Logo
 Spausdinti šį puslapį

Nuo gegužės 1 d. – griežtesni verslinės žvejybos apribojimai migruojančioms lašišoms ir šlakiams apsaugoti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Aplinkos ministerijos nuotr. Aplinkos ministerijos nuotr.

Gegužės 1 d. įsigaliojus patikslintoms verslinės žvejybos vidaus vandenyse tvarkos nuostatoms, Kuršių mariose pusantro mėnesio ilgiau nei ligi šiol bus draudžiama verslinė žvejyba 2 km atstumu nuo rytinio kranto ir 6–12 žvejybos baruose nuo vakarinio kranto iki farvaterio.

 

Šioje teritorijoje migruojančių lašišų ir šlakių apsaugos tikslais bus draudžiama žvejoti ne tik statomaisiais tinklaičiais, kaip ir dabar, bet ir gaudyklėmis. Be to, dvigubai didesnį atstumą nei įprastai tarp žvejybos įrankių Kuršių marių 41–43 žvejybos baruose reikės išlaikyti taip pat pusantro mėnesio ilgesnį laikotarpį – ne nuo rugsėjo 1 d., bet nuo liepos 15 d. Šie verslinės žvejybos tvarkos pakeitimai leis sumažinti lašišų ir šlakių šalutinį laimikį.

Verslinės žvejybos vidaus vandenyse tvarka buvo patikslinta, remiantis Kuršių marių žuvų išteklių tyrimais ir juos atlikusių mokslininkų rekomendacijomis, kaip racionaliai naudoti šiuos išteklius ir sumažinti saugomų žuvų šalutinį laimikį.

Tyrimai parodė, kad 66 proc. visų čia migruojančių lašišų ir šlakių pagaunama rugsėjo ir spalio mėnesiais. Išanalizavus 2013–2019 m. verslinės žvejybos sugavimus Kuršių mariose, paaiškėjo, kad daugiau kaip 10 proc. visų šių žuvų laimikių rugsėjį ir spalį sugaunama 6–12 žvejybos baruose.

Aplinkosaugininkai primena, kad į verslinės žvejybos įrankius draudžiama paimti Kuršių mariose pakliuvusias lašišas ir šlakius, neatsižvelgiant į jų gyvybingumą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,