Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pajamų deklaravimas prasidėjo: ką šiemet būtina žinoti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
© DELFI / Orestas Gurevičius © DELFI / Orestas Gurevičius

Valstybinė mokesčių inspekcija šiemet anksčiau paskelbė pajamų deklaravimo startą – į preliminariąsias deklaracijas įtraukta didžioji dalis duomenų ir jau galima teikti deklaracijas. Deklaravimas trunka iki gegužės 3 dienos – po šios datos nesumokėjusiems mokesčių bus pradedami skaičiuoti delspinigiai.

 

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) yra suformavusi 2,3 milijono preliminarių deklaracijų, pagal surinktus duomenis, kokių pajamų ar išlaidų pernai patyrė gyventojai. Maždaug 1,7 mln. gyventojų pakaks deklaracijas patvirtinti.

„Šiemet deklaravimas ankstyvas kaip niekada ir šiandien kovo 3 dieną mūsų gyventojams deklaracijos sukelti duomenys, na todėl ir sakome, kad tai yra ta diena“, – sako VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Pernai deklaravimas prasidėjo balandžio 15 dieną. Pernai 86 proc. asmenų deklaracijas pateikė patys ir 71 proc. asmenų įvertino deklaravimo sistemą kaip puikią.

„Šiais metais deklaruojame nuotoliniu būdu, tokia yra ta situacija. Kodėl taip darom? Jau metų metai mes artėjam prie 100 proc. elektroniniu būdu pateiktų deklaracijų. Pernai vos keli šimtai deklaracijų buvo pateiktos popierinės“, – sako VMI atstovė.

Pernai 99,92 proc. deklaracijų pateikta elektroniniu būdu. Iki trečiadienio daugiau nei du šimtai tūkstančių asmenų pajamas jau buvo deklaravę, kadangi duomenys į EDS sistemą keliami nuo pat sausio 1-osios.

Deklaravimas truks iki gegužės 3 dienos – ši data aktuali tiems, kurie turi mokesčių nepriemokų, kadangi po šios datos pradedamos skaičiuoti palūkanos.

Norintieji susigrąžinti pajamų mokesčio permoką, tą gali padaryti už 5 praėjusius metus, deklaruodami atitinkamų metų pajamas.

Liepos 31 diena yra terminas, iki kurios VMI grąžina mokesčių permokas. Jei deklaracijos pateikiamos vėliau, VMI pinigus grąžina per tris mėnesius, informavo SAliukonytė-Šnirienė.

 

Kas turi deklaruoti?

Pati aibė deklaruojančiųjų nesikeičia. VMI atkreipia, kad privaloma deklaruoti pajamas vykdžiusiems individualią veiklą, pardavusiems turto, gavus palūkanų daugiau nei už 500 eurų ir panašiais atvejais. 91 proc. gyventojų pernai pajamas deklaravo laiku.

„Deklaruodami tiek individualią veiklą vykdantys žmonės, tiek kitas pajamas turintys, žinoma, turi sumokėti gyventojų pajamų mokestį“, – sako VMI atstovė.

Už 2019 m. 355 tūkst. gyventojų deklaravo mokėtiną 192 mln. GPM sumą – vidutiniškai po 541 eurą. Palyginimui, prieš metus 402 tūkst. gyventojų deklaravo 178 mln. eurų mokėtiną GPM, arba po 443 eurus. 848 tūkst. gyventojų pernai lėšas susigrąžino – už 2019 m. deklaruota 185 milijonų eurų GPM permokos suma.

Vidutiniškai šiems gyventojams sugrįžo po 218 eurų, praėjusią savaitę skelbė VMI.

 

Dažniausia klaida – nenurodyti pajamų

VMI pastebi, kad kartais gyventojams tenka tikslinti pateiktas deklaracijas.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos yra šios: deklaruojamos ne visos pajamos iš individualios veiklos; gyventojai pamiršta deklaruoti nekilnojamojo turto nuomos pajamas gautas už išnuomotą butą, namą ar žemę; deklaruojamos įmokas už studijas, nors jas jau yra deklaravęs kitas šeimos narys; deklaruojamos gyvybės draudimo išlaidos, kai naudos gavėjais yra pilnamečiai vaikai, anūkai ar kiti asmenys.

