Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos rajonas dvigubina vakcinacijos tempus: „gyva eilė“ organizuojama ir savaitgalį

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vakcinacijos procesu Klaipėdos rajone rūpinasi Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus vyriausioji specialistė Miglė Mikalauskaitė. A. Rimkuvienės nuotr. Vakcinacijos procesu Klaipėdos rajone rūpinasi Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus vyriausioji specialistė Miglė Mikalauskaitė. A. Rimkuvienės nuotr.

Klaipėdos rajonas šią savaitę sulaukė rekordinio vakcinų dozių skaičiaus: buvo gauta 1 500 „AstraZeneca“, taip pat apie 1 400 „BioNTech ir „Pfizer“ gamintų injekcijų. Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus vyriausioji specialistė Miglė Mikalauskaitė, kuruojanti vakcinacijos nuo koronaviruso procesą, patikslino, kad įprastai per savaitę Klaipėdos rajone būdavo paskiepijama apie 1 000 asmenų, o šią savaitę skiepai turėtų būti suleisti bent 2 000 gyventojų (kitą savaitę „Vaxzevria“ („AstraZeneca“) siuntos Savivaldybė nesulauks). Dėl dvigubėjančių vakcinacijos tempų, nuspręsta gyventojus kviesti be išankstinės registracijos. „Gyvos eilės“ procesas Gargžduose planuojamas šį šeštadienį nuo 9 iki 17 val. bei sekmadienį nuo 9 iki 15 val.

 

Sąrašų nebeužtenka

„Klaipėdos rajone, skambinant ir kviečiant asmenis iš aukštesnių prioritetinių grupių, vyresnių nei 65-erių, turinčius lėtinių ligų, tiesiog nebeužteko tų rezervinių sąrašų. Šią savaitę gavome 1 500 „Vaxzevria“ („AstraZeneca“), žmonės atsisakinėja, renkasi kitas, todėl nusprendėme daryti „gyvą eilę“, – motyvus, kodėl prireikė organizuoti vakcinavimą tokiu principu dėstė M. Mikalauskaitė.

Ji pridūrė, kad įkvėpė ir kitų savivaldybių sėkmingi pavyzdžiai. Be to, kviečiant ateiti be išankstinės registracijos palengvinama administracinė našta, sutrumpėja procesas.

Pirmasis bandymas organizuoti „gyvą eilę“, panašu, didelio gyventojų susidomėjimo nesulaukė – iš viso buvo paskiepyti 74 asmenys, dar 50 asmenų Gargždų kultūros centre vakar vakcinuota pagal iš anksto suderintą grafiką.

Vakcinacijos koordinatorė minėjo, kad buvo rizikuota. Skiepyti be išankstinės registracijos nuspręsta trečiadienio išvakarėse. Ir nors informacija iš karto buvo paskelbta po šio sprendimo, galbūt, pritrūko laiko, jog ji pasiektų tikslines grupes. Tikimasi, kad šeštadienį gyventojai bus aktyvesni, nes turės laiko ir apmąstyti, ar vis dėlto nori pasinaudoti galimybe pasiskiepyti nuo koronaviruso.

„Sulaukiame daug skambučių iš prekybininkų, maisto tvarkymo subjektų, ypatingas svarbos funkcijas atliekančių įmonių. Jie sudarinėja sąrašus, savaitgalį, nedarbo dieną, tikimės bus gausesnis būrys“, – vylėsi M. Mikalauskaitė, teigdama, kad po savaitgalio rezultatų bus sprendžiama, ar ir toliau organizuoti vakcinaciją „gyvos eilės“ principu ar imtis kitų būdų.

Sveikatos apsaugos ministerija nuo ketvirtadienio suteikė galimybę vakcinuoti dideles įstaigas, įmones ar organizacijas, kuriose dirba ne mažiau kaip 100 darbuotojų.

 

Rajono pareigūnai vakcinuoti, atsiranda persigalvojusių pedagogų

Klaipėdos rajone ir toliau tęsiasi vyresnių nei 65-erių metų amžiaus gyventojų skiepijimas. Anot Savivaldybės specialistės, skaičiuojama, kad iš kiek daugiau nei 9 000 senjorų yra paskiepyta apie 45 proc.

Nors prie Vyriausybės vakar vyko protestas, reikalaujant prioriteto tvarka vakcinuoti policijos pareigūnus, Klaipėdos rajono pareigūnai jau praėjusią savaitę buvo paskiepyti. Iš viso „Vaxzevria“ dozės sušvirkštos 27 rajono pareigūnams.

Anot M. Mikalauskaitės, ugniagesiai gelbėtojai šiuo metu taip pat sudarinėja sąrašus ir turės galimybę pasiskiepyti.

Pasiteiravus, ar atsiradus galimybei rinktis vakciną, persigalvoja jau anksčiau paskiepytų grupių atstovai, Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus vyriausioji specialistė, atviravo, kad iš tiesų sulaukta nemažai norinčiųjų iš švietimo įstaigų.

Pavyzdžiui, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos direktorė Laima Navickienė informavo, kad iš gimnazijoje dirbančių pedagogų, leidus pasirinkti vakciną, nusprendė pasiskiepyti dar 30 (anksčiau vakcinuoti 58).

Specialistė atviravo, kad vakcinacijos procesas užsitęsia dėl gyventojų noro rinktis vakcinos rūšį. Esą prioritetinėje grupėje esantiems senjorams, norintiems pasiskiepyti „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech ir „Pfizer“) ar „Moderna“ vakcinomis, gali tekti palaukti apie savaitę, o žemesnėje prioriteto eilėje esantiems pedagogams – ir iki poros savaičių.

Klaipėdos rajone, Lietuvos statistikos departamento balandžio 7 d. duomenimis, pirma doze paskiepyta 7 222 (11,53 proc.) asmenys, antra – 3 104 (4,96 proc.). Šalyje iš viso pirma doze jau vakcinuota 415,9 tūkst. gyventojų (14,88 proc.), antrąja – 180,5 tūkst. (6,46 proc.).

Naujų atvejų rodiklis 100 tūkst. gyventojų per 14 d. Klaipėdos rajone – 175,6, Lietuvoje – 404,1.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,