Logo
 Spausdinti šį puslapį

3 rajono mokyklos dalį pradinukų planuoja grąžinti į klases: „Minijoje“ prisijungti sutiko tik mažuma

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Agotos Rimkuvienės nuotr. Agotos Rimkuvienės nuotr.

Praėjusį penktadienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) pakvietė savivaldybes ir jų mokyklas įvertinti savo galimybes prisijungti prie Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje vykstančio projekto ir tokiu būdu atnaujinti kontaktinį ugdymą pradinukams. Klaipėdos rajone tokį norą išreiškė 3 mokymo įstaigos.

 

Grįžti nori trys mokyklos

„Siekiant atnaujinti kontaktinį ugdymą šalies mokyklose dar vasarį Vilniuje buvo pradėtas pilotinis projektas, kai testuojami ne tik mokytojų, bet ir mokinių šeimos ūkiai. Šios idėjos principas – testuoti tiek tėvus, tiek vaikus ir jei tyrimai neigiami, jie gali pradėti lankyti mokyklą. Kadangi šis projektas pasiteisino, jau nuo pirmadienio, kovo 15 dienos, sostinėje duris atvers dar trys mokyklos“, – komentavo Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus vedėja Ernesta Badalova.

Pasak jos, norą atnaujinti ugdymo procesą šiuo metu yra pareiškusios trys Klaipėdos rajono mokyklos – Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazija ir jos skyriai, Plikių Ievos Labutytės pagrindinė mokykla bei Gargždų „Minijos“ progimnazija.

„Tose mokyklose, kuriose tėvai nesutinka testuotis, ugdymas vyks ir toliau nuotoliniu būdu tol, kol tai įpareigos tiek epidemiologinė situacija, tiek Vyriausybės sprendimai“, – dėstė Savivaldybės atstovė.

 

Direktoriai laukia Vyriausybės nurodymų

Pasak Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos direktorės Laimos Navickienės, pagal pirminę apklausą, į klases sugrįžtų maždaug 50 proc. mokinių: „Skyriuose – Pašlūžmio, Judrėnų, Pėžaičių – jau tikrai 100 proc. paleisime procesą, kai jau žinosime, kaip tai padaryti. Gimnazijoje irgi turime visas sąlygas – yra 3 aukštai, 4 įėjimai, atskiri korpusai, tad irgi būtų galimybė.“

Iš viso gimnazija ir skyriai turi 9 pradinukų klases, o duomenys, kad nori grįžti 50 proc., yra užvakar dienos, kuomet rengtas nuotolinis susirinkimas su tėvais.

„Iki penktadienio prašėme klasių vadovų patikslinti duomenis ir sudaryti konkrečius sąrašus“, – dėstė direktorė, pažymėjusi, kad nesutinkantieji grįžti į klases, galės stebėti pamokų transliacijas, kaip ir dabar.

Direktorė kalbėjo, kad tėvai pirmiausia turi suvokti, kad šiuo laikmečiu nesitestuodami, nesiskiepydami, negalėsime grįžti į normalų gyvenimą.

„Mums dabar yra duotas šansas ir į jį labai pozityviai dauguma žiūrime, entuziastingai laukiame. Esame pasirengę testuotis ir laukiame kontaktinio ugdymo. Visi pradinių klasių mokytojai yra pasiskiepiję pirmu skiepu, o antrą gauti turėtų gegužės mėnesį“, – sakė pašnekovė, nurodžiusi, kad data, kuomet pradinukai grįš į mokyklas – neaiški, laukiama Vyriausybės nutarimo bei nurodymų.

Plikių Ievos Labutytės pagrindinės mokyklos direktorė Audronė Vaičiulienė nurodė, kad įstaiga planuoja grąžinti vieną pirmokų klasę, kurioje mokosi 16 vaikų.

„Mes kalbame tik apie pirmokėlių bandymą grįžti. 11-os tėveliai iš 16-os sutiko testuotis, priimti tą tvarką, kokia bus. Mokytoja irgi pritarė, nes pirmokams labai svarbu yra – kad sužinotų, kas ta mokykla yra ir kontakto jiems reikia“, – sakė direktorė, išreiškusi viltį, kad nesutikusieji eigoje prisijungs prie proceso.

Kada mokykla galės grąžinti pirmokėlius, taip pat neaišku – įstaiga užregistruota, laukia nurodymų, registruoja namų ūkius, „atlieka namų darbus“.

Pašnekovė teigė, kad nuotoliniame susirinkime išklausyti tėvų nuogąstavimai: „Bijo, kad dirbdami gamyklose gali užsikrėsti ir vaikas virusą atneš į mokyklą. Kiti griežtai prieš, nes, jų nuomone, nesaugu. Bet mes užtikriname saugumo priemones, testuojamės, 80 proc. darbuotojų yra pasiskiepiję.“

Gargždų „Minijos“ progimnazijoje, anot direktoriaus Juliaus Gindulio, kol kas planuojama grąžinti 2 pradinukų klases iš 22 komplektų.

„Ne visi tėveliai sutinka, kad jų vaikas ir jie patys būtų testuojami“, – pasiteiravus, kodėl toks mažas procentas, kalbėjo direktorius, taip pat laukiantis įstatyminės bazės dėl tolimesnių įstaigos veiksmų.

 

Metodo nesiūloma taikyti abiturientams

ŠMSM informuoja, kad projekte dalyvaujančių įstaigų bendruomenės – moksleivių ir pedagogų šeimos – bus tikrinamos kaupinių tyrimų metodu.

„Tiriant šiuo metodu į vieną kaupinį, paprastai – mėgintuvėlį, surenkama daugiausia iki 5 žmonių ėminių. Ėminiai šiuo atveju imami ne iš nosiaryklės, o iš nosies, taigi tyrimas yra neskausmingas, mažiau nemalonus nei įprastas PRG testas. Jei kaupinio atsakymas teigiamas, yra susisiekiama su tais asmenimis, kurių ėminiai buvo kaupinyje, ir jie pakartotinai tiriami jau PRG testu, – rašoma ŠMSM pranešime spaudai. – Pirmuoju tyrimo etapu, prieš vaikams grįžtant į mokyklą, kaupinio metodu mokinių ir mokytojų šeimos tirtos mobiliame punkte. Antruoju etapu, jau po savaitės visi mokiniai ir pedagogai tuo pačiu kaupinių metodu tirti mokykloje. COVID-19 atvejų neužfiksuota. Kitas tyrimas vyko šiandien, profilaktiškai bus tikrinama ir toliau.“

Reguliariai testuojant siekiama užkirsti kelią įsiplieksti ligos židiniui mokykloje ir išsyk jį suvaldyti – perkeliant į nuotolinį mokymą vieną konkrečią klasę.

Pasak Vilniaus visuomenės sveikatos centro bei SAM specialistų, šis kaupinių tyrimo metodas yra patikimas ir efektyvus, ypač tiriant dideles grupes.

Vykdant pilotinį projektą mokyklos privalo laikytis ir visų kitų saugumo reikalavimų – tinkamai reguliuoti mokinių srautus, riboti kontaktus tarp klasių, užtikrinti reikiamą higieną ir t. t.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kanclerio Juliaus Lukošiaus teigimu, šio metodo nesiūloma taikyti grąžinant į kontaktinį ugdymą abiturientus dėl tos priežasties, kad jie ruošiasi laikyti brandos egzaminus. Tik daliai jų leidus grįžti į mokyklas, būtų sudaromos nevienodos galimybės pasiruošti egzaminams. Abiturientus į mokyklas ketinama grąžinti visus vienu metu, kai tik leis epidemiologinė situacija ir taip rekomenduos nepriklausomi ekspertai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,