Logo
 Spausdinti šį puslapį

A. Bogdanovas: kur dingo valstybės žadėti milijonai darželių plėtrai?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Klaipėdos rajonas yra išskirtinis augančių žmonių, ypač jaunų šeimų, skaičiumi. Tad nenuostabu, kad ugdymo įstaigų plėtra ‒ vienas iš mūsų svarbiausių prioritetų. Jau po ketverių metų dėl įstatymų pakeitimų vietų poreikis darželiuose dar labiau išaugs. Tam ruošiamės – plečiame esamus darželius, kviečiam verslą steigti privačius ir net statome naujas mokyklas. Ir tą būtų galima daryti dar greičiau, jei valstybė laikytųsi pažadų skirti lėšų ugdymo įstaigų plėtrai. Bet jau dabar aiškėja, kad žadėti dešimtys milijonų eurų kol kas ir liko pažadais.

 

Švietimo įstatymo pakeitimuose numatyta, kad nuo 2025 m. ikimokyklinis ugdymas bus visuotinis vaikams nuo 2 metų, 2024 metais – nuo 3 metų, o 2023 metais – nuo 4 metų. Tai yra savivaldybės turės visiems pageidaujantiems lankyti įstaigas vaikams užtikrinti vietas jose. Neabejotinai, tokie pokyčiai didins ir darželių poreikį. Savivaldybės privalės priimti vaikus, tačiau ar turėsime kur? Jau šiandien mes kai kur vos talpiname priešmokyklinukus, o vietų Savivaldybės darželiuose nesulaukia šimtai vaikų. Tad per artimiausius kelerius metus turime spėti ne tik išplėsti darželių, bet ir mokyklų tinklą.

Noras užtikrinti visiems pageidaujantiems vaikams galimybę ugdytis – sveikintinas ir valstybė žadėjo padėti finansiškai. Savivaldybėms naujų darželių plėtrai buvo numatyta net 30 milijonų eurų kasmet. Toks valstybės įsipareigojimas buvo įrašytas net Švietimo įstatyme, numatyta ir iš kur šios lėšos bus paimtos – iš Ateities ekonomikos DNR plano ar Europos Sąjungos finansinės paramos lėšų. Bet dabar aiškėja, kad net įstatymas negarantuoja, jog pažadas bus išpildytas. Pasidomėjus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje, kada tų lėšų galime tikėtis, sulaukėme atsakymo, kad jie jokios informacijos apie tokias lėšas bei jų skirstymą tiesiog neturi.

 

A. Bogdanovas. Klaipėdos r. sav. nuotr.

 

Tai kur dingo valstybės žadėti milijonai? Jei ateinantį rugsėjį su dideliais iššūkiais dar ir nesusidursime, tai 2025 metų rugsėjį turėsime užtikrinti, kad visi pageidaujantys vaikai nuo 2 iki 4 metų patektų į savivaldybės darželius. O vietų darželiuose jau trūksta Gargždų, Priekulės, Sendvario seniūnijų gyventojų vaikams. Pavyzdžiui, Gargžduose vietų darželiuose pritrūks apie 130 vaikų, Sendvaryje – keliems šimtams. Tėvams, kurie veda vaikus į privačius darželius rajone, kas mėnesį skiriame 200 eurų kompensacijas, savo jėgomis plečiame savivaldybės darželių tinklą, kviečiame privatų verslą teikti paslaugas rajone, statome naujas ugdymo įstaigas, tačiau to tikrai nepakaks.

Nes švietimo infrastruktūros plėtrai, kuri yra būtina, labai reikia ir valstybės pagalbos. Tačiau augančios savivaldybės neturi finansinių galimybių įsteigti tiek daug naujų darželių, mokyklų. Jeigu planuojama, kad po 4 metų privalėsime užtikrinti vietą darželyje visiems vaikams nuo 2 iki 4 metų, tuomet lieka tik klausti, kur dingo žadėti 30 milijonų kasmet, kuriuos savivaldybės jau dabar galėtų investuoti į naujų darželių, grupių plėtrą ir 2025 metus galėtų pasitikti su naujomis ugdymo įstaigomis.

Be to, prognozuojame, kad 2024 m. rugsėjį, atsižvelgiant į ankstinamą priešmokyklinio ugdymo grupes lankančių vaikų amžių, į pradines mokyklas mūsų rajone gali ateiti apie 30 procentų daugiau pirmokų, todėl statydami, renovuodami darželius jau turime galvoti ir apie pradinių klasių korpusus.

Savivaldybės laukia daug iššūkių, susijusių su Švietimo įstatymo pakeitimu, todėl jau pradedame planuoti, numatyti žingsnius, kurie reikalingi, kad galėtume kaip įmanoma geriau pasirengti artėjančiam visuotiniam ikimokykliniam ugdymui. Viliuosi, kad bendradarbiaudami su švietimo įstaigų vadovais priimsime geriausius sprendimus. Iš savo pusės darysime viską, kad kuo daugiau vaikų gautų vietą darželiuose: statybos nesustos, toliau plėsime darželių ir mokyklų tinklą. Ir, žinoma, tikimės aiškių, konkrečių Vyriausybės sprendimų. Juk vis dėlto įstatyme sudėliotos nuostatos ne tik turi, bet ir privalo būti įgyvendintos.  

 

Užsakymo nr. SAV-2021-03-27

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,