Logo
 Spausdinti šį puslapį

Erkės bunda – kaip apsaugoti gyvūnus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
NVSC nuotr. NVSC nuotr.

Prasidėjus erkių aktyvumo sezonui, būtina skirti ypač didelį dėmesį savo gyvūnams, kuriems pavasarį gamtoje norisi vis daugiau pabūti. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kad apsaugai nuo erkių galima pasitelkti įvairių preparatų – nuo antkaklių, antiparazitinių lašiukų, purškalų iki specialių tablečių.

 

Peržiemojusios erkės aktyviai ieško maisto ir sutinkamos ne tik miškuose, laukuose, bet ir miesto teritorijoje, parkuose, žaliosiose zonose. Erkės lengvai patenka ant gyvūno kailio ir suradusios minkštą, daug kraujagyslių turinčią vietą įsisiurbia.

Veterinarijos gydytojų teigimu, gyvūnams, ypač šunims, jau fiksuojami pirmieji užsikrėtimo babezioze atvejai, taip pat, Lietuvoje yra paplitę ir kitos naminiams gyvūnams sukeliamos erkių ligos – anaplazmozė, erlichiozė, Laimo liga (anksčiau vadinta borelioze).

Babeziozė, kuria gali sirgti ir galvijai, arkliai, kiaulės, avys, ožkos, yra į maliariją panaši parazitinė liga. Ją sukelia babezijos – kraujyje parazituojantys pirmuoniai, kurie įsiskverbia į eritrocitus ir juose dauginasi. Pagrindiniai simptomai: karščiavimas, apatija, bendras silpnumas, apetito bei svorio netekimas, galimas viduriavimas. Negydant simptomai ūmėja, gyvūnai gali nugaišti. Babeziozei jautresni jauni šunys ir gyvūnai nusilpusia imunine sistema, kurie turi parazitų ar paveikti kitų infekcijų. Augintiniui persirgus babezioze, imunitetas nesusidaro.

Dažnai su babezioze pasireiškia ir erlichiozė, anaplazmozė. Kaip ir kitoms erkių sukeltoms ligomis, šioms būdingi panašūs simptomai. Sergantis gyvūnas karščiuoja, neėda, yra apatiškas. Kai kuriais atvejais gali vemti, viduriuoti, kosėti, sunkiai kvėpuoti. Dar viena liga, kurią šunims gali sukelti erkių platinamos bakterijos, yra Laimo liga. Ja užsikrėtus, gali išsivystyti sąnarių uždegimas ir gyvūnas ima šlubuoti, padidėja limfmazgiai, praranda apetitą, jautriai reaguoja į prisilietimą. Ligos požymiai gali pasireikšti ir po kelių mėnesių nuo užsikrėtimo.

Šiomis ligomis gali užsikrėsti ne tik šunys, bet ir katės. Joms ligos simptomai švelnesni. Susirgusi Laimo liga, katė dažniausiai šiek tiek šlubuoja ir gydoma gana greitai pasveiksta. Kačių babeziozė yra sunkesnė liga, ja užsikrėtusioms katėms dingsta apetitas, krenta svoris ir išsivysto anemija. Kartais gali pasireikšti gelta, vėmimas, sutrikti kvėpavimas. Tokios ligos kaip erlichiozė ir anaplazmozė Europoje katėms labai retai nustatomos.

Pasak specialistų, pastebėjus pasikeitusį gyvūno elgesį ar prastą savijautą, labai svarbu kuo greičiau kreiptis į veterinarijos gydytoją. Taip pat iš anksto vertėtų pasirūpinti keliomis priemonėmis, kurios gali padėti apsaugoti jį nuo šių parazitų. Gyvūnų augintinių ir ūkinių gyvūnų laikytojams patariama vengti vietų, kurios ypač mėgstamos kraujasiurbių – lapuočių miškų, nešienaujamų pievų. Geriau rinktis sausas, prižiūrimas vietas.

Gyvūnus patariama reguliariai ir kruopščiai apžiūrėti, patikrinti, ar nėra įsisiurbusių erkių ausyse, aplink akis, ant snukučio, nosyje, po uodega, ant kojų ir letenėlių. Pastebėjus įsisiurbusią erkę, ją reikia kuo skubiau atsargiai ištraukti pincetu. Įkandimo vietą patepti natūraliu eterinių aliejų mišiniu. Nepavykus to sėkmingai patiems padaryti (jei kūnelis atitrūksta nuo galvos), nedelsti ir kreiptis į veterinarijos gydytoją. Jis specialiomis priemonėmis ištraukia erkę ir paskiria stebėjimą, pasireiškus pirmiesiems ligos požymiams taiko gydymą.

Erkes atbaido specialūs antiparazitiniai preparatai: antkakliai, lašiukai, purškalai, specialios tabletės. Kiekvienu konkrečiu atveju, kokią priemonę naudoti, geriausiai gali patarti veterinarijos gydytojas, atsižvelgdamas į gyvūno veislę, amžių, būklę, laikymo sąlygas. Erkes atbaidančius preparatus reikėtų pirkti veterinarijos vaistinėje ir taikyti laikantis nurodymų informaciniame lapelyje.

Pavyzdžiui, antiparazitiniai lašiukai lašinami gyvūnui ant sprando odos, praskyrus kailį, nes veikti pradeda įsigėrę į odą ir patekę į gyvūno kraujotaką. Lašų poveikis tęsiasi iki 4 savaičių. Purškalą rekomenduojama purkšti ant kailio prieš vedant gyvūnus į lauką. Kitos veiksmingos priemonės – specialios tabletės ir antiparazitiniai antkakliai, galintys apsaugoti augintinį nuo erkių kelis mėnesius ar net pusę metų. Antkaklis atsparus vandeniui, todėl augintinis gali mėgautis vandens pramogomis. Jeigu jis per ilgas, visada galima patrumpinti, kad gyvūnas nekramtytų.

Nors antiparazitinių priemonių įvairovė šiuo metu didelė, visos priemonės yra prevencinės ir negali garantuoti visiškos gyvūnų apsaugos nuo erkių sukeliamų ligų, nors rizika jas naudojant sumažėja. Veterinarijos specialistai antiparazitinius preparatus pataria reguliariai keisti, kad priemonės būtų veiksmingos. Todėl rekomenduojama jas naudoti rotacijos principu.

 

Vetke.lt rasite prekes augintiniams, kurios padės ne tik apsisaugoti nuo erkių, bet ir kitas prekes

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,