Logo
 Spausdinti šį puslapį

Numatoma ilginti vyresniems asmenims išduodamos asmens tapatybės kortelės galiojimo laiką

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vyriausybės nuotr. Vyriausybės nuotr.

Seimas po svarstymo bendru sutarimu pritarė Asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pakeitimams, kuriais planuojama tobulinti asmens dokumentų išdavimo procesus ir padaryti patogesnes piliečiams teikiamas asmens dokumentų išdavimo paslaugas. Tam, kad naujos nuostatos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

 

Viena iš svarbių numatomų naujovių – siekis nustatyti ilgesnį vyresniems asmenims išduodamos asmens tapatybės kortelės galiojimo laiką.

Pagal svarstomas naujas Asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo nuostatas piliečiui nuo 70 metų būtų išduodama 30 metų galiojanti asmens tapatybės kortelė. Šiuo metu 20 metų galiojanti asmens tapatybės kortelė išduodama tik vyresniems kaip 75 metų amžiaus piliečiams. Pagal tokią tvarką daugiau garbaus amžiaus piliečių savo asmens dokumentus galės keisti rečiau.

Svarstomos pataisos taip pat leistų supaprastinti asmens tapatybės dokumentų atsiėmimo tvarką.

Pagal siūlomas naujas nuostatas nuo 2022 m. liepos 1 d. piliečio pageidavimu ir lėšomis jo nauja asmens tapatybės kortelė ar naujas pasas galėtų būti saugiai pristatyti į jo nurodytą vietą. Tačiau asmens dokumentai galės būti siunčiami tik tokiu atveju, jei pilietis galės savo asmens tapatybę patvirtinti pateikdamas asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, taip pat naujuosiuose dokumentuose nebus pasikeitę jo asmens duomenys (vardas, pavardė, lytis, gimimo data, asmens kodas).

Migracijos departamentas ar Lietuvos Respublikos konsulinė įstaiga paskelbtų asmens tapatybės kortelę ir (ar) pasą galiojančiais, kai gautų informaciją apie saugiu būdu išsiųstų asmens tapatybės kortelės ir (ar) paso įteikimą. Šiuo metu tokia paslauga pasinaudoti gali tik užsienio valstybėse gyvenantys piliečiai.

Siekiant palengvinti dokumentų pateikimo procedūras, kai kreipiamasi dėl asmens tapatybės kortelės ar paso išdavimo vaikui, teikiamomis pataisomis siūloma nustatyti, kad pateikiant dokumentus dėl asmens tapatybės kortelės ar paso išdavimo ar keitimo vaikui iki dvejų metų vaikui dalyvauti nebūtina. Šiuo metu vienų metų vaiką tėvai jau privalo atsivesti į migracijos skyrių.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,