Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos rajono turizmo atstovai išgyvena slogų laikotarpį: nekantriai laukiama leidimo grįžti į darbus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Keliones po Lietuvą, Latviją organizuojanti UAB „Ingrida Tours“ į darbus galėtų grįžti nedelsiant. Bendrovės asmeninio archyvo nuotr. Keliones po Lietuvą, Latviją organizuojanti UAB „Ingrida Tours“ į darbus galėtų grįžti nedelsiant. Bendrovės asmeninio archyvo nuotr.

Antradienį didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje – nuvilnijo protestų banga – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA) surengė „Paskutinę verslo vakarinę“. Prie protesto prisidėjo daugelis Lietuvoje dirbančių viešbučių ir restoranų, prie užvertų savo durų uždegdami gedulo žvakes. Turizmo verslo atstovai teigė, kad jau metus gyvena be valdžios paramos, o tai esą baigsis daugelio verslų žlugimu. Domėjomės, kokiomis nuotaikomis gyvena Klaipėdos rajono turizmo atstovai.

 

Iš bedugnės pakils ne visi

„Premjere, ekonomikos ministre, raskite socialiai teisingą ir ekonomiškai toliaregišką finansavimą verslui. Kad visos įmonės, nepriklausomai nuo jų dydžio, gautų realią pagalbą, proporcingą sumokėtiems mokesčiams. Antraip kviečiame paskutinės verslo vakarienės!“ – protestų metu kalbėjo renginio dalyviai.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė atviravo, kad turizmo sektoriaus verslininkai jau pasiekė dugną – daugelis po karantino atlaisvinimo į darbo rinką tiesiog nebegalės grįžti.

Panašiomis nuotaikomis gyvena ir Klaipėdos rajone verslus įkūrę turizmo atstovai.

„Nuotaikos niūrios, manau, tikrai daugumai mūsų turizmo sektoriaus atstovams gresia bankrotas, – naujienų portalui mano-gargzdai.lt sakė Aukštkiemių kaime įsikūrusio viešbučio-restorano „Žaliasis slėnis“ direktorė Živilė Kulvinskaitė. – Manau, po karantino atsiras nemaža kainų konkurencija, kai paslaugas pardavinėsime praktiškai žemiau savikainos, kad tik sudomintume poilsiautojus. Gaila, kad karantino suvaržymai nusmukdė verslą iki bedugnės, iš kurios pakils tikrai ne visi.“

Gargždų kavinės-baro „Bastilija“ savininkė Sigita Stalmokė sakė gyvenanti viltimi ir palaiko protestuojančius kolegas.

„Dar viltis nėra galutinai „pribaigta“. Stebime, ką daro, kaip elgiasi, reaguoja didieji miestai. Su malonumu norėtume prie jų jungtis, nes tik bendrystėje galima ko nors pasiekti“, – teigė „Bastilijos“ vadovė.

Gargždiškė gidė Monika Vasylienė atviravo, kad labiausiai dėl karantino suvaržymų nukentėjo gidai ir kelionių vadovai: „Jausmas yra labai slogus. Esame labiausiai nukentėję iš visų, kaip ir didžiųjų renginių organizatoriai – neuždirbome nieko per šiuos metus, tuo tarpu kažkiek atsidarydavo grožio salonai, parduotuvės, kažkiek galėjo judėti tie patys viešbučiai. Net muziejuose dirbantys gidai negalėjo atlikti savo pareigų, nes muziejai buvo uždaryti.“

UAB „Ingrida Tours“ vadovė Ingrida Pociutė minėjo, kad dėl susidariusios situacijos – labai liūdna: „Mes organizuojame keliones po Lietuvą, Latviją. Jos kitokios nei įprastos: degustacinės, kur keliautojai ragauja skirtingus patiekalus (pvz. shiitaki grybus, sūrius su abrikosais, ožragėmis, pomidorų degustacija, produktai iš česnakų ir kt.), pažintinės kelionės (mokinasi šokti dvaro šokių, ieško lobių, klausosi tradicinių šnektų, kaip pvz. šišioniškių kalbos), kariniai turai, vaikšto po bunkerius, valgo košę ir t.t., piligrimiai turai (degustuoja vienuolių girą, geria tyrą it krištolas vandenį ir daug visko. Ir tai šalies pažinimas, kultūros, tradicijų tęstinumas, gera nuotaika – manau, tai ir psichologinis vaistas. Juk galima saugiai, laikantis atstumų organizuoti ir vykdyti keliones. Tačiau...“

 

Protesto akcija Klaipėdoje. LVRA nuotr.

 

Į darbus grįžti pasiruošę

Pasiteiravus, jei Vyriausybė leistų grįžti į darbus pilna apimtimi, kada rajono verslininkai tai galėtų padaryti, pašnekovai vieningai teigė – kad ir nuo rytojaus, o ar greitai pavyks atsitiesti, įtakos, pasak jų, turės ir suteiktos sąlygos, ir ekonominė situacija.

