Logo
 Spausdinti šį puslapį

VšĮ „Gargždų švara“ planuoja plėsti pusiau požeminių atliekų aikštelių tinklą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Agotos Rimkuvienės nuotr. Agotos Rimkuvienės nuotr.

VšĮ „Gargždų švara“ tęsia pusiau požeminių komunalinių atliekų surinkimo aikštelių plėtrą Klaipėdos rajone. Prie jau įrengtų 40-ies tokių aikštelių, šiemet pradedamas dar 15-os projektavimo procesas. Naujos aikštelės planuojamos Gargžduose, Vėžaičiuose bei Aukštkiemių kaime „Žaliajame slėnyje“.

 

Projektuojama 15-a aikštelių

Šiandien Klaipėdos rajone yra įrengta 40 pusiau požeminių atliekų surinkimo aikštelių, po vieną Doviluose ir Agluonėnuose, 10 Priekulėje, o likusios 28-ios yra Gargždų mieste. VšĮ „Gargždų švara“ direktoriaus pavaduotojas Raimundas Daubaris atskleidė, kad svarstoma dar apie 2-jų pusiau požeminių aikštelių įrengimą Gargždų mieste, Mindaugo kvartale ir Pušų gatvėje, 5-ias aikšteles planuojama projektuoti Vėžaičių miestelyje, 5-ias – Aukštkiemių kaime. Pastarosiose gyvenvietėse tokių pusiau požeminių konteinerių nėra, šiuo metu vyksta derinimo procesas. Dar dėl 3-ių aikštelių vietų nėra apsispręsta, tad gyventojai gali teikti pasiūlymus.

Praėjusią ir šią savaitę vyko VšĮ „Gargždų švara“ direktoriaus Rimanto Martinkaus ir jo pavaduotojo R. Daubario susitikimai su Vėžaičių seniūnu Alvydu Mockumi, Sendvario seniūnijos seniūne Loreta Urbute, taip pat „Žaliojo slėnio“ gyvenamųjų namų kvartalo pirmininku Aurelijumi Žukausku.

„Kai kur reikės gyventojų pritarimo. Pažiūrėjome vietas, kur maždaug galėtų atsirasti pusiau požeminiai konteineriai. Žmonės nepageidauja tų vadinamųjų „varpelių“, tad tikimės, kad atsiradusios pusiau požeminės konteinerių aikštelės sudarys geresnes sąlygas rūšiuoti“, – kalbėjo R. Daubaris, akcentuodamas, kad tai padėtų sumažinti į sąvartyną vežamų atliekų kiekį.

Sendvario seniūnė L. Urbutė po susitikimo kalbėjo, kad tokie konteineriai yra itin laukiami gyventojų.

„Ten, kur yra daugiau kotedžų, daugiabučių, tie individualūs konteineriai nelabai gelbėja, o esami kubiniai konteineriai tampa kaip visų nereikalingų daiktų surinktuvės“, – apie situaciją pasakojo L. Urbutė, pridurdama, kad „Žaliojo slėnio“ vystomoje gyvenvietėje gyvena apie 520 gyventojų.

Ji teigė, kad nemažai paklausimų dėl pusiau požeminių konteinerių aikštelių įrengimo yra sulaukta ir iš Slengių, Gindulių gyvenviečių bendrijų pirmininkų, ten, kur dominuoja kotedžai ir daugiabučiai namai.

Viliamasi, kad ateityje šių bendruomenių žmonės taip pat nebus pamiršti. Esą jau ne kartą šiuo klausimu kalbėta ir su VšĮ „Gargždų švara“ atstovais, problema yra žinoma.

„Ten labai tankus užstatymas, sunku įvažiuoti vežėjams, gyventojams, taip pat kyla problemų, kaip išvežti konteinerius į gatvę“, – dėstė Sendvario seniūnijos seniūnė.

