Logo
 Spausdinti šį puslapį

Merai negavę žadėtų vakcinų neslepia pykčio

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Pirmadienio vakarą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad dėl sudėtingos epidemiologinės situacijos Vilniaus mieste, nuspręsta perskirstyti savaitgalio bei pirmadienio vakcinų siuntas ir skirti sostinės vakcinacijos centrams 44 proc. visų gautų vakcinų, t. y. 46 512 dozių. Pasipiktinimo dėl negautų žadėtų vakcinų socialiniame tinkle neslėpė Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

 

Kiti skiepų turės palaukti

„19 800 dozių anksčiau buvo numatytos skirti kitoms savivaldybėms, tačiau sparčiai augant hospitalizuojamų asmenų skaičiui ir gresiant COVID-19 lovų trūkumui Vilniaus mieste, priimtas sprendimas skubiai perskirstyti šiandien pristatytos vakcinos dozes iš tų apskričių, kuriose sergamumas yra mažesnis ir tokiu būdu solidariai pagelbėti „juodojoje zonoje“ atsidūrusiai sostinei. Šiuo metu Vilniaus regione užimtų COVID-19 ligai gydyti skirtų lovų užimtumas perkopė 85 procentus“, – rašoma ministerijos išplatintame pranešime.

Alytaus miesto bei rajono, Druskininkų, Elektrėnų, Kaišiadorių rajono, Kauno miesto, Lazdijų rajono, Marijampolės, Panevėžio miesto, Šalčininkų rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Trakų rajono, Ukmergės rajono, Varėnos rajono, Vilniaus rajono, Visagino savivaldybėms bus pristatyti anksčiau numatyti, nepakitę vakcinų dozių kiekiai.

SAM teigė, kad dėl įvykusio vakcinų perskirstymo dalis vakcinacijai užsiregistravusių asmenų kitose šalies savivaldybėse turės šiek tiek palaukti, dėl ko ministerija prašo visuomenės supratingumo šiuo sudėtingu laikotarpiu.

„Vilniečių prašome elgtis itin atsakingai: susilaikyti nuo nebūtinų kontaktų, laikytis atstumų, dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas, vėdinti patalpas. Vilnius grėsmingai artėja prie gruodžio mėnesio scenarijaus“, – rašoma pranešime spaudai.

 

Markauskas: ir Klaipėdos rajone gyvena žmonės

„Kartais sėdi ir galvoji, kas vyksta Sveikatos apsaugos ministerijos vadovų galvose? Sprendimai keičiasi kasdien, o nuskriausti lieka žmonės. Praėjusią savaitę buvo pasakyta, kad rajoną pasieks per 2 tūkst. „Pfizer“ vakcinų dozių. Ruošėmės, dėliojome planus ir jau džiaugėmės, kad dar kažkas gaus skiepą. Bet šiandien sulaukėme ministerijos rašto, jog šią savaitę pas mus vakcinų atkeliaus mažiau nei žadėta. Perpus mažiau. Tai reiškia, kad šio vakcinų kiekio užteks tik antram skiepui, naujų žmonių beveik neskiepysime, nes ar gausim „Moderna“, dar neaišku, o „Vaxzevrios“ likučiai jau iššluoti“, – feisbuke rašė B. Markauskas.

Klaipėdos rajono vadovas neslėpė apmaudo ministerijos sprendimu: „Bet ir Klaipėdos rajone gyvena žmonės, kurie taip pat serga, kuriems taip pat reikia skiepo.“

Jo teigimu, skiepijimo pajėgumai yra keturis kartus didesni nei gaunama skiepų, tad esą dar labiau mažinant vakcinų dozes apie spartesnį procesą liks tik svajoti.

„Ir vakcinų atiminėjimas vyksta naujienų fone apie į Lietuvą atkeliaujančius rekordinius vakcinų kiekius. Tik, matyt, ne visiems tos vakcinos. Ministerijos nuomone, yra lygesnių už lygius“, – nusivylimo situacija neslėpė rajono vadovas.

 

Grubliauskas: yra dvi Lietuvos

Apmaudą liejo ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Akibrokštas, kuris ir skaudina, ir piktina, ir nuvilia. Nerandu kitų žodžių apibūdinti situaciją dėl vakcinavimo, kuri šiandien sukrėtė Klaipėdą, kaip ir visą likusią Lietuvą... išskyrus Vilnių. Žinia, kad gelbstint sostinę aukojama likusi Lietuva, neatlaiko jokios kritikos ir tik dar kartą patvirtiną seną naratyvą – yra dvi Lietuvos. Artėja Motinos diena ir gausybė žmonių būtent iš tos pačios sostinės pasklis po likusią Lietuvą ir ar nebus taip, kad gelbstint sostinę, bandant „pabalinti“ situaciją ten, Klaipėda (kaip ir visas regionas) bus tiesiog pristumtos prie „juodosios zonos“ ribos?“, – svarstymais feisbuke dalinosi V. Grubliauskas.

Jis teigė prašęs SAM vadovybės įtikinamai paaiškinti ir motyvuoti tokį sprendimą, jeigu jis tikrai neišvengiamas.

„Kitu gi atveju peršasi jau nuskambėjusi nuomonė, kad reikia kuo greičiau „įveiklinti“ įrengtą LITEXPO masinės vakcinacijos centrą. Tokie sprendimai visiškai demotyvuoja aktyvius mūsų veiksmus, įrenginėjant tokį pat centrą Klaipėdoje, – dėstė poziciją Klaipėdos miesto vadovas. – Ir pabaigai – keistokai atrodo kolegos iš sostinės džiaugsmas, praturtėjus vakcinų gausa, „kad galbūt gerai skiepijame“, tuo pat metu nebekalbant apie pakankamai dramatišką ir sudėtingą situaciją Vilniaus ligoninėse. P. S. Atsiprašau visų medikų, savanorių, aptarnaujančio personalo žmonių, kurie stengėsi ir dirbo, kviesdami žmones vakcinavimui, o šio „džiaugsmo“ lygiai taip pat informuojant žmones, kad „įvyko nesusipratimas“. Tiesiog svetima gėda...“

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,