„Veiklos per antrą karantiną nebuvome sustabdę, nors ir nemažai mūsų darbuotojų yra prastovose, galiu tik pasidžiaugti, kad personalas vieningai stengiasi užtikrinti, kad pas mus atvykus svečiui būtų saugu. Mūsų viešbutis „Žaliasis slėnis“ yra paženklintas naujuoju saugaus ir švaraus svetingumo ženklu „SAFE&CLEAN“, kuris mus įpareigoja laikytis visų saugumo reikalavimų. Šiuo metu pas mus apsistoja tik verslo tikslais atvykę svečiai, labai tikimės, kad greitu metu galėsime sulaukti ir kitų svečių, kurie atvyksta poilsio į pajūrį“, – vylėsi „Žaliojo slėnio“ direktorė.

„Bastilijos“, šiuo metu teikiančios maisto išsinešti su pristatymu paslaugą, savininkė kalbėjo, kad į darbus grįžti yra pasiruošę, o kaip greitai po karantino atsitiesti pavyks kavinei, priklausys nuo bendros ekonominės situacijos Lietuvoje, žmonių pajamų: „Kiek jie galės sau leisti valgyti kavinėse.“

„Mes esame pasiruošę dirbti. Ypatingai gidai tai gali sau leisti – išlaikyti atstumus padeda garsiakalbiai, ausinukai. Tačiau, yra nurodymas, kad gali būriuotis tik 5 žmonės. Tai yra labai mažai. Privačių ekskursijų lietuviai, ypatingai mūsų krašto žmonės, nelinkę imti, negali sumokėti tų pinigų – mes iš jų neuždirbtume tiek, kiek reikėtų sumokėti už tos dienos verslo liudijimą“, – kalbėjo gidė M. Vasylienė.

 

M. Vasylienė sako, kad gidai, kelionių vadovai iš Valstybės nesulaukė jokio dėmesio. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Subsidijos – ne visiems

„2019 metais turizmo sektorius šalyje sugeneravo 1,3 mlrd. eurų, jame dirba 1 iš 20 visų šalies dirbančiųjų, 22 proc. – jaunimas. Lietuvos verslo viešbučių užimtumas ir apyvarta per karantiną krito 80 proc., LVRA maitinimo įstaigų apyvarta – 50 proc. Nepaisant to, šis sektorius paramos negauna jau lygiai metus – net ir šildymo sezono metu nekompensuotos šildymo bei komunalinės išlaidos, ką leidžia ir skatina EK komunikatas“, – rašoma po protestų išplatintame LVRA pranešime spaudai.

Pasak LVRA, būtina rasti lėšų ir nenutraukti subsidijų į darbą iš prastovų grįžtantiems restoranų ir viešbučių darbuotojams – kol klientų srautai bent pradės panašėti į priešpandeminį lygį. Tam būtina darbo užmokesčio subsidijas pratęsti iki metų galo.

Pasiteiravus, kokios pagalbos iš Vyriausybės per karantiną sulaukė Klaipėdos rajono verslininkai, pašnekovai įvardijo tik subsidijas darbo užmokesčiui.

„Iš Valstybės COVID-19 nukentėjusioms įmonėms gauta subsidija, bet tai suma, kuri nepadengė net svarbiausių kreditorinių įsipareigojimų. Gauname ir subsidijas už prastovas, bet procesas gana ilgas, kol pervedami pinigai, o atlyginimus turime mokėti čia ir dabar. Nes jeigu nebus išmokėti atlyginimai laiku – subsidijų niekas nemokės. Taip ir prasideda užburtas ratas...“, – sudėtingą situaciją komentavo Živilė Kulvinskaitė.

Tik subsidijų darbo užmokesčiui teigė sulaukusi ir „Ingrida Tours“ vadovė.

„Sulaukėme subsidijų už prastovas, bet už praėjusį mėnesį jie dar nėra atsiskaitę, – atviravo „Bastilijos“ vadovė, pridūrusi, kad tenka rotuoti kolektyvą. – Vieni dirba, kiti – prastovose, nes šiuo metu nėra reikalinga, kad dirbtų visi darbuotojai vienu metu.“

Tuo tarpu, anot Monikos Vasylienės, įvedus karantino režimą šalyje, gidai ir kelionių vadovai nesulaukė jokios valstybės paramos.

„Po pirmo karantino tikėjomės, kad kitų koronaviruso bangų nebebus ir dirbti bus galima. Labai apsirikome. Kreipėmės dėl paramos tiek asmeniškai, tiek bendrai – asociacijos, gildijos, bet viskas buvo atmesta. Rašydami raštus dėl paramos tikrai įsigilinome ir pateikėme, ko mes norime – teisingo subsidijavimo. Gavome tik numetimą į paraštes, „antausį“. Net gido dienos proga gautas sveikinimas atrodė ciniškas – „Jūs esate vizitinė kortelė...“. Tie sveikinimai mums nieko nereiškia, nes į mus nėra kreipiama dėmesio. Kai kalbama apie turizmo sektorių, gidų niekas net nemini“, – piktinosi gidė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,