalių rodiklis. Šiuo metu Lietuva pagal sergamumo rodiklį yra 15 vietoje. Tačiau atkreiptinas dėmesys, kad ir ES net 12 šalių yra didėjančios sergamumo tendencijos“, – sakė spaudos konferencijoje dalyvavusi L. Ašoklienė.

„Visose ES šalyse nustatyta ir britiškoji mutacija, tik skiriasi jos paplitimas. Tik 3 ES šalys atlieka pakankamos apimties seknevavimo tyrimus, tai yra atlieka daugiau kaip 10 procentų sekvenavimo tyrimų nuo visų tyrimų“, – sakė L. Ašoklienė.

„Mūsų epidemiologinė kreivė lyg ir sustojo kilti. Turime šiek tiek didėjantį sergamumo rodiklį“, – dabartinę situaciją šalyje įvertino vyriausioji šalies epidemiologė.

Šiek tiek padidėjusi ir teigiamų tyrimų dalis, sakė ji.

„Tie svyravimai yra nežymūs, bet į ką labiausiai reikia atkreipti dėmesį, tai mes matome, kad paskutinę savaitę daugėja savivaldybių, kuriose sergamumo rodiklis didėja. Jų skaičius šiandien siekia apie 30. (…) Situacija savivaldybėse yra nevienoda“, – teigė epidemiologė.

„Mirtingumo rodiklis mažėja, tačiau labai akivaizdžiai matome, kad šis rodiklis mažėja“, – gerą žinią pristatė L. Ašoklienė.

Ji teigė, kad praėjusią savaitę buvo registruota 31 įvežtinis koronaviruso atvejis.

„6 atvejai iš Vokietijos, 6 iš Švedijos, trys iš Jungtinės Karalystės. Yra ir tokių egzotinių krypčių kaip Jungtiniai Arabų Emyratai, Maldyvai. Tai toks atsivėrusios turistinės kryptys. Į tai norisi atkreipti dėmesį“, – sakė epidemiologė.

Vyriausioji šalies epidemiologė teigė, kad šiuo metu dar per anksti kalbėti apie aiškias atvejų augimo priežastis. Didėja gyventojų mobilumas, bet nerimą kelia ir koronaviruso atmainos.

„Kas labiausiai kelia nerimą, ar tas sergamumo sustojimas ir mūsų epidemiologinė situacija, kiek ji gali būti susijusi su mutacijomis, kurios, panašu, Lietuvoje yra jau paplitusios. Tiesa, yra nustatyta tik britiška mutacija, bet jos plitimas žymiai greitesnis“, – sakė L. Ašoklienė.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,