Logo
 Spausdinti šį puslapį

S. Karbauskas metė kaltinimus merui, šis ketina kreiptis į teisėsaugą dėl šmeižto

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Socialiniuose tinkluose susirėmė Sigitas Karbauskas ir Bronius Markauskas. Panašu, kad draugiški santykiai peraugo į konfliktą.  Klaipėdos r. sav. nuotr. Socialiniuose tinkluose susirėmė Sigitas Karbauskas ir Bronius Markauskas. Panašu, kad draugiški santykiai peraugo į konfliktą. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Kovo 4-ąją Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys, esantis opozicijoje, Sigitas Karbauskas viešai socialiniame tinkle metė kaltinimus merui Broniui Markauskui ir siūlė ištirti, ar jis nepažeidė moralės ir aukščiausių etikos standartų, keliamų politikui. Meras tą patį vakarą socialiniame tinkle S. Karbausko pasisakymus išvadino melu ir faktų iškraipymu ir dėl šmeižto žada kreiptis į teisėsaugą.

 

Įtarimai – dėl mero mamos įsigyto sklypo

S. Karbausko nuomone, B. Markauskas, būdamas žemės ūkio ministru, ir vėliau, dirbdamas Klaipėdos rajono meru, galimai rūpinosi savo beveik 90 metų mamos nuosavybės reikalais ir investicijomis – visuomenės sąskaita, į teritoriją šalia šios nuosavybės. Anot politiko, kai meras B. Markauskas dirbo ministru, jo mama iš Žemės ūkio ministerijai pavaldžios Nacionalinės žemės ūkio tarnybos 2017 metais pusvelčiui nusipirko žemės sklypą Purmalių kaime, Sendvario seniūnijoje, Klaipėdos rajone.

„Keista, apie tai viešai paklausus mero Tarybos posėdyje, jis pripažino, kad žemė buvo nupirkta po esą buvusios veršidės pastatais, o jo mama veršidę buvo gavusi dar 1992-aisiais, kaip pajų, uždarant kolūkį. Per posėdį meras žadėjo pateikti daugiau informacijos apie šį sklypą viešai. Per savaitę jokios žinios viešoje erdvėje nemačiau.

Palyginęs iš piliečio gautą informaciją apie galimai neetišką mero veikimą savo ir savo šeimos naudai, mero pasisakymą Tarybos posėdyje ir viešai prieinamus duomenis, Aukščiausiojo teismo išaiškinimą, kas ir kada gali įsigyti žemę iš valstybės, matau, kad čia galimai ne tik politiko etika pažeista.

Cituoju: „Lietuvos aukščiausiasis teismas, (...) yra akcentavęs, kad asmens teisė lengvatine tvarka nuomoti ar pirkti valstybinės žemės sklypą grindžiama jos realiu naudojimu atitinkamam tikslui – turimiems statiniams ar įrenginiams eksploatuoti. (...) formuojant pastatais užstatytą sklypą negali būti nukrypta nuo esminės sąlygos – faktinio jo naudojimo su pastatu susijusioms reikmėms“, – feisbuke dėsto opozicijos atstovas.

Meras savo socialiniame tinkle rašo: „Visuomet pro ausis praleisdavau Sigito tiradas Tarybos posėdžiuose ar spaudoje. Tačiau šį kartą negaliu tylėti. Šį kartą peržengtos ribos. Paliestas ne aš, o mano mama, kuri man, kaip ir turbūt kiekvienam, yra brangiausias žmogus. Ir viskas dėl turto, kurį mama įsigijo dar prieš gerus tris dešimtmečius. 1992 metais mama už ilgametį darbą Tauralaukio daržininkystės ūkyje gavo taip vadinamus „investicinius čekius“. Tokius čekius tuomet dalino daugumai žmonių ir už juos buvo galima įsigyti valstybės privatizuojamų pastatų. Mama šiuos čekius panaudojo pirkti statiniui Purmaliuose. Tuomet ji įsigijo pastatą, bet ne žemę. Vėliau mama nusprendė pirkti ir sklypą prie šio pastato. Visos procedūros prasidėjo 2014 metais. Už 0,3 ha sklypą ji sumokėjo beveik 8 tūkst. eurų, tiek, kiek tuo metu šį sklypą vertino Nacionalinė žemės tarnyba. Tačiau S. Karbauskas viešai meta kaltinimus, kad šį sklypą mamos vardu nusipirkau aš. Tai jau melas. Be to, kaltina padarius kažkokį nebūtą nusikaltimą, neva sklypas įsigytas neteisėtai. Tai jau šmeižtas.“

 

S. Karbauskas: sklype netrukus prasidės kotedžų kvartalo statybos

Toliau S. Karbauskas dėsto, kad jam informaciją apie mero mamos vardu įsigytą žemės sklypą ir jame jau pradedamą statyti 12 kotedžų kvartalą perdavęs pilietis tikina, kad žemės įsigijimo metu veršidės tame sklype nebuvo likę nė pėdsako.

„Pernai, kai B. Markauskas jau dirbo Klaipėdos rajono meru, buvo pakeista devyniasdešimtmetės mero mamos iš valstybės įsigyto žemės ūkio paskirties sklypo naudojimo paskirtis – į vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritoriją. Kaip liudija dokumentai, pernai rugsėjo pabaigoje išduotas ir statybos leidimas 12 kotedžų kvartalo statybos pradžiai. Akivaizdu, kad įsigijus žemę iš valstybės, neva žemės ūkio poreikiams, veršiams laikyti, žemės ūkio veikla šiame sklype nebuvo vykdoma. Netrukus čia prasidės intensyvios statybos.

Klaipėdos priemiestyje, kraštiniame gyvenamųjų namų kvartalo sklype su vaizdu į Danės upę jau paklota dalis požeminių komunikacijų. Apie parduodamus kotedžus skelbia ir reklama prie posūkio į mero mamai priklausančio žemės sklypo gatvę“, – socialiniame tinkle dėsto Tarybos narys.

B. Markauskas, atsakydamas patvirtina, kad turto savininkė yra jo mama, tačiau jis neabejoja, kad sklypas buvo įsigytas teisėtai.

„Manau, kad teisėtai buvo pakeista ir jo paskirtis nepažeidžiant Klaipėdos rajono Bendrojo plano, kuris patvirtintas dar prieš dešimtmetį. Ir visiškas melas, kad ji buvo pakeista man būnant meru. Tai buvo padaryta dar 2018 metais, kai pats Sigitas Karbauskis buvo Administracijos direktoriumi. Jokie kotedžai tame sklype nėra statomi“, – kaltinimus atremia B. Markauskas.

 

Priekaištai ir dėl įrengto pylimo

Opozicijos atstovas įsitikinęs, kad neseniai ES lėšomis Purmaliuose paaukštintas pylimas ir kita nuo potvynių apsauganti infrastruktūra taip pat pakėlė ir mero mamai priklausančio sklypo vertę.

„Greičiausiai nebrangiai iš valstybės įsigytas žemės sklypas iki šių metų vasaros nebuvo toks vertingas. Tačiau, kai žinai teisingus mygtukus ir neturi sąžinės, kai galimai sieki asmeninės naudos valstybės sąskaita, paprastas sklypas gali tapti auksiniu. Mero mamos žemės sklypo vertę žaibiškai pakėlė Europos Sąjungos investicijos į Purmalių kaimo infrastruktūrą. O meras praėjusių metų gegužę žiniasklaidai gyrėsi esą visiems naudingomis investicijomis į pasenusius melioracijos tinklus ir polderių rekonstrukciją“, – dėsto S. Karbauskas. – Ko gero, mero nuomone, visuomenei ne taip svarbu žinoti, kad šios investicijos buvo naudingos ir jo mamai, kuri netikėtai nusprendė užsiimti žemės pirkimu, paskirties keitimu, kotedžų kvartalo projektavimu, statyba ir pardavimu? Ar vis dėl to meras statybomis užsiėmė? Ar jo buvęs patarėjas, mero mamos sklype. <...> ES lėšomis, Klaipėdos rajono savivaldybės rūpesčiu, už 225 tūkst. eurų rangovas Purmaliuose paaukštino per kilometrą ir šimtą metrų pylimo, perstatė vieną iš pralaidų, įrengė apsauginį vožtuvą. Projektas kainavo per 225 tūkst. eurų. Projekto įgyvendinimas neabejotinai pakėlė visos Purmalių gyvenvietės nekilnojamojo turto vertę, taip pat – ir mero mamos.“

Meras B. Markauskas, šiuos kaltinimus ir teiginius vadina absurdiškais.

„Absurdiškai skamba ir Sigito teiginiai neva buvo pakelta turto vertė dėl įrengto pylimo nuo potvynių ir man skirtų kaltinimų, kad aš būdamas žemės ūkio ministru pasirūpinau, jog šis pylimas atsirastų. Šis sklypas yra gerokai toliau nei užliejama teritorija. Ir taip, būdamas ministru raginau kreiptis į ES dėl lėšų. Tačiau tai dariau ne dėl sklypo, o dėl šimtų žmonių Purmaliuose, kurie 2017 pakilus vandeniui ir patvinus namams, patyrė milžiniškus nuostolius. Ir turime rezultatą – pylimą, kuris ateityje saugos nuo tokių potvynių mūsų gyventojus. O ką tuomet darė Sigitas Karbauskas? Jis gi buvo Klaipėdos rajono administracijos vadovas. Manau, kad nieko. Kaip visada“, – pykčio neslepia rajono vadovas.

 

Mano, kad statybomis rūpinasi VVG „Pajūrio kraštas“ konsultantas, buvęs patarėjas

S. Karbauskas teigia turįs liudijimą, kad visus reikalus dėl kotedžų statybos sprendžia Dalius Žilinskas. Pastarasis, anot jo, Klaipėdos rajono bendruomenėms pažįstamas iš laikų, kai VVG „Pajūrio kraštas“ pirmininkė Raimonda Damulienė rekomenduodavo ES projektų rašymo konsultantus bendruomenėms.

„Rekomenduodavo visada dvi D. Žilinsko vadovaujamas bendroves. Sako, abiejų bendrovių specialistės tais laikais dirbdavo viename kabinete. Būtent šios dvi įmonės parašė daugiausiai projektų už atlygį, kurie gavo ES finansavimą Klaipėdos rajone iš VVG „Pajūrio kraštas“ administruojamos „Leader+“ programos.Priminsiu, kad B. Markauskas yra buvęs VVG „Pajūrio kraštas“ valdybos pirmininku.Dalius Žilinskas nusekė B.  Markauską ir į Vilnių, tapo ŽŪM ministro patarėju, vėliau atsistatydino iš pareigų, kilius skandalui dėl B. Markausko mamos dirbamos žemės. Įdomu, kad ir dabar D. Žilinskas nuolat lankosi Savivaldybėje, užsuka į mero kabinetą“, – dalijasi savo informacija S. Karbauskas.

Meras savo atsakyme neslepia, buvo VVG „Pajūrio kraštas“ valdybos pirmininku.

„Ši informacija vieša ir per savo gyvenimą tikrai užėmiau nemažai atsakingų pareigų. Ar tai nusikaltimas? Ar tai priežastis mane kaltinti kažkokiais nebūtais dalykais? O kaip tada Utrių kalno slidinėjimo trasa? Jos įrengimas finansuotas iš tos pačios „Leader“ programos, kurią administruoja VVG „Pajūrio kraštas“. Slidinėjimo trasa Lapių bendruomenės projektas. Jai vadovauja Laima Karbauskienė, Sigito žmona, kuri yra ir VVG „Pajūrio kraštas“ narė. Irgi įdomūs sutapimai“, – sąsajas atskleidžia B. Markauskas.

„Kas ta tikroji politikos etika šių dienų Lietuvoje? Kritikuojančius mėginama užčiaupti nepalankiais, iš piršto laužtais Etikos komisijos sprendimais, o už mūsų pačių pinigus žiniasklaidoje vien teigiamai apdainuojami valdžios atstovai patyliukais tvarkosi savo reikaliukus? Tebūnie, būsiu pats neetiškiausias Klaipėdos rajono politikas, bet mane tokiais būdais užčiaupti, kaip pirštu uždengti kylančią saulę“, – galiausiai apibendrina Tarybos narys.

„Melas ir šmeižtas jau tapo Sigito Karbausko pagrindiniu įrankiu. Ilgai tylėjau, bet šį kartą – gana. Dėl šmeižto kreipsiuosi į teisėsaugą. Nes viena, kai juodina mane, kita – kai paliečiama mano devyniasdešimtmetė mama“, – būsimus veiksmus vardijo Klaipėdos rajono meras.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,