Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dėmesio sulauks vaikų žaidimų aikštelės rajone: Gargžduose atsiras didelis nematytas įrengimas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Štai toks didžiulis įrengimas turi atsirasti Pušų g., Gargžduose. Tiekėjo vizualizacija Štai toks didžiulis įrengimas turi atsirasti Pušų g., Gargžduose. Tiekėjo vizualizacija

Vaikų žaidimų aikštelių administravimą ir priežiūrą nuo praėjusių metų spalio pabaigos Klaipėdos rajone iš seniūnijų perėmęs Sporto centras – darbų įkarštyje. Prieš keletą savaičių jau prasidėjo darbai prie Vasario 16-osios ir Žalgirio g. sankryžos Gargžduose esančioje aikštelėje. Taip pat įvyko viešųjų pirkimų procedūros, kurių metų nupirkta žaidimų aikštelės įrengimų už 67,5 tūkst. eurų. Tikimasi, iki vasaros pradžios pašalinti neatitikimus ir pastatyti naujų įrengimų 13-oje aikštelių visose seniūnijose, taip pat planuojama įrengti naują pramogų zoną vaikams Gargžduose, greičiausiai Pušų g.

 

Reikalavimų neatitiko nė viena

Kontrolės įstaiga „Inspectum“ 2020 m. spalio 20 d. pateikė aikštelių būklės įvertinimo ataskaitas Sporto centrui. Pasak įstaigos direktoriaus Vaido Liutiko, pagal gautas išvadas matyti, kad nė viena žaidimų aikštelė negali veikti, nes yra fiksuojami mažesni ar didesni trūkumai, kurie kelia grėsmę vaikų saugumui.

Pavyzdžiui, įrengiant aikšteles nebuvo laikomasi nustatytų reikalavimų dėl kritimo aukščio po įrenginiais; sudėtos guminės dangos yra per mažo storio; aikštelėse buvo naudojama per stambi frakcijos skalda; negalima vienoje aikštelėje sudėti guminę dangą ir aplinkui supilti stambią skaldą; taip pat netinkami naudoti bei nusidėvėję ir kai kurie įrenginiai.

Įstaiga atsakinga už aikšteles, esančias Gargždų mieste (prie Vasario 16-osios ir Žalgirio g. sankryžos, prie vaikų darželio „Ąžuoliukas“ ir Melioratorių kvartale), Priekulėje, Veiviržėnų mstl., Vėžaičių k., Plikių k., Judrėnų mstl., Gobergiškės k., Ketvergių k., Žadeikių k., Agluonėnų k.

Anot V. Liutiko, pavyko susitarti su buvusiu rangovu, kad, kai oro sąlygos leis, bus sutvarkyti trūkumai Ketvergiuose, Agluonėnuose, Žadeikiuose, Judrėnuose ir Gobergiškėje.

„Kreipėmės likus mėnesiui ar pusantro iki garantinio aptarnavimo pabaigos. Pažadėjo, raštu patvirtino, kad sutvarkys“, – informavo V. Liutikas.

Kitas aikšteles įstaiga ketina tvarkyti savo pajėgumais, dalį darbų, kur reikalinga technika, planuojama pirkti. Iš viso preliminariai buvo suplanuota aikštelėms su darbais ir įrengimais išleisti apie 117 tūkst. eurų, kuriuos skiria Savivaldybė.

„Samdysime kasimo, išvežimo, smėlio atvežimo paslaugas, dauguma įrenginių įsibetonuosime savo pajėgomis. Visi įrenginiai pirkti be montavimo, nebesinori antrą kartą ant to paties grėblio užlipti, nes kai pamatai, kaip buvo įrengta, galvojame, kad patys geriau padarysime. Kai nuvažiuoji ir pradedi žiūrėti, kas po tais akmenukais, atsiranda papildomų darbų“, – prasta situacija su aikštelėmis guodėsi V. Liutikas, pridurdamas, kad laimei – pavyko išvengti nelaimingų atsitikimų.

Įstaigos direktorius pasidžiaugė, kad pavyko iš pirmo karto, be apskundimų nupirkti ypač geros kokybės įrenginius.