Deklaruoti gali tik įmokų mokėtojai ir kai naudos gavėjai yra patys įmokų mokėtojai arba jų sutuoktiniai, arba jų nepilnamečiai vaikai (įvaikiai, globotiniai); gyvybės draudimo išmokas gyventojai deklaruoja prie neapmokestinamųjų pajamų, nors jos dažnais atvejais yra apmokestinamos ir kt.; gyventojai deklaruoja išlaidas ne tik už suteiktas automobilio, būsto remonto paslaugas, bet ir už prekes.

 

Šimtai tūkstančių gyventojų naudojasi lengvatomis

VMI duomenys rodo, kad daug gyventojų naudojosi lengvatomis. Pernai, deklaruojant pajamas už 2019 m., pati populiariausia lengvata – už gyvybės draudimo įmokas, ja naudojosi 273 tūkst. gyventojų. 52,8 tūkst. gyventojų naudojosi galimybe susigrąžinti sumokėtų būsto kredito palūkanų dalį.

Kita populiari lengvata – susigrąžinti GPM už studijų įmokas, čia 45,7 tūkst. gyventojų susigrąžino sumokėto pajamų mokesčio.

Pernai atsirado galimybė susigrąžinti GPM ir už automobilių remonto paslaugas (naudojosi 14,4 tūkst.), už pastatų remonto paslaugas, (7 tūkst. gyventojų) ir už auklių paslaugas (377 gyventojai).

 

Naujovės – papildomos funkcijos

VMI šiemet įdiegė ir dar keltina įdiegti papildomų naujų funkcijų į EDS. Pranešimus apie išlaidas dabar galima teikti pagal įdiegtą vedlį.

„Šiuo principu šiais metais gyventojams pristatėme naują pranešimo apie išlaidas pildymo vedlį, kurio dėka gyventojai iki vasario 15 d. teikė pranešimus apie išlaidas (PRC912) už jiems 2020 m. suteiktas būsto, automobilio remonto ar nepilnamečių vaikų priežiūros paslaugas. Pranešimo apie išlaidas vedlys taip pat veikia klausimų – atsakymu principu, o pateikti duomenys bus perkelti į Pajamų mokesčio deklaracijas, todėl papildomai jų suvesti deklaruojant pajamas nebereikės“, – paaiškina S. Aliukonytė-Šnirienė.

EDS funkcionalumas buvo patobulintas ir yra sukurta papildoma skiltis „Ataskaitos“ – joje yra galimybė naudotis ataskaitomis, kurios padės buhalteriams, įmonių vadovams atrasti netikslumus, peržiūrėti mėnesinius ar metinius duomenis. Pateiktų deklaracijų ir failų ataskaita skirta peržiūrėti pateiktų deklaracijų ir deklaracijų failų sąrašus.

Artimiausiu metu VMI ketina įdiegti ir daugiau papildomų funkcijų. Tarp jų – nepateiktų ir nepatikslintų deklaracijų ataskaita, kur gyventojai galės peržiūrėti privalomas, bet nepateiktas ar nepatikslintas, klaidingas deklaracijas. Buhalteriai gaus ilgai lauktą galimybę eksportuoti pažymos kortelę apie pajamas ir išlaidas „Excel“ formatu Panaikintas apribojimas dėl lengvatos taikymo tik už pirmąją aukštojo mokslo kvalifikaciją ar pirmąją profesinę kvalifikaciją.

Mokesčio lengvata bus taikoma, neatsižvelgiant į tai, už kelintas studijas ar profesinį mokymą gyventojas sumokėjo. Šia lengvata studijuojantys galės pasinaudoti jau nuo šių metų užpildę pajamų deklaraciją už 2020 m.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,