R. Daubaris pritarė, kad šiose gyvenvietėse aptarnavimas iš tiesų problematiškas, nes privatūs kvartalų vystytojai, planuodami juos, nepaliko laisvų arba paliko nepakankamai vietos komunalinių atliekų konteineriams: „Ateityje inicijuosime susitikimą su rajono valdžios atstovais, siūlysime, kad vystytojai būtų įpareigoti numatyti vietas tokioms aikštelėms, gal jas ir įrengti.“

Anot L. Urbutės, šiuo metu vyksta vietų derinimo dėl 5 pusiau požeminių aikštelių įrengimo procesas, kadangi „Žaliojo slėnio“ gyvenvietė vystoma privačių vystytojų, todėl yra reikalingas gyventojų pritarimas: „Kad nekiltų niekam nepasitenkinimo, kodėl prie mano įėjimo ar įvažiavimo.“

Aikštelių projektavimas vykdomas VšĮ „Gargždų švara“ lėšomis, bet tikimasi, kad finansų šiam tikslui įgyvendinti pavyks gauti iš Europos Sąjungos fondų ar Aplinkos ministerijos. 2016 metais Klaipėdos rajone buvo įrengta 10 pusiau požeminių atliekų surinkimo aikštelių už 143,6 tūkst. eurų, 2019 m. – 30 aikštelių už 577,8 tūkst. eurų. Projektai buvo įgyvendinti ES ir Savivaldybės biudžeto lėšomis.

 

 

Teikia keleriopą naudą

Vienoje aikštelėje stovi vienas arba du 5 kubinių metrų talpos mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteineriai ir trys 3 kubinių metrų talpos antrinių žaliavų surinkimo konteineriai popieriui, plastikui ir stiklui. Antžeminės konteinerio dalies aukštis – 1,3 metro, konteinerio gylis po žeme − iki 1,5 metro.

Anot komunalinių atliekų administravimą atliekančios įstaigos atstovo, pusiau požeminių atliekų surinkimo aikštelių nauda – neabejotina.

Pirmiausia, jos ne tik pagerina estetinį vaizdą, bet ir yra 4–5 kartus talpesnės nei įprasti konteineriai.

„Maišas komunalinėms atliekoms pusiau požeminėse aikštelėse yra 5 kub. m, Gargžduose yra po du konteinerius mišrioms atliekoms, tad bendra talpa – 10 kub. m. Įprastas konteineris yra 1,1 kub. m, įsivaizduokite, reikėtų pastatyti 5 ar 10 konteinerių miesto viduryje. Kaip tai atrodytų?“, – retoriškai klausė R. Daubaris, pridurdamas, kad tokias aikšteles tenka rečiau tuštinti ir dėl to, kad atliekos jose labiau susislegia.

Pasak pašnekovo, pusiau požemines atliekų aikšteles patogiau ir aptarnauti – surenkant atliekas, išvengiama vėjo išnešiojamų šiukšlių. Be to, į jas nepatenka tiek lietaus vandens, todėl atliekos mažiau sušlampa, nedidėja jų svoris, taip pat išvengiama paukščių, gyvūnų patekimo į konteinerį.

Aktualu ir tai, kad į žemę įkasti konteineriai minimizuoja skleidžiamus kvapus, dirvos temperatūra neleidžia daugintis bakterijoms. Atliekų surinkimą administruojančios įstaigos direktoriaus pavaduotojas atskleidė, kad planuojama ateityje įsigyti ir įrangą pusiau pužeminių konteinerių ir maišų plovimui.

R. Daubaris pasakojo, kad dabar siekiama kuo geriau numatyti vietas, kur tokios aikštelės galėtų atsirasti, kad būtų patogu gyventojams, būtų užtikrinamas patogus privažiavimas, netrukdytų požeminiai tinklai ir pan.

 

Jo teigimu, Gargžduose projektuojant aikšteles dalis jų buvo perkelta, atsižvelgiant į gyventojų pageidavimus, todėl turintys pasiūlymų dėl požeminių aikštelių įrengimo vietos gali rašyti el. paštu .

 

Užsakymo nr. GSVA-2021-03-19

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,