„Žaidimų aikštelei gamintojas suteikia 5 metų, o aliuminio ir HDPE įrenginio elementams suteikiama 10 metų garantija. Tokių tiekėjų, kurie galėjo pasiūlyti tokias garantijas, nebuvo daug. Kiek žinome, kad kitur įrenginiai buvo dažyti po du kartus, tai čia tikimės, kad 10 metų nereikės dažyti“, – apie orientaciją į kokybę kalbėjo aikštelių priežiūrą vykdančios įstaigos vadovas.

Tik mažesniems įrengimams, tokiems kaip karuselės, tiekėjai neteikia ilgesnio nei 2 metų garantinio aptarnavimo laikotarpio.

 

Aikštelėje Vasario 16-osios g. keičiama danga. V. Šleiniūtės nuotr.

 

Kas suplanuota?

Vasario 16-osios g. žaidimų aikštelėje jau pradėtus vykdyti darbus, anot V. Liutiko, tikimasi pabaigti per keletą savaičių.

Tiek Vasario 16-osios g. aikštelėje, tiek Melioratorių g. aikštelėje Gargžduose laukia daugiausiai darbų, mat čia danga iš skaldos bus keičiama į smėlio.

„Skalda yra per stambi, tokia negali būti vaikų žaidimų aikštelėje, taip pat ir dvi dangos – akmenukai ir guminė danga po įrenginiais. Turi būti arba smėlis, arba akmenukai atitinkamos frakcijos, arba visa aikštelė ištisa guma. Nes patekus ant gumos akmenims, vaikui iškyla saugumo klausimas: gali pargriūti, nusibrozdinti ir pan. – aiškino V. Liutikas. – Vasario 16-osios g. sūpynės ir karuselė įrengtos atskirai nuo bendros aikštelės, tokiu atveju, išlaikant atstumus, skirtingos dangos gali būti.“

Mažosiose gyvenvietėse žaidimų aikštelių dangos keisti nereikės, nes akmenukų dydis atitinka reikalavimus, tačiau daug kur aikštelės bus papildyta skalda.

 

 Planuojami įrengimai Priekulėje ir Agluonėnuose. Tiekėjo vizualizacija.

 

Kiekviena iš aikštelių sulauks naujų įrengimų, žinoma, vienur pokyčiai bus didesni, kitur investuojama minimaliai, bet bent vienas naujas įrenginys atsiras visose. Daugelyje aikštelių bus pastatyti iškylos stalai su suolais ir skėčiais, taip pat buvo nupirkti 8 skirtingų diametrų batutai, kurie taip pat bus paskirstyti po žaidimų aikšteles. Pavyzdžiui, yra įsigyti ir 80 cm, ir 100 cm skersmens apvalūs batutai, taip pat 100x300 cm diametro stačiakampis batutas, kur kiekvienas jų bus įmontuotas priklausys nuo esamos vietos situacijos. Pasak pašnekovo, jam pačiam perėmus žaidimų aikštelių priežiūrą, teko sudalyvauti seminaruose, susipažinti su reikalavimais, kurių yra itin daug. Nors ir atrodytų erdvioje Vasario 16-osios aikštelėje tinkama vieta batutui įrengti buvo vienintelė – yra tam tikros saugos zonos nuo kitų įrengimų.

 

 

Įrengimai numatyti Melioratorių g. žaidimų aikštelėje Gargžduose. Tiekėjo vizualizacija.

 

Naujovė laukia pietinio kvartalo vaikų – Pušų g. atsiras didžiulis žaidimų kompleksas su daugybe laipiojimo elementų, trimis čiuožynėmis, bendras komplekso dydis – 12 ir 11 m. Melioratorių g. žaidimų aikštelėje taip pat bus išmontuotas senasis žaidimų aikštelės įrenginys, vietoje jo atsiras du nauji.

 

Didžiulė žaidimų zona turėtų atsirasti Pušų g., vieta dar tikslinama. Tiekėjų vizualizacija.

 

Nauji žaidimų įrengimai taip pat bus įrengiami ir Priekulėje bei Agluonėnuose, mat čia senuosius dėl netinkamos būklės reikės nugriauti.

Sporto centro direktorius kelia tikslą visus darbus atlikti iki birželio 1-osios, jis apgailestauja, kad anksčiau pradėti trukdė šaltas ir drėgnas pavasaris. Pasak jo, pagal viešųjų pirkimų sutartį įrengimai turi būti pristatyti per 6 savaites.

Jis užsiminė, kad ateityje svarstoma bent apie vienos žaidimų aikštelės su liejama gumine danga, kokybiškais žaidimų kompleksais įrengimą Gargždų mieste.

„Kiekvienais metais reikia vykdyti aikštelių kontrolę, čia viskas susikaupė vienu metu, 13-os žaidimų aikštelių problemas iškart išspręsti nėra lengva. Paguoda, kad nuolat atliekant priežiūrą tokių dalykų nebeturėtų būti“, – užsiminė V. Liutikas.

 

Nupirkti ir 8 įmontuojami į žemę batutai. Tiekėjo vizualizacija.

 

Pagal programą – ir sporto įranga, ir treniruokliai

V. Liutikas minėjo, kad iš tos pačios programos lėšų yra atnaujinamos ne tik žaidimų aikštelės, bet ir sporto įranga. Šiemet treniruoklių programos tęstinumui Klaipėdos rajone pagal patvirtintą trimetę programą yra numatyta iki 20 tūkst. eurų, pagal pateiktą poreikį.

„Galime pasidžiaugti pernai įrengta treniruoklių sale Jakuose, bendruomenė prisidėjo, mes nupirkome, tai sakė, kad labai gaila, kad negalime pasidžiaugti dėl karantino“, – pasakojo Sporto centro vadovas.

Jis užsiminė apie planus įrengti vidaus treniruoklius Dovilų bei Vėžaičių mokyklose.

„Šiemet numatyta Vėžaičių mokykloje, jau net vieną treniruoklį ir nupirkome, ir nuvežėme. Seniūnijos labai prašo, deja, dažnai nėra tinkamų patalpų“, – pasakojo V. Liutikas.

 

Įrengimas, numatytas Priekulės žaidimų aikštelėje. Tiekėjo vizualizacija.

 

Preliminariai planuojami įrengimai, planas gali keistis, priklausomai nuo galimybių įrengti tam tikrus įrengimus numatytoje vietoje:

Eil. Nr.

Aikštelės vieta

Numatyti įrengimai

1

Gargždai, Vasario 16-osios g.

1. Karuselė stovima

2. Batutas

3. Balansinės sūpynės

4. Dvigubas spyruokliukas

5. Iškylos stalas

2.

Gargždai, Melioratorių g.

1. Apvalus batutas

2. Karuselė

3. Žaidimų aikštelė DW-R340

4. Žaidimų aikštelė DW-R1033

5. Spyruokliukas

3..

Gargždai, šalia darželio „Ąžuoliukas“

1. Mažas batutas

2. Karuselė

3. Spyruokliukas

4. Balansinės sūpynės

5. Iškylos stalas

4..

Dauparai

1. Karuselė

2. Spyruokliukas

5.

Ketvergiai

1. Mažas batutas

2. Karuselė

6.

Ginduliai

1. Karuselė

2. Spyruokliukas

3. Mažas batutas

4. Iškylos stalas

7.

Priekulė

1. Žaidimų kompleksas DW-R1006

2. Mažas batutas

3. Balansinės sūpynės

4. Karuselė

5. Aliuminė vaikų žaidimų aikštelė DW-R1035

6. Iškylos stalas

8.

Plikiai

1. Karuselė

2. Spyruokliukas

9.

Agluonėnai

1. Aliuminė vaikų žaidimo aikštelė DW-R1006

10.

Veiviržėnai

1. Mažas batutas

2. Karuselė

11.

Vėžaičiai

1. Karuselė diskas

2. Mažas batutas

12.

Žadeikiai

1. Sūpynės

13.

Judrėnai

1. Karuselė

2. Spyruokliukas

14.

Gargždai, Pušų g.

1. Kompleksas DW-Q2005

2. Aliuminės sūpynės

3. Iškylos stalas

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,