Logo
 Spausdinti šį puslapį

Senjorų skiepijimas rajone: be trikdžių ir su pozityviu nusiteikimu (video)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Skiepijimo procesas Gargžduose vyksta sklandžiai. mano-gargzdai.lt koliažas Skiepijimo procesas Gargžduose vyksta sklandžiai. mano-gargzdai.lt koliažas

Klaipėdos rajone šiuo metu tęsiasi 65 metų ir vyresnių gyventojų skiepijimas nuo koronaviruso. Praėjusią savaitę jis vyko Slengiuose, Endriejave, Priekulėje, Dituvoje ir Plikiuose, o vakar ir šiandien – ir Gargždų kultūros centre. Kaip sekasi vakcinavimo procesas spaudos konferencijoje pasakojo Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus vedėja, Savivaldybės gydytoja Laima Kaveckienė ir skiepijimo rajone koordinatorė Miglė Mikalauskaitė.

 

Vakcinos rinktis nėra galimybės

Klaipėdos rajone vyresni gyventojai skiepijami jau nuo praėjusios savaitės, Gargžduose – tik nuo vakar. Specialistės atviravo, kad atsisakančiųjų skiepytis netrūksta, tačiau tikimasi paskiepyti bent 70 proc. šios visuomenės grupės atstovų. Rajone jų skaičiuojama apie 9 tūkst.

L. Kaveckienė informavo, kad pirmiausia vakcinuotis buvo kviečiami vyriausi gyventojai – 80-ies ir vyresni, toliau kviečiamos vis jaunesnės senjorų grupės. Nesulaukę skambučio neturėtų nerimauti, nes registracija vis dar tęsiama. Anot specialistės, Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC) netrukus prisijungs prie sistemos, kur vyresni nei 65 metų gyventojai patys galės registruotis skiepui, nereikės laukti šeimos gydytojo kvietimo.

„Norėčiau pabrėžti, kad žmonės, kurie patys neturi galimybės atvykti į vakcinavimo vietą savo transportu, gali apie tai informuoti paskambinusią slaugytoją ir Savivaldybė suorganizuos pavėžėjimą, o neįgalieji gali naudotis socialinio taksi paslauga“, – dėstė Savivaldybės gydytoja.

Pasak Savivaldybės atstovės, Gargždų PSPC jau pradės sudarinėti sąrašus norinčiųjų skiepytis namie.

„Šią savaitę esame gavę 300 „Moderna“ vakcinos, 400 „AstraZeneca“ ir apie 300 „BioNTech & Pfizer“. Tai visos vakcinos, esančios Europoje, yra ir pas mus rajone. Jos iš esmės nelabai kuo skiriasi, tik laikymo sąlygomis. Visos vakcinos yra saugios ir veiksmingos“, – teigė M. Mikalauskaitė.

Anot L. Kaveckienės, gyventojai kol kas turi galimybę rinktis, ar jie apskritai skiepysis ar ne, o konkrečios vakcinos pasiūlyti galimybės nėra.

„Mes, kaip ir daugelis savivaldybių, atsisakėme iš anksto skelbti, kokia vakcina bus skiepijama, nes šis procesas nėra valdomas Savivaldybės. Kai atveža, tik tada sužinome, kokią vakciną, – kalbėjo L. Kaveckienė. – „BioNTech & Pfizer“ vakcinai yra labai aiškūs reikalavimai dėl šalčio, kai ją gauname, turime per 5 dienas išnaudoti. Pasiskaičiavę pagal norinčių skiepytis gyventojų skaičių, siunčiame į tą punktą, kur tikrai galėsime per tą laikotarpį išnaudoti.“

 

Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus vedėja, Savivaldybės gydytoja Laima Kaveckienė ir skiepijimo rajone koordinatorė Miglė Mikalauskaitė. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Klaipėdos rajone išnaudojamos visos gautos vakcinos

Savivaldybės gydytoja nurodė, kad viename punkte vienu metu neskiepijama su keliomis vakcinomis, siekiant išvengti klaidų ir pan.

„Kiekvienas asmuo turėtų pasitarti su savo šeimos gydytoju, ar jis gali apskritai skiepytis. Jei po vakcinacijos atsirado koks šalutinis poveikis, informuoti reikia irgi šeimos gydytoją. Nepageidaujama reakcija skaitoma tik tada, kai yra stipri alerginė. Jei pakyla temperatūra, skauda galvą ar krečia šaltis – tai normali organizmo reakcija, bet ir apie ją galima pranešti. Žmonės dažnai galvoja, kad taip neturėtų būti, bet kita vertus, reiktų pagalvoti, jei nuo vakcinos taip sureagavo organizmas, kas būtų susirgus?“ – apie galimas nepageidaujamas reakcijas kalbėjo L. Kaveckienė, pridurdama, kad informacijos apie tai Savivaldybė nerenka.

Lyginant statistinius pasiskiepijusių duomenis, pasak L. Kaveckienės, Klaipėdos rajone procentas panašus kaip ir Lietuvoje: „Jei šalyje pirma doze pasiskiepijo 5,87 proc. rajone – 4,31 proc. Antra doze Lietuvoje paskiepyti 2,62 proc., Klaipėdos rajone – 2 proc. Kitose savivaldybėse būna, kad kaupiasi vakcinos, o mes kiek gauname, tiek sunaudojame.“

M. Mikalauskaitė minėjo, kad jau skaičiuojama, kiek Klaipėdos rajone būtų galima per dieną paskiepyti asmenų prasidėjus masiniam vakcinavimui: „Yra įmanoma, kad per dieną vakcinuotume 1 tūkst. gyventojų, tai per savaitę – 5 tūkst. Kol kas nėra poreikio dirbti taip intensyviai, nes vakcinos tiek negauname.“

 

Vakcinavimo komanda Gargždų kultūros centre. V. Šleiniūtės nuotr.

 

Kultūros centre eilės nesusidaro

Šiandien atvykusieji skiepytis į Gargždų kultūros centrą neturėjo stovėti eilėse – procesas vyko sklandžiai. Pasak L. Kaveckienės, pedagogų vakcinacija buvo geras „spyris“ tobulinti procesą: „Skiepijant sveikatos priežiūros specialistus nesklandumų nekilo. Pasimokę su švietimo atstovais, išplėtėme skiepijančiųjų komandas ir paskyrėme srautus valdantį koordinatorių. Kiekvieną savaitę su skiepijimui besiruošiančiomis komandomis aptariame veiksmus, kas buvo ne taip ir ką reikia tobulinti. Su vyresnio amžiaus asmenimis kol kas nesusipratimų nekilo.“

M. Mikalauskaitė nurodė, kad vieną vakcinuoti galinčių asmenų komandą sudaro du slaugos specialistai ir vienas koordinatorius: „Prie vieno skiepijamo asmens dirba 3 asmenys.“

Skiepijimo rajone koordinatorė pasidžiaugė, kad į vakcinavimo procesą įsitraukė ir valstybinių, ir privačių asmens sveikatos priežiūros įstaigų specialistai: „Vieningai visi organizuojame procesą, nebežiūrėdami nei darbo valandų, nei ar apmokama, ar ne.“

Gargždų kultūros centre kalbinti senjorai džiaugėsi galimybe pasiskiepyti, dauguma jų sako nė nedvejoję.

„Atėjome kaip į šventę“, „Jeigu nori gyventi, pasiskiepyk“, – tokių nuomonių buvo pašnekovai.

Jie visi po skiepo tikino besijaučiantys gerai, o dūrio net nepajuto, taip pat gyrė ir užtikrinamą tvarką vakcinacijos vietoje: eilėse laukti neteko, džiugino malonus aptarnavimas, išlaikyti ir kiti saugumo reikalavimai.

 

Kultūros centre eilės nesusidarė. V. Šleiniūtės nuotr.

 

Savivaldybė siekia, kad skiepijimo procesas būtų kuo sklandesnis ir aiškesnis kiekvienam senjorui.

Viskas vyks taip:

  •    individualiai telefonu su kiekvienu asmeniu susisieks jų šeimos gydytojų slaugytojos.
  •    jei asmuo pageidaus skiepo, slaugytoja jį užregistruos ir suderins procedūros laiką bei vietą.
  •    neturintiems galimybės atvykti į skiepijimo vietą, slaugytojos turi informuoti, kad galima pavėžėjimo paslauga. Jei jos to nepadarys, asmuo pats gali to paprašyti. Pavėžėjimu pasirūpins Klaipėdos rajono savivaldybė.

O jei nesate registruoti prie Klaipėdos rajono gydymo įstaigos, tačiau priklausote 65+ amžiaus grupei ir gyvenate rajone, jums reikėtų kreiptis į Visuomenės sveikatos biuro konsultantes. Jos perduos jūsų duomenis artimiausiam skiepijimo centrui ir tuomet atsakingas asmuo iš skiepijimo vietos susisieks ir nurodys, kada turite atvykti.

Neįgaliuosius skiepytis nemokamai veža „Socialinis taksi“. Žmonės su negalia kelionei gali registruotis interneto tinklapyje www.socialinistaksi.lt arba paskambinę telefonu +370 687 44 001.

Asmenys, kurie negali judėti, yra gulintys, bus skiepijami savo namuose.

Visuomenės sveikatos biuro konsultančių kontaktai: Rima Leonauskienė (tel. 8 655 15 848) ir Irma Karpavičė (tel. 8 655 14 095).

Daugiau informacijos apie vakcinas, skiepijimo grafiką bei atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimas rasite čia https://koronavirusas.klaipedos-r.lt/vakcinavimas/.

Iš viso Klaipėdos rajone, Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pirma vakcinos doze paskiepyti 2 937 asmenys, antrąja – 1 297.

 

Vakcinavimo grafikas

 

Agotos Rimkuvienės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,