Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždų PSPC vyr. gydytojas: 40 proc. gyventojų skiepysis noriai, po to reikės skatinti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gargždų PSPC atsakinga už gyventojų skiepijimą Klaipėdos rajone. Gargždų PSPC atsakinga už gyventojų skiepijimą Klaipėdos rajone.

Klaipėdos rajono savivaldybės Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vyriausiasis gydytojas Petras Serapinas pasidalino mintimis, kaip sekasi vykdyti vyresnių nei 65 metų asmenų vakcinacijos nuo COVID-19 procesą Klaipėdos rajone. Statistikos departamento duomenimis, Klaipėdos rajone pirma vakcinos doze paskiepyta 4340 asmenų (6,93 proc.), antrąja – 1484 (2,37 proc.). Senjorų vakcinacija rajone prasidėjo vasario paskutinę savaitę, preliminariai galima skaičiuoti, kad jau paskiepyta virš 2 tūkst. vyriausiajai prioritetinei grupei priskiriamų asmenų.

 

Daugiausiai nepageidauja „AstraZeneca“ vakcinos

Už skiepijimą rajone atsakingos įstaigos vadovas teigė, kad senjorų vakcinacija vyksta sėkmingai, nors yra ir atsisakančiųjų skiepytis, daugiausiai gyventojai nepageidauja „AstraZeneca“ vakcinos. Jis teigė, kad tikslių skaičių, kiek yra nenorinčių skiepytis, pateikti negali.

„Didžioji dalis skiepijasi, tie, kurie sutiko ateiti dažniausiai ir neklausia, kokia ta vakcina. <...> Yra ir neatvykstančių, ir atvykstančių, paklausiančių, kokia vakcina, ir išvykstančių. Tokių nėra daug – iki 10 proc.“, – situaciją komentavo P. Serapinas, pridurdamas, kad įstaiga negali pasakyti iš anksto, kokia vakcina bus skiepijama tam tikrą dieną.

Jo teigimu, vertinant vakcinacijos spartą Klaipėdos rajone, rodikliai gali atrodyti prasti. Tai jis aiškino tuo, kad procentas skaičiuojamas nuo 62,6 tūkst. gyventojų, nors realiai prie rajono gydymo įstaigų yra prisirašę virš 40 tūkst. asmenų.

„Maždaug trečdalio gyventojų nėra ir jie nesikreips, nes yra prisirašę prie Klaipėdos ar kitų PSPC, tikėtina, kad jie skiepysis ten. Tai 20 tūkst. gyventojų, todėl visumoje, rodikliai žiūrint į vakcinacijos tempus gali atrodyti prasti. Iš 9 tūstančių senjorų, galima atmesti trečdalį – tai realūs gyventojai, kurie kreipsis“, – įžvalgomis dalinosi Gargždų PSPC vyr. gydytojas.

Jis paatviravo, kad kolkas nekyla problemų registruojant norinčius skiepytis.

„Ateityje bus trūkumas. Mano manymu, iki 40 proc. bus tokie, kurie noriai eis arba pakviesti ateis, o po to reikės skatinti“, – mintimis apie vakcinacijos eigą dalinosi pokalbininkas.

 

Kviečia susisiekti su šeimos gydytojais

Didžiąją dalį vyresnio amžiaus pacientų skiepytis kviečia slaugytojai, šeimos gydytojai, tačiau praėjusią savaitę startavo ir elektroninė registracija.

Anot pašnekovo, sistema dėl neaiškių priežasčių pradžioje neveikė sklandžiai, bet dabar užsiregistruoti internetu galima. Vyr. gydytojo teigimu, registruojasi ko0 lkas pavieniai asmenys: „Ten reiklauja duomenų apie pacientą, todėl vyresnio amžiaus asmenims gali kilti problemų, kaip kažkur buvo minėta, kad ta registracijos sistema yra mažiau „draugiška“ negu buvo ankstesnė sergu.lt. Jaunesniems žmonėms problemų kilti neturėtų, jiems bus paprasčiau.“

P. Serapinas kvietė visus vyresnius nei 65-erių gyventojus registruotis internetu, o jeigu nepavyksta – skambinti savo šeimos gydytojui.

„Jeigu kažkas iš tos amžiaus grupės 65-erių ir daugiau nėra pakviestas, prašymas būtų nesikuklinti ir paskambinti šeimos gydytojui ar į polikliniką. Jeigu kažkas iš kitų rajonų yra ir čia gyvena, neturi galimybės ir nenori važiuoti ten, taip pat turėtų skambintis, įrašysime į sąrašus skiepijimui“, – kvietė Gargždų PSPC vadovas.

Jis teigė, kad kolkas apie planuojamų gauti vakcinų skaičių ir rūšį žino tik savaitei į priekį, todėl, kokia tiksliai vakcina bus skiepijama konkrečią dieną pasakyti negali.

 

Problemos – dėl vakcinos tiekimo sutrikimų

Prisimindamas chaosišką pedagogų vakcinaciją Gargžduose įstaigos vyr. gydytojas atviravo, kad tuomet neįvertino situacijos ir neturėjo patirties. Dabar procesas vyksta sklandžiai, nors sutrikimų būta.

„Būna pasiskiriame vakciną, o ji nebūna atvežta laiku, tada tenka laukti, tokių pavienių atvejų buvo, kai reikėjo pusvalandį, valandą palaukti. Dabar su atšaukimu („AstraZeneca“ vakcinos vienos serijos naudojimo stabdymas – aut. past) tas pats nutiko, reikėjo pakeisti vakciną viduryje skiepijimo proceso. Vėlgi užtruko apie valandą, bet tai laikinos, išsprendžiamos problemos. Manau, kad ateityje bus pakankamai tų vakcinų, kad tik būtų noras skiepytis“, – nesklandumus įvardijo pašnekovas.

Jis teigė, kad iš 20-ies galinčių vakcinuoti darbuotojų, šiuo metu pamainomis dirba 6-ios.

P. Serapino skaičiavimais, šiuo metu per dieną Gargžduose, dirbant dviem brigadoms, maksimaliai būtų galima vakcinuoti iki 300 žmonių, dar po 70-imt Vėžaičiuose, Veiviržėnuose.

„Prasidėjus masinei vakcinacijai galbūt galima daugiau brigadų daryti, bet tada vėl gali būti grūstis, žmonių tankis didėja. Po to reikėtų pergalvoti“, – apie ateities iššūkius užsiminė vyr. gydytojas.

Pasiteiravus, kokias dažniausiai nepageidaujamas reakcijas po skiepų, fiksavo gydymo įstaiga, P. Serapinas minėjo, kad dažniausiai tai yra skausmas dūrio vietoje, pakilusi temperatūra, bendras negalavimas, drebulys, silpnumas.

„Daug nusiskundimų neturėjome. Tokios rimtos, kad kažkas kreiptųsi nebuvo“, – informavo Gargždų PSPC vyr. gydytojas.

 

Šalyje, Lietuvos statistikos departamento duomenimis, iš viso pirma doze paskiepyta 241,7 tūkst. gyventojų (8,65 proc.), o antrąja – 91,5 tūkst. (3,28 proc.).

Sergamumas 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų Lietuvoje kovo 12-ąją siekė 222,9, o Klaipėdos rajone šis rodiklis – 172,4.

Informaciją apie COVID-19, vakcinas, skiepijimo grafiką, atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus rasite https://koronavirusas.klaipedos-r.lt/